Instamoments: Παίζουν στα… ζάρια τη φωτογραφία

Μια εικόνα χίλιες λέξεις και ένα παιχνίδι με ή χωρίς λέξεις που κατέληξε σε μια έκθεση «στιγμών». Οι μικρές λεπτομέρειες ή τα σημαντικά γεγονότα, οι καθημερινές καταστάσεις ή οι ξεχωριστές και ιδιαίτερες στιγμές, συναισθήματα, κλεφτές ματιές, καινούριοι φίλοι. Όλα γίνονται εικόνες, μικρά παράθυρα στον κόσμο χωρίς όρια από χιλιάδες Instagramers και γεμίζουν την εφαρμογή της χρονιάς για το 2011 σύμφωνα με την Apple

Οι μικρές λεπτομέρειες ή τα σημαντικά γεγονότα, οι καθημερινές καταστάσεις ή οι ξεχωριστές και ιδιαίτερες στιγμές, συναισθήματα, κλεφτές ματιές, καινούριοι φίλοι. Όλα γίνονται εικόνες, μικρά παράθυρα στον κόσμο χωρίς όρια από χιλιάδες Instagramers και γεμίζουν την εφαρμογή της χρονιάς για το 2011 σύμφωνα με την Apple.

Ετσι, λοιπόν, δεν ήταν παρά θέμα χρόνου να διοργανωθεί και έκθεση με φωτογραφίες από τέτοιες «στιγμές» και στην Αθήνα, την Παρασκευή 20 Απριλίου. Ο αρχιτέκτονας Αναστάσης Σταματάκος (@stamanas) τον τελευταίο μήνα, ζει και σκέφτεται μόνο μέσα από τα φίλτρα του Instagram καθώς πήρε την πρωτοβουλία για αυτή την πρωτοποριακή, τουλάχιστον για τα ελληνικά δεδομένα, έκθεση. H ιδέα υπήρχε πάντα, αλλά ήρθε όταν τα παιδιά που άνοιξαν το μαγαζί στο οποίο θα πραγματοποιηθεί, ήθελαν να κάνουν τα εγκαίνια με μία έκθεση φωτογραφίας.

Να σημειώσουμε ότι το Instagram είναι ένα σχετικά νέο κοινωνικό δίκτυο το οποίο αν και «περιορισμένο» στα όρια ενός app (εφαρμογή) για κινητά τηλέφωνα, ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο μάς ξεναγεί σε ενδιαφέρουσες φωτογραφικές στιγμές των χρηστών του. Η εφαρμογή (διαθέσιμη για iPhone και πλέον και για Android συσκευες) δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να επεξεργαστεί μέσα από 18 διαφορετικά φίλτρα τη φωτογραφία που έχει τραβήξει, να την ανεβάσει στο προφίλ του και να κάνει ή να δεχτεί σχόλια κάτω από αυτήν.

Η ολοένα αυξανόμενη δυναμική του Instagram μάλιστα, «ανάγκασε» τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, τον ιδιοκτήτη του Facebook να το εξαγοράσει αντί ενός δισ. δολαρίων.

Ο Αναστάσης Σταματάκος προετοίμαζε την έκθεση επί ένα μήνα και το δυσκολότερο όλων ήταν να ορίσει τους κανόνες για το πώς θα αποσταλούν οι φωτογραφίες και να συνεννοηθεί με άτομα από το Διαδίκτυο που πριν δεν γνώριζε: «Ξεκίνησα έχοντας μία κεντρική ιδέα στο μυαλό μου για το πώς θα εκτεθούν οι φωτογραφίες με έμπνευση το ζάρι. Γιατί; Είναι σαν παιχνίδι και παράλληλα σου δίνει έναν εύκολο τρόπο να τοποθετήσεις μία έως έξι φωτογραφίες σε ένα τετράγωνο».

«Μετά το ζάρι έγινε ντόμινο στο οποίο κυριαρχούν ένα μαύρο και ένα άσπρο ζάρι και ξεκίνησα με αυτή τη φιλοσοφία να δώσω με έξι βήματα όλους τους κανόνες και τις λεπτομέρειες του παιχνιδιού. Μόλις έγινε η ανάρτηση του έκτου βήματος είχαμε μέσα στα πρώτα δέκα λεπτά τις 96 συμμετοχές. Ολη η επικοινωνία, η οργάνωση, ο συντονισμός, οι οδηγίες και η τελική ευθεία της έκθεσης δόθηκαν μέσα από το Instagram στο ρυθμό που επέβαλαν τα έξι βήματα που συντόνιζα εγώ.

96 έλληνες «φωτογράφοι» του Instagram από την Ελλάδα και τον κόσμο, λοιπόν, φωτογραφίζουν στην πόλη, στη θάλασσα, στο αεροπλάνο, στο μπαρ, στις διακοπές, στο ποδήλατο, στο τραίνο, στο δωμάτιό τους και διαλέγουν τις καλύτερες 350 φωτογραφίες τους. Τις μοναδικές εκείνες στιγμές του χρόνου που όλα είναι στην απόλυτη ισορροπία και δίνουν ραντεβού σε μια έκθεση.

Εχει γνωρίσει και τους 96 εκθέτες ο κ. Σταματάκος; «Μέχρι στιγμής περίπου τους μισούς. Είναι καθημερινοί άνθρωποι, μερικοί έχουν σχέση με κάποιο είδος τέχνης, (αριχτέκτονες, φωτογράφοι, γραφίστες) και άλλοι καμία απολύτως: είναι δημοσιογράφοι, υπάλληλοι τράπεζας, υπάρχει ακόμη και κάποιος ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μάντρας οικοδομών. Πάντως το σίγουρο είναι ότι αγαπούν να φωτογραφίζουν σ(την) καθημερινότητά τους, όχι επαγγελματικά ενώ προέρχονται από Θεσσαλονίκη, Κύθνο, Κρήτη, Κίμωλο, Ζάκυνθο, Τρίπολη, Νορβηγία, Αθήνα, Ρόδο κ.α. Το Instagram είναι ένα κόλλημα. Οταν μπεις στην εφαρμογή, κολλάς και βλέπεις τα πάντα σαν φωτογραφίες γύρω σου. Ολοι οι εκθέτες (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) θα εκθέσουν τις φωτογραφίες τους χρησιμοποιώντας τα ψευδώνυμά τους στην υπηρεσία».

Ντόρτια, άσοι, εξάρες λοιπόν και όλοι οι πιθανοί συνδυασμοί μιας ζαριάς γεμίζουν με InstaPhotos και καταλαμβάνουν τα τρία επίπεδα του νεοεισερχόμενου bar-restaurant Red Dot στο Γκάζι.

Κάπως έτσι οι στιγμές έγιναν παιχνίδι και το social network αποκτά σάρκα και οστά. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε μια μεγάλη παρέα με δημιουργικά καλλιτεχνικές ανησυχίες και το ραντεβούμε το κοινό δόθηκε για τις 20 Απριλίου 2012.

Η έκθεση θα ξεκινήσει με ένα πάρτυ εγκαινίων με μουσική από το Γιώργο Χαρωνίτη την Παρασκευή 20 Απριλίου και ώρα 21:00.

Διάρκεια έκθεσης: 20 Απριλίου έως 20 Μαΐου

Τόπος: Red Dot, Ευμολπιδών 24 & Τριπτολέμου, Γκάζι, 210-3411725

Και στο Facebook

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk