Εμβόλια: πρωί ή απόγευμα;

Η ώρα χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου αλλά και του εμβολίου της ηπατίτιδας Α στα δύο φύλα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο ως προς την αποτελεσματικότητά τους, υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη.


Η ώρα χορήγησης του αντιγριπικού εμβολίου αλλά και του εμβολίου της ηπατίτιδας Α στα δύο φύλα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο ως προς την αποτελεσματικότητά τους, υποστηρίζει νέα βρετανική μελέτη.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ διαπίστωσαν ότι όταν το αντιγριπικό εμβόλιο χορηγείτο σε άνδρες κατά τις πρωινές ώρες ήταν πιο αποτελεσματικό, συγκριτικά με άλλες ώρες της ημέρας. Αντίθετα, στην περίπτωση των γυναικών παρατηρείτο μεγαλύτερη θωράκιση του ανοσοποιητικού τους συστήματος όταν το εμβόλιο χορηγείτο κατά της απογευματινές ώρες.

«Είδαμε ότι η επίδραση της ώρας στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου, ήταν μεγαλύτερη στην περίπτωση των ανδρών. Στην περίπτωση των γυναικών δεν παρατηρήθηκαν στατιστικά σημαντικά στοιχεία, ωστόσο φάνηκε να βαδίζουμε προς την σωστή κατεύθυνση» εξηγεί η ερευνήτρια δρ Αννα Φίλιπς.

Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, μικρότερο κόστος

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα των Βρετανών, ο εμβολιασμός κατά… φύλο και ώρα, θα μπορούσε να ενισχύσει την προστασία που προσφέρει το εμβόλιο ενάντια στον ιό της γρίπης. Οι ερευνητές αναφέρουν μάλιστα, ότι κάτι τέτοιο θα αύξανε ιδιαίτερα την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, που το λαμβάνουν σε ετήσια βάση.

Η οργάνωση των εμβολιασμών κατά ώρα και φύλο, αναφέρουν, θα μπορούσε να γλιτώσει τους ηλικιωμένους από την ταλαιπωρία της νοσηλείας , αλλά και τα κράτη από σημαντικό κόστος το οποίο συνεπάγεται η όλη διαδικασία της εισαγωγής των ασθενών στα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Το πείραμα

Κατά τη διάρκεια της μελέτης τους, οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου σε 89 άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και του εμβολίου κατά της ηπατίτιδας Α σε 75 νέους. Φάνηκε λοιπόν, ότι η δραστικότητα των εμβολίων άλλαζε ανάλογα με την ώρα της χορήγησής τους.

Συγκεκριμένα, έναν μήνα μετά τη χορήγηση των εμβολίων είδαν ότι τα επίπεδα των αντισωμάτων στον οργανισμό των ανδρών που είχαν εμβολιαστεί το πρωί ήταν υψηλότερα, συγκριτικά με όσους είχαν εμβολιαστεί το απόγευμα. Και στην περίπτωση των γυναικών, παρατηρήθηκε μια μικρή αύξηση των επιπέδων των αντισωμάτων σε όσες είχαν εμβολιαστεί το απόγευμα.

Υπεύθυνες οι ορμόνες του φύλου

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι βασικό ρόλο στα ευρήματά τους παίζουν οι αλλαγές που παρατηρούνται στις ορμόνες του φύλου, όπως π.χ. η τεστοστερόνη. Αυτές, πιστεύουν, επιδρούν στην απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι άνδρες τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης το πρωί, γεγονός που φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από την ενίσχυση της δραστικότητας του εμβολίου.

«Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν θεωρείται και από τα πλέον αποτελεσματικά εμβόλια και για τον λόγο αυτόν, οι επιστήμονες προσπαθούν διαρκώς να βρουν τρόπους ώστε να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητά του σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Παράλληλα, η μείωση του γενικότερου κόστους που σχετίζεται με την αναποτελεσματικότητα των εμβολιασμών θα μπορούσε να είναι τεράστιο» προσθέτει η δρ Φίλιπς.

Στην παρούσα φάση, οι ερευνητές διενεργούν νέα μελέτη μεγαλύτερης κλίμακας, στην οποία συμμετέχουν περίπου 400 ηλικιωμένα άτομα, προκειμένου να επιβεβαιώσουν τα πρώτα τους ευρήματα.

Science
Σίβυλλα
Helios Kiosk