«Εντονα κοινωνικό και αναπτυξιακό» χαρακτήρισε τον προσανατολισμό του προϋπολογισμού του Δήμου Αθηναίων για το 2012 ο κ. Γ. Καμίνης, ο οποίος προέβαλε ιδιαίτερα το σχέδιο κοινωνικής ανασυγκρότησης και αλληλεγγύης, συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, πυρ ομαδόν εναντίον του εξαπέλυσε σύσσωμη η αντιπολίτευση, η οποία καταψήφισε τον προϋπολογισμό, στηλιτεύοντας κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, τη μείωση των κονδυλίων για υπηρεσίες προς τους δημότες, τον περιορισμό των κοινωνικών δαπανών αλλά και τη σύμπλευση «με τις αντιλήψεις της τρόικας», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της παράταξης «Αθήνα, Πόλη της Ζωής μας», κ. Ν. Κακλαμάνης.

Ο προϋπολογισμός του 2012 ανέρχεται στα 820 εκατ. ευρώ, έναντι 899 εκατ. ευρώ το 2011 και 990 εκατ. ευρώ το 2010.
«Τον πρώτο χρόνο διοίκησής μας δεν δανειστήκαμε ούτε ευρώ. Αντιθέτως μειώσαμε τα χρέη προς προμηθευτές από τα 47 εκατ. ευρώ στα 26», τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης.

Και πρόσθεσε: «Αυτονόητος στόχος μας είναι τα πιο περιορισμένα οικονομικά να επιτευχθούν με παράλληλη ποσοτική και ποιοτική βελτίωση των παροχών μας προς τους δημότες».

Αφησε πάντως και αιχμές για τη διοίκηση του Δήμου επί Ν. Κακλαμάνη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αν υπήρχε η στοιχειώδης διοικητική και πολιτική υπευθυνότητα, ο Δήμος Αθηναίων θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Θα ήταν περιττός ο διαχειριστικός έλεγχος, θα υπήρχαν διαθέσιμοι πόροι και όχι χρέη 47 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές, τα δάνεια θα είχαν κατευθυνθεί σε έργα υποδομής και ουσίας και δεν θα είχαν αναλωθεί σε ανούσιες ενέργειες. Θα υπήρχε τέλος η απαιτούμενη υποδομή για απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και υποστήριξη αναπτυξιακών ενεργειών».

Σύμφωνα με τη Δημοτική Αρχή, ο Δήμος Αθηναίων εξαρτάται οικονομικά για την κάλυψη των λειτουργικών του δαπανών από τις κρατικές επιχορηγήσεις (το 45% των λειτουργικών του δαπανών εξαρτάται από τα χρήματα που δίνει το κράτος), ενώ τα συνολικά του έσοδα επαρκούν για την κάλυψη του 85% των ετήσιων δαπανών του.

Το 77% των ετήσιων δαπανών αφορά στην ικανοποίηση εσωτερικών αναγκών του Οργανισμού (π.χ. μισθοδοσία, ενοίκια), το 10% κατευθύνεται σε προμηθευτές και πιστωτές και το υπόλοιπο 13% αφορά σε προνοιακά επιδόματα που καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το σχέδιο για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων, ύψους 35 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την ενίσχυση του Ιδρύματος Αστέγων Δήμου Αθηναίων, του Κέντρου Ημέρας (κάλυψη αναγκών προσωπικής υγιεινής κ.ά.), του Καταφυγίου Νύκτας που θα λειτουργεί αποκλειστικά σαν Ξενώνας τύπου «bed & breakfast» και ελεγχόμενης, ως προς τη διάρκεια, νυκτερινής διαμονής.

Καίριες, κατά τον Δήμο Αθηναίων, παρεμβάσεις στο σχέδιο κοινωνικής αλληλεγγύης αποτελούν το Πρόγραμμα Παροχής Υπηρεσιών Φύλαξης Βρεφών και Νηπίων, καθώς και η Διαμόρφωση πλαισίου προστασίας για τα Παιδιά στον δρόμο, με Πρόγραμμα παρεμβάσεων αντιμετώπισης ιατρικών και κοινωνικών προβλημάτων παιδιών που ζουν-επαιτούν στους δρόμους, δημιουργία Κέντρου Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Παιδιών και Εφήβων.

Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το έτος 2012 έχει προσδιορισθεί στο ποσό των 21.379.000 ευρώ για επισκευές κτιρίων βρεφονηπιακών σταθμών, συντήρηση σχολικών εγκαταστάσεων, αναπλάσεις πλατειών, ανακατασκευές πεζοδρομίων και οδοστρωμάτων, έργα για το αποχετευτικό δίκτυο και τον καθαρισμό φρεατίων κ.λπ.

Την αντίθεσή του και με τη φιλοσοφία και με τις επιλογές που έγιναν στην κατάρτιση του προϋπολογισμού εξέφρασε ο κ. Κακλαμάνης επισημαίνοντας ότι ο προϋπολογισμός οδηγεί «με μαθηματική ακρίβεια, στην κοινωνική κατάρρευση και, για πρώτη φορά ιστορικά, στην απαξίωση των δημοτικών υπηρεσιών, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους εργαζομένους».

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης ο επικεφαλής της κ. Ν. Σοφιανός μίλησε για «προϋπολογισμό φορομπηξίας», καταγγέλλοντας γενικευμένη μείωση κοινωνικών δαπανών, η οποία «στη λογική της ανταποδοτικότητας φέρνει νέα πρόσθετα βάρη στα πλατιά λαϊκά στρώματα της Αθήνας με βαριά τέλη και φόρους, όπως ζήτησε η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου».

Αξίζει να σημειωθεί ότι προβλέπεται νέα μείωση στην κρατική επιχορήγηση (μέσω Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων -ΚΑΠ) κατά 15%.

«Αδικο και αναποτελεσματικό για την πόλη των Αθηνών» χαρακτήρισε η Ανοιχτή Πόλη τον προϋπολογισμό, για τον οποίο τόνισε ότι είναι διαμορφωμένος σύμφωνα με τα κονδύλια «του μνημονιακού κρατικού προϋπολογισμού και τις κατευθύνσεις του Υπουργείου Εσωτερικών».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ανοιχτής Πόλης, θα οδηγήσει τον δήμο «σε παραπέρα μείωση των κοινωνικών δαπανών, σε απολύσεις εργαζομένων, θα έχουμε μηδενική ανάπτυξη, θα είναι και αυτός ελλειμματικός».

Ο δημοτικός σύμβουλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑΣ κ. Π. Κωνσταντίνου κατηγόρησε τον κ. Καμίνη ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε «συνεχίζει το ίδιο τροπάρι της προσαρμογής στις απαιτήσεις των κυβερνήσεων που επιλέγουν τις περικοπές ως εργαλείο εξοικονόμησης δαπανών».