Σε συνθήκες πολιτικής αποσύνθεσης, με παραιτήσεις υπουργών και αρνήσεις βουλευτών να ψηφίσουν το νέο Μνημόνιο, οδεύει η χώρα στην κρίσιμη κοινοβουλευτική μάχη ώστε να αποφευχθεί η απειλή της χρεοκοπίας. Η κυβέρνηση θέλει να τελειώνει με την ψηφοφορία την Κυριακή, καθώς στη συνέχεια όλα δείχνουν ότι ο κ. Λ. Παπαδήμος σχεδιάζει να προβεί σε ανασχηματισμό – ενδεχομένως και με τη συμμετοχή εξωκοινοβουλευτικών στελεχών.
Ολα τα κομμάτια του παζλ πρέπει άλλωστε να είναι στη θέση τους πριν ο κ. Ευ. Βενιζέλος μεταβεί στο έκτακτο Eurogroup, πιθανότατα την Τετάρτη, ενώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων του ΠαΣοΚ και της ΝΔ και οι ομιλίες των κκ. Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά. Την ίδια στιγμή, οι πιέσεις του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων κορυφώνονται με έμφαση στην παροχή δεσμεύσεων των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν το Μνημόνιο για την απρόσκοπτη εφαρμογή των επώδυνων μέτρων.

Ο Πρωθυπουργός, με μία δραματική ομιλία στο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής όπου ενεκρίθη στο Μνημόνιο και στη συνέχεια κατατέθηκε στη Βουλή, κατέστησε σαφές ότι «η χρεοκοπία της Ελλάδος δεν είναι μία επιλογή που μπορούμε να επιτρέψουμε». Περιέγραψε το τι θα σήμαινε για την Ελλάδα μία άτακτη χρεοκοπία, ενώ ξεκαθάρισε ότι «όποιος διαφωνεί και δεν ψηφίσει το νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να παραμείνει στην κυβέρνηση».

Της ομιλίας του κ. Παπαδήμου είχε προηγηθεί ένας καταιγισμός εξελίξεων. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης είχε ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου ότι δεν μπορεί να ψηφίσει τα μέτρα, ενώ οι τέσσερις υπουργοί που προέρχονται από το κόμμα του (οι κκ. Μ. Βορίδης, Αδ. Γεωργιάδης, Γ. Γεωργίου και Αστ. Ροντούλης) παραιτήθηκαν. Ωστόσο, ήδη στο εσωτερικό του ΛΑΟΣ υπάρχει διάσταση απόψεων, καθώς οι κκ. Βορίδης και Γεωργιάδης εμφανίζονται έτοιμοι να υπερψηφίσουν το νέο Μνημόνιο.

Ολα αυτά άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Με μία ανακοίνωση – καταπέλτη υπέβαλε την παραίτησή της η αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί τη διγλωσσία και την ιδεοληψία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και να συναινέσει στη «βαλκανοποίηση» της ελληνικής κοινωνίας. Γενικότερα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ θυμίζει «κινούμενη άμμο» με τους κκ. Χρ. Μαγκούφη, Π. Στασινό, Τσετίν Μάντατζη, Γ. Μιχελογιαννάκη να δηλώνουν ότι δεν ψηφίζουν το νέο Μνημόνιο, όπως και η ανεξάρτητη βουλευτής κυρία Μιλένα Αποστολάκη.

Στη ΝΔ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει να υπάρξει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία επί του Μνημονίου και όποιος δεν υπακούσε θα βρεθεί αντιμέτωπος με την απειλή της διαγραφής. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, υπάρχει μία ομάδα γαλάζιων βουλευτών, προερχόμενων κυρίως από την επαρχία, που σκέφτονται να μην ψηφίσουν το Μνημόνιο.