Ολάντ σε Βενιζέλο: «Μπορούμε να σας βοηθήσουμε στο πλαίσιο της ΕΕ»

Συνάντηση μιας ώρας στο Μέγαρο των Ηλυσίων είχε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ. Το ραντεβού κλείστηκε με πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου και κ. Βενιζέλςο αναχώρησε το πρωί της Τρίτης εσπευσμένως για το Παρίσι. Στην Αθήνα παρότι άρχισαν να κυκλοφορούν από το πρωί φήμες για το ξαφνικό ταξίδι του προέδρου του ΠαΣοΚ τηρήθηκε άκρα μυστικότητα καθώς η Ιπποκράτους δεν επιθυμούσε να ανακοινωθεί η συνάντηση προτού γίνει γνωστή από τη γαλλική προεδρεία.

Συνάντηση μιας ώρας στο Μέγαρο των Ηλυσίων είχε ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ. Το ραντεβού κλείστηκε με πρωτοβουλία του γάλλου προέδρου και κ. Βενιζέλος αναχώρησε το πρωί της Τρίτης εσπευσμένως για το Παρίσι. Στην Αθήνα παρότι άρχισαν να κυκλοφορούν από το πρωί φήμες για το ξαφνικό ταξίδι του προέδρου του ΠαΣοΚ τηρήθηκε άκρα μυστικότητα καθώς η Ιπποκράτους δεν επιθυμούσε να ανακοινωθεί η συνάντηση προτού γίνει γνωστή από τη γαλλική προεδρεία.

Το πρωτόκολλο που θέλησε να τηρήσει ο κ. Βενιζέλος το έσπασε ο κ. Ολάντ, ο οποίος παρότι δεν συνηθίζεται συνόδευσε προσωπικά ως την έξοδο τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Δήλωσε έτσι με όλους τους τρόπους τη συμπαράσταση του στην Ελλάδα, καθώς όπως είπε στον κ. Βενιζέλο, επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ από τη συνάντηση των G8 και το ΝΑΤΟ όπου το θέμα της Ελλάδας απασχόλησε σημαντικό κομμάτι των συνεδριάσεων ήθελε να μιλήσει εκ του σύνεγγυς με τον επικεφαλής των ελλήνων σοσιαλιστών, για την κατάσταση στη χώρα μας.

Επιπλέον, επίκειται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το οποίο θα συζητήσει θέματα ανάπτυξης, και εκ των πραγμάτων η Ελλάδα θα βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης.

Η συνάντηση διήρκεσε μία ώρα σε πολύ φιλικό κλίμα, παρόντος του υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς. Το αντικείμενο δεν ήταν μόνο η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αλλά επεκτάθηκε στην Ευρώπη και στους νέους συσχετισμούς που διαμορφώνονται, στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και στο ποιές δυνατότητες υπάρχουν για να διαμορφωθούν καλύτερες προοπτικές για την Ελλάδα.

Σχετικά με το μνημόνιο και τις περιοριστικές πολιτικές που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε τη νέα κατάσταση που έχει διαμορφωθεί έπειτα από το PSI και τη νέα δανειακή σύμβαση αλλά και τα έξι σημεία για την αναθεώρηση του μνημονίου χωρίς να εγείρονται κίνδυνοι για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

«Η συνάντηση είχε κρίσιμο χαρακτήρα», δήλωσε αργότερα ο κ. Βενιζέλος, «και αναμφίβολα μεγάλη χρησιμότητα η συνάντηση αυτή στην οποία, βεβαίως, εγώ δε μίλησα στο όνομα του ΠΑΣΟΚ ή ως άτομο, αλλά μίλησα στο όνομα των αναγκών και των συμφερόντων της πατρίδας και όλου του ελληνικού λαού. Γιατί όταν βρίσκομαι στο εξωτερικό, δε λειτουργώ κομματικά, λειτουργώ εθνικά».

Η αιχμή προς τον κ. Αλ. Τσίπρα και το μέτωπο που άνοιξε στο Παρίσι με τον γάλλο πρόεδρο, ήταν περισσότερο από εμφανής. «Αυτή τη στιγμή η πολιτική προσωπικότητα στην Ευρώπη που έχει τη δύναμη, τη νομιμοποίηση και την ικανότητα να θέσει νέα πράγματα στο τραπέζι, είναι ο Φρανσουά Ολάντ. Αυτό είναι ένα παράθυρο ευκαιρίας που πρέπει να το αξιοποιήσουμε», πρόσθεσε.

Ο κ. Ολάντ εξέφρασε γνήσιο ενδιαφέρον για να βοηθήσει ουσιαστικά την Ελλάδα, με όλους τους πρόσφορους τρόπους, κυρίως τους αναπτυξιακούς, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραβιαστούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες, όπως π.χ., καταγγελία ή ακύρωση του μνημονίου.

«Εμείς μπορούμε να σας βοηθήσουμε στο πλαίσιο της ΕΕ» φέρεται να είπε στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ ο κ. Ολάντ. Ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος μεταβαίνει στη συνέχεια στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος και θα συναντηθεί με τους πρωθυπουργούς ευρωπαικών κρατών αλλά και επικεφαλής σοσιαλιστικών κομμάτων.

Επειτα από τη συνάντηση με τον γάλλο πρόεδρο ο κ. Βενιζέλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, ανήκουμε στη μεγάλη οικογένεια των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. Είναι συνεπώς απολύτως φυσιολογικό, θα έλεγα και αναγκαίο, να συζητούμε μεταξύ μας και να συζητούμε σε βάθος για την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην Ευρωζώνη και φυσικά για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Ο Φρανσουά Ολάντ ενδιαφέρεται πραγματικά για την Ελλάδα και θέλει να βοηθήσει. Θέλει βεβαίως να βοηθήσει μέσα στις ευρωπαϊκές θεσμικές και πολιτικές αντιλήψεις. Εγώ ήθελα να του παρουσιάσω τη δική μου ολοκληρωμένη πρόταση, όπως την παρουσίασα χθες στην Αθήνα, για την αναθεώρηση των δυσμενών όρων της δανειακής σύμβασης, αυτών που τώρα πια δημιουργούν πρόβλημα στους πολίτες, την κοινωνία και την ανάπτυξη.
Πρόκειται για σημεία που τα είχαμε παλέψει στην πολύμηνη σκληρή διαπραγμάτευση. Δεν μπορέσαμε να τα κερδίσουμε ή να τα κερδίσουμε όλα γιατί τότε δεν είχαμε κατακτήσει το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Δεν είχαμε το κεκτημένο το σημερινό, με τη μείωση του δημοσίου χρέους, τη μείωση των τόκων, την εκταμίευση 150 δισεκατομμυρίων από τη δανειακή σύμβαση και άρα έπρεπε να σταθμίσουμε τα δεδομένα και ν’ αποδεχθούμε συμβιβασμούς για να πετύχουμε αυτό που θέλαμε. Να πετύχουμε τη βιωσιμότητα τους και να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα προς την απεξάρτηση από το μνημόνιο.
Η πρόταση έθεσε τον κ. Ολάντ προ πολύ συγκεκριμένων ζητημάτων τα οποία άκουσε με πολύ μεγάλη προσοχή και είμαι βέβαιος ότι έχει έτσι αποκτήσει μια εις βάθος εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, πώς η οικονομική κρίση μετετράπη σε κοινωνική και πολιτική κρίση, τι πρέπει να κάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που και αύριο θα συζητήσει για το ελληνικό ζήτημα. Και θέλω να ελπίζω ότι αυτή η καθαρότερη εικόνα που προέκυψε μέσα από τη συζήτησή μας θα βοηθήσει τη χώρα.
Θέλω να περιμένω τη δική του τοποθέτηση γιατί δεν είμαι εξουσιοδοτημένος να μιλήσω εξ ονόματός του. Αλλά μπορώ μιλώντας σ’ εσάς και με τη δική σας βοήθεια στους Έλληνες πολίτες, να πω ότι όταν διατυπώνουμε υπεύθυνες, συγκεκριμένες προτάσεις, ακόμη και αν οι προτάσεις αυτές είναι ριζοσπαστικές, αυτές γίνονται αντιληπτές και μπορούν να προωθηθούν. Εάν κινούμαστε μέσα στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρώπης και αν πείθουμε τους άλλους για την υπευθυνότητά μας, για την κατανόηση της πραγματικής κατάστασης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στα διεθνή οικονομικά δρώμενα. Και πιστεύω ότι αυτά τα στοιχεία τα έχει η πρόταση που έχουμε παρουσιάσει ως ΠΑΣΟΚ.
Είναι σημαντικό να παραταθεί ο χρόνος δημοσιονομικής προσαρμογής κατά ένα, δύο ίσως και τρία χρόνια, αρκεί να βρεθεί το χρηματοδοτικό σχήμα. Είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τους Έλληνες πολίτες άλλες περικοπές σε εισοδήματα, σε μισθούς και συντάξεις, γιατί πρέπει να στηρίξουμε τη ζήτηση. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι οι συλλογικές συμβάσεις και η αγορά εργασίας πρέπει να λειτουργούν στην Ελλάδα, όπως λειτουργούν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι σημαντικό, επιτέλους, να κινηθεί ο ειδικός μηχανισμός στήριξης της ανάπτυξης και να περάσουμε από τα λόγια στα έργα. Γιατί δεν αρκούν οι διακηρύξεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρέπει και η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να βοηθήσουν ν’ αξιοποιηθούν υφιστάμενα κονδύλια, όπως ακριβώς το έχω περιγράψει στην επιστολή μου προς τον κ. Μπαρόζο λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές του Μαΐου .
Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πέσουν 50 δισεκατομμύρια ευρώ, που υπάρχουν, που μας τα δίνει η δανειακή σύμβαση ως ρευστότητα στην αγορά, στις επιχειρήσεις, για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για νέες επενδύσεις, για να βοηθηθούν οι άνεργοι. Είναι σημαντικό να ξεμπλοκαριστούν έργα υποδομών, δημόσια και ιδιωτικά, που είναι συνολικού ύψους 55 δισεκατομμυρίων και κάθονται επειδή το τραπεζικό σύστημα δε μπορεί τα τελευταία χρόνια να βοηθήσει λόγω των δικών του αδυναμιών.
Είναι πολύ σημαντικό ν’ αξιοποιηθούν τα κοινοτικά κονδύλια για να καταπολεμηθεί η ανεργία των νέων με προγράμματα για την επιχειρηματικότητα, για την αυτεπιστασία των Δήμων, για την κοινωφελή εργασία, για τη νεανική επιχειρηματικότητα. Όλα αυτά αλλάζουν το κλίμα. Όλα αυτά αποσυμφορίζουν την πίεση που νιώθει ο Έλληνας πολίτη. Γιατί δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχουμε διανύσει το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής, αλλά οι θυσίες και οι πιέσεις είναι πάρα πολύ μεγάλες.
Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει εύκολα να συνεχίσει, θέλει να νιώσει ότι υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο είναι πιο ήπιο, πιο φιλικό, αλλά ασφαλές μέσα στην Ευρώπη, μέσα στο ευρώ. Δεν αρκεί όμως να λες ότι είσαι υπέρ του ευρώ και της Ευρώπης. Όταν οι προτάσεις σου είναι αλόγιστες, είναι δημαγωγικές, είναι ανεύθυνες, δεν είναι τεκμηριωμένες, δε μπορείς να πείσεις τη διεθνή κοινότητα, δε μπορείς να πείσεις κυβερνήσεις, Κοινοβούλια, κόμματα, άλλους λαούς.
Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να μπορείς να πείσεις στο όνομα του ελληνικού λαού την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, ότι υπάρχει ένα σχέδιο και υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να το χειριστούν και να το φέρουν εις πέρας προς όφελος της Ελλάδας και φυσικά και προς όφελος της Ευρώπης».
Ο κ. Βενιζέλος μετέφερε επίσης την άποψη του κ. Ολάντ για το δημοψήφισμα, «ότι δε μπορεί να γίνει τέτοιο δημοψήφισμα και του επιβεβαίωσα και τη δική μου άποψη, ότι δεν έχει νόημα ένα τέτοιο δημοψήφισμα γιατί άλλο εννοούμε ίσως στην Ελλάδα λέγοντας ότι «είμαστε υπέρ του ευρώ» και άλλο εννοούν στην Ευρώπη όταν λένε «είμαστε υπέρ του ευρώ». Στην Ευρώπη όταν λένε ευρώ εννοούν ευρώ και δεσμεύσεις συγκεκριμένες, όρους. Στην Ελλάδα μπορεί να εννοούν κάποιοι ότι είμαστε υπέρ του ευρώ αλλά δε θέλουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Άρα πρέπει τα ερωτήματα να τίθενται και τίθενται μέσω των εκλογών μ’ έναν ολοκληρωμένο και σύνθετο τρόπο. Γιατί ο πολίτης, όταν επιλέγει ένα κόμμα πρέπει να ξέρει ότι δίνει μια ψήφο που δεν αφορά απλά και μόνο μια αντίδραση, αλλά αφορά μια πολιτική με επιπτώσεις. Μια ολοκληρωμένη πολιτική με επιπτώσεις. Αν το κόμμα που επιλέγει έχει μια ολοκληρωμένη πολιτική», δήλωσε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk