Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Σερζ Μπράμερτς, καταδίκασε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως «απαράδεκτη» την πρόσφατη δήλωση του προέδρου της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, ότι στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995 δεν διαπράχθηκε γενοκτονία.

«Οι δηλώσεις του κ. Νίκολιτς είναι αντίθετες στα νομικά και στα πραγματικά ευρήματα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία και του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης» τόνισε ο Σ. Μπράμερτς σε ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Πέμπτη.

Ο γενικός εισαγγελέας εκτίμησε ότι «τέτοια ρητορική αποτελεί βήμα προς τα πίσω, επιδεινώνει τον πόνο των θυμάτων και απειλεί την εύθραυστη διαδικασία συμφιλίωσης στην πρώην Γιουγκοσλαβία».

Κριτική στον Τόμισλαβ Νίκολιτς λόγω της «άρνησης της γενοκτονίας στη Σρεμπρένιτσα» απηύθυναν και οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας στον ΟΗΕ.

Παρουσιάζοντας την τακτική εξαμηνιαία έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Μπράμερτς σημείωσε ότι η καθημερινή συνεργασία της Εισαγγελίας του ICTY με τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας «εκπληρώνει πλήρως τις προσδοκίες».

Ως εξαίρεση για την οποία εξέφρασε ανησυχία ο Σ. Μπράμερτς ανέφερε «την έλλειψη προόδου στη Σερβία στις έρευνες και στην ποινική δίωξη ατόμων που βοήθησαν καταζητούμενους για εγκλήματα πολέμου όσο ήταν ελεύθεροι».

«Θέσαμε το ερώτημα πολλές φορές στη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, αλλά ακόμη έχουμε λίγα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι γίνονται βήματα. Αναμένουμε απαντήσεις στα ερωτήματά μας, πώς οι καταζητούμενοι όπως ο Ράντοβαν Κάρατζιτς, και ο Ράτκο Μλάντιτς μπορούσαν και διέφευγαν της δικαιοσύνης τόσα χρόνια και αν τους βοηθούσαν κρατικοί υπάλληλοι» υπογράμμισε.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ο ειδικός εισαγγελέας της Σερβίας για τα εγκλήματα πολέμου, Βλάντιμιρ Βούκτσεβιτς κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνάντησής τους στο Βελιγράδι, στα τέλη Μαΐου, του υποσχέθηκε ότι τους επόμενους μήνες θα υλοποιήσει βαθύτερη έρευνα για τα δίκτυα υπόθαλψης των φυγόδικων.

Ο πρόεδρος του ICTY, Τεόντορ Μερόν, τόνισε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι αναμένει η ετυμηγορία για τον αρχηγό του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Βόισλαβ Σέσελι, ο οποίος δικάζεται για εγκλήματα πολέμου, να έχει ανακοινωθεί έως τον Μάρτιο του 2013 και οι περισσότερες δίκες – εκτός από εκείνες των Ράντοβαν Κάρατζιτς, Ράτκο Μλάντιτς και Γκόραν Χάτζιτς – να έχουν ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο του 2012.

Ο Τ. Μερόν είπε ότι οι δίκες των Κάρατζιτς, Μλάντιτς και Χάτζιτς προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως το 2014, αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ενδεχόμενο οι δίκες των δύο τελευταίων να παραταθούν και μετά τον Δεκέμβριο του 2014.