Το πλήθος δεν ψεύδεται…. Στα social media βλέπουμε τι σκέφτεται και τι νιώθει, τι ειδήσεις αναπαράγει, σε τι ερεθίσματα αντιδρά, τι λόγια χρησιμοποιεί..

Οι αναφορές μετρήθηκαν και αναλύθηκαν χρησιμοποιώντας το New Media Track (http://www.facebook.com/etracksocialmediamonitoring) – μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που συλλέγει συνδυαστικά στοιχεία από κάθε είδους αναρτήσεις στο διαδίκτυο (ενημερωτικές ιστοσελίδες, blogs, facebook, twitter, forums, portals κτλ.), παρακολουθώντας τα σε πραγματικό χρόνο και αρχειοθετώντας τα.

Οι εκλογές τελείωσαν, εμπρός για νέες εκλογές. Η οργή του κόσμου ξέσπασε αλλά δεν έφερε νέα κυβέρνηση κι όλοι τώρα προσπαθούν να σώσουν τα κόμματά τους και, αν περισσέψει χρόνος, ίσως σώσουν και τη χώρα. Όμως, απ´ ότι φαίνεται χρόνος δεν υπάρχει, αφού τα λεφτά του κράτους τελειώνουν, οι Τράπεζες «στεγνώνουν» και οι ξένοι δεν είναι διατεθειμένοι να δώσουν άλλα σε μια χώρα που αναγορεύει νικητή εκείνον που λέει «καταγγέλω το Μνημόνιο, διαλύω τη σύμβαση και δεν πληρώνω».

Στην πρώτη μετεκλογική εβδομάδα, οι χρήστες του Διαδικτύου έδειξαν την προτίμησή τους στον ΣΥΡΙΖΑ (23%), που κατά σύμπτωση εμφανίζεται επτά μέρες μετά τις εκλογές να αυξάνει τη δύναμή του κατά 50% περίπου(!!!), σύμφωνα με τις νέες δημοσκοπήσεις. Όλοι έσπευσαν να τον ανακηρύξουν νικητή των εκλογών, έστω κι αν πήρε 16%, να τον θεωρήσουν κόμμα του «ευρωπαϊκού τόξου» και να επαναλάβουν ότι χωρίς αυτόν δεν γίνεται κυβέρνηση. Αργά κατάλαβαν ότι έτσι έδωσαν «αέρα στα πανιά του» και τώρα ψάχνονται. Την ίδια στιγμή δεν πέρασαν απαρατήρητες κάποιες επιστολές του Αλέξη Τσίπρα στο εξωτερικό που «νέρωναν» κάπως τις ακραίες θέσεις του για κατάργηση του μνημονίου και της σύμβασης και κάποιοι άρχισαν να μιλούν για το γνωστό χαρακτηριστικό των απανταχού λαϊκιστών, τη διγλωσσία. Κατά πως φαίνεται, ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά άλλη γλώσσα στους «ιθαγενείς» και άλλη στην Εσπερία, και η φρεσκοαποκτημένη αλαζονεία των στελεχών του δεν μπορεί πια να κρυφτεί.

Στη δεύτερη θέση με 21% βρίσκεται η ΝΔ, η οποία είδε τη διεκδίκησή της για αυτοδυναμία να συντρίβεται στον κάβο της λαϊκής οργής, με το αδιανόητο μέχρι πρότινος εκλογικό ποσοστό του 18,5%. Πολλοί λένε, ίσως όχι άδικα, ότι αν δεν υπήρχε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης, ο Αντώνης Σαμαράς θα ήταν ήδη παρελθόν. Για την ώρα, αρκέστηκε σε «καρφιά» από γνωστούς Καραμανλικούς, οι οποίοι όμως δεν το παρατραβηξαν. Αίφνης, όμως, η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης ξαναβάζει στο κάδρο τη ΝΔ ως τον αντίπαλο πόλο του ΣΥΡΙΖΑ και ο Σαμαράς τώρα ελπίζει ότι ο φόβος του κόσμου που θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη θα τον οδηγήσει ξανά στην αγκαλιά της, αφού φαίνεται ότι κόσμος αυτός δεν έχει άλλη επιλογή. Το «κεντροδεξιό ευρωπαϊκό μέτωπο» που εξήγγειλε ο Αντώνης Σαμαράς και διορθώθηκε γρήγορα σε «πατριωτικό μέτωπο διάσωσης της χώρας» φαίνεται να είναι επιλογή σωτηρίας για τη ΝΔ -αλλά δεν ξέρουμε αν θα είναι και για τη χώρα.

Στην τρίτη θέση με 20% βρίσκεται το βαριά ηττημένο ΠΑΣΟΚ, το οποίο κυριολεκτικά συνετρίβη. Μοιάζει περίπου με «τοξικό απόβλητο» και δεν είναι λίγοι εκείνοι που στοιχηματίζουν ότι το περιμένει χειρότερη μοίρα στις εκλογές του Ιουνίου, αν αυτές γίνουν. Είναι φανερό ότι κινείται χωρίς πυξίδα και η μετεκλογική του συμπεριφορά κρίνεται ως πολύ χειρότερη από την προεκλογική. Η «εξυπνακίστικη» απόπειρα του αρχηγού του να εκθέσει δήθεν τον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζοντάς τον ως Ευρωπαϊκό Κόμμα και, μάλιστα, να υποστηρίξει Πρωθυπουργό προερχόμενο από αυτό, θεωρήθηκε παιδαριώδης, αφού κατέστησε τον ΣΥΡΙΖΑ ρυθμιστή των πάντων, κυρίως στον χώρο της κεντροαριστεράς. Όπως εύστοχα παρατήρησε «παλιά καραβάνα» της πολιτικής, «αν είναι να ψηφίσουμε ΣΥΡΙΖΑ μέσω ΠΑΣΟΚ, γιατί να μην ψηφίσουμε απευθείας;». Την ίδια ώρα, η τελευταία εξαγγελία του Ευάγγελου Βενιζέλου περί διάλυσης του ΠΑΣΟΚ επειδή αυτό «σάπισε» κάνει κάποιους να απορούν αν το διαλυμένο ΠΑΣΟΚ θα πάρει μέρος στις νέες εκλογές -και, αν θα πάρει, γιατί να ψηφίσει κανείς ένα «σάπιο» Κόμμα;

Την τέταρτη θέση στο buzz, με 15%, κατέλαβε η «πικρή» έκπληξη των εκλογών, η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Το αποκρουστικό πρόσωπο του Ναζισμού και του ρατσισμού κατάφερε να εκπροσωπηθεί στη Βουλή των Ελλήνων, χωρίς να γνωρίζει κανείς τους υποψηφίους του, οι οποίοι όσο αρχίζουν να εμφανίζονται, τόσο προκαλούν φρίκη. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι στις επόμενες εκλογές η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ θα έχει απώλειες, ωστόσο δεν μπορεί κανείς να ξέρει αν θα είναι τόσες που θα την οδηγήσουν εκτός Βουλής.

Στην πέμπτη θέση με 9%, το τιμημένο ΚΚΕ δεν τα πήγε τόσο καλά όσο θα περίμενε, αν και οι συνθήκες βοηθούσαν. Ο κατάλληλα «μεταμφιεσμένος» ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι αποτέλεσε ισχυρό ανάχωμα, παρά τις προσπάθειες της ηγεσίας του ΚΚΕ να αποκαλυφθεί. Παρά τα τείχη προστασίας που δεν επιτρέπουν εύκολη πρόσβαση στα ενδότερα του κόμματος, φαίνεται ότι κι εκεί άρχισαν τα όργανα, καθώς η αίσθηση ότι στις επόμενες εκλογές θα επιχειρηθεί περαιτέρω λεηλασία του από τον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον έχει βάση. Σταθερά τρίτο Κόμμα στη Μεταπολίτευση, το ΚΚΕ βρέθηκε για πρώτη φορά στην πέμπτη θέση και δη στις καλύτερες γι’αυτό συνθήκες. Καλή η αποκατάσταση του Νίκου Ζαχαριάδη και του Άρη Βελουχιώτη, καλή η με κάθε τρόπο υπεράσπιση του Στάλιν, αλλά φαίνεται ότι το έτος 2012 αυτά δεν βοηθούν.

Στην έκτη θέση με 7% η πάλαι ποτέ κραταιά (δημοσκοπικά) ΔΗΜΑΡ ναι μεν πήρε το διόλου ευκαταφρόνητο 6% του εκλογικού σώματος, αλλά δεν ξέρει τι να το κάνει, αφού δεν αναλαμβάνει την ευθύνη συγκρότησης και συμμετοχής στην Κυβέρνηση. Έτσι ο περίφημος αυτοχαρακτηρισμός της ως «υπεύθυνης αριστεράς» μάλλον μοιάζει κενός λόγος και τώρα απειλείται από τη μυλόπετρα του ΣΥΡΙΖΑ, διακινδυνεύοντας, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές, ακόμα και την είσοδό της στην επόμενη Βουλή. Ελπίδα της, σύμφωνα με κάποια στελέχη της, είναι να φορτωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ και να γλυτώσει έτσι τις απώλειες, που όμως δεν φαίνεται να έχει βάση.
Στην έβδομη και τελευταία θέση των προτιμήσεων των χρηστών του Διαδικτύου με 5% βρίσκονται οι άλλοι μεγάλοι κερδισμένοι των εκλογών, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ. Αφαίρεσαν ένα σημαντικό κομμάτι απο τη ΝΔ, πράγμα που πόνεσε πολύ το «μητρικό Κόμμα», όμως η απόλυτη άρνησή τους να συναινέσουν με οποιονδήποτε τρόπο στη δημιουργία Κυβέρνησης μάλλον δημιουργεί εκ των υστέρων κάποια ανησυχία στην ηγεσία τους για τις επόμενες εκλογές, ιδιαίτερα αν αυτές πάρουν χαρακτήρα δημοψήφισματος για την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρώπη. Την κυριαρχία στις «αντιμνημονιακές» δυνάμεις την έχει ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα οι «νοικοκυραίοι» δεξιοί που ψήφισαν το κόμμα του Πάνου Καμμένου, πρέπει ν´ αποφασίσουν τι θα κάνουν μπροστά στο μεγάλο δίλημμα ΕΥΡΩ ή ΔΡΑΧΜΗ.

Share of Buzz στα Social Media 06/05- 12/05

ΣΥΡΙΖΑ 23%

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 21%

ΠΑΣΟΚ 20%

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 15%

ΚΚΕ 9%

ΔΗΜΑΡ 7%

ΑΝΕΞ.ΕΛΛΗΝΕΣ 5%

Τιτιβίσματα
1. kiousisq Α γι αυτό έχει την κοιλιά ο Βενιζέλος! Θα γεννήσει το νέο ΠΑΣΟΚ.
2. MikeKod Μου δίνει τα ψηφοδέλτια και πάνω-πάνω ο Βενιζέλος … την κοιτάω…- Προπαγάνδα? – Όχι κύριε, αναμνηστικό!
3. iFooun -Κύριε Σαμαρά, γιατί δακρύσατε; -Είχα μια στιγμή αυτοδυναμίας..
4. Lilasta Να σχηματίσω κυβέρνηση; Τσίπρα με λίγο να δω αν κοιμάμαι.
5. Theocharis Όταν το ρολόι χτυπήσει δώδεκα την Κυριακή, ο Βενιζέλος θα ξαναγίνει κολοκύθα, ο Σαμαράς αρουραίος κι άντε να φορέσεις το γοβάκι στην Αλέκα.
6. SPothitos Για «καμία» παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ δεν ενδιαφέρονται Σαμαράς και Βενιζέλος. Για την αποφυγή των «ισοβίων» στον Κορυδαλλό ενδιαφέρονται.
7. ntinoos Επειδή η πολιτική είναι σκληρό πόκερ, ο Βενιζέλος αλλάζει το όνομα του Πασόκ, θα λέγετε πάσο.
8. PaminosCh Από τη Δευτέρα το πρωί έχουμε άλλη μια απολυμένη … την κομμώτρια της Διαμαντοπούλου!!!
9. EnasStefanos Παντού στο δρόμο πεταμένα φυλλάδια της Χρυσής Αυγής με σύνθημα «να ξεβρομίσει ο τόπος» … Ας ξεβρομίσει ο δρόμος πρώτα..
10. kfaropoulos Να ρωτήσω, στα ψηφοδέλτια της Χρυσής Αυγής, δίπλα στο όνομα του υποψηφίου που θέλουμε να ψηφίσουμε, βάζουμε απλό σταυρό ή αγκυλωτό;
11. lefki_kol – Πώς λέγεται αυτός που δε μπορεί να διαλέξει μεταξύ Λάος και Χρυσή Αυγή? – Αναποφασίστας
12. kurosawa7 Νομίζω πως τα αρχικά της Χρυσής Αυγής πρέπει να αλλάξουν, απ’ το ΧΑ πιο ταιριαστό μου φαίνεται.
13. PurpleDuck80 Χρυσή Αυγή :Σηκωθείτε ΟΛΟΙ για να μπει ο Πρόεδρος σαν ένδειξη σεβασμού (κι όταν λέμε ΟΛΟΙ εννοούμε ΟΛΟΙ έκτος από αυτούς που έχουν IQ ενήλικα).
14. Hey_Pano Ααα και παιδιά μην μαυρίσετε πολύ φέτος, καραδοκεί η Χρυσή Αυγή!!!
15. kurosawa7 Πιο εύκολο είναι να πείσεις τους παππούδες και τις γιαγιάδες να ψηφίσουν το Κόμμα Πειρατών, παρά να μη γλείφουν το φάκελο γιατί έχει ήδη κόλλα.
16. chick_analyst Πάει η άλλη 75 χρονών και ψηφίζει οικολόγους πράσινους. Oικολόγρια.
17. pamelouketo Πρέπει οπωσδήποτε να βγει κυβέρνηση μέχρι τις 8 το βράδυ για να ξέρει το Μέγκα ποιον να υποστηρίξει.
18. karamits Κρίση είναι να νοσταλγείς τον Καρατζαφέρη ως συμπαθητική συντηρητική φωνή του Κοινοβουλίου #ekloges12
19. kill_the_bill Αν βγει ποτέ πρώτο κόμμα η Χ.Α. (αν γίνει μεταναστεύω) η θητεία στον στρατό θα γίνει σαν δόσεις του Κωτσόβολου. 48μηνη.
20. karantzalisofia -Μην κλαις Σαμαρά -Δεν κλαίω, απλά μπήκε μια τσίπρα στο μάτι μου
21. FonKarajan Πάλι εκλογες? Χθες φάγαμε…