Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει και δεν αποδέχεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας, φέρει προσωπικές ευθύνες για την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί, όπως τις καθορίζει στο πόρισμά του ο κ. Πόλυς Πολυβίου, δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέφανος Στεφάνου, υπό το φως των εντεινόμενων αξιώσεων
για παραίτηση του κ. Χριστόφια.

«Από την πρώτη ανάγνωση του πορίσματος, αλλά και με βάση αυτά που έχουν λεχθεί στην ακροαματική διαδικασία και από τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί, δεν αποδεικνύεται ότι ο Πρόεδρος φέρει προσωπική ευθύνη», δήλωσε ο κ. Στεφάνου.

Σε σχέση με φερόμενη υπόσχεση του κ. Χριστόφια στον Μπάσαρ Αλ ‘Ασαντ ότι δεν θα παρέδιδε το φορτίο των ιρανικών εκρηκτικών σε οποιοδήποτε άλλο πλην της Συρίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «ο Πόλυς Πολυβίου δεν είχε εντολή να κρίνει τους διπλωματικούς και πολιτικούς χειρισμούς της κυβέρνησης και να κάνει σχόλια για το τι είπε ή τι δεν είπε ο Πρόεδρος στον Σύρο ομόλογό του».

Ο κ. Στεφάνου απέρριψε, επίσης, κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση ήρθε σε αντιπαράθεση με το Συμβούλιο Ασφαλείας, σε σχέση με το αίτημα της επιτροπής κυρώσεων να αποστείλει εμπειρογνώμονες για να ελέγξουν το φορτίο και υποστήριξε
ότι η πολιτική που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το θέμα απέσπασε τα εύσημα από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης, που μιλούσε υπό το φως χθεσινής έκτακτης συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο εξέφρασε πλήρη υποστήριξη στον κ. Χριστόφια, ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει την έρευνα της αστυνομίας για τις ποινικές ευθύνες για να κάνει εκτενείς τοποθετήσεις.

Κληθείς να σχολιάσει τις απαιτήσεις για παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια, ο κ. Στεφάνου παρέθεσε σειρά σοβαρών θεμάτων που χρήζουν αντιμετώπισης, όπως η συνέχιση των συνομιλιών για το Κυπριακό, η επικείμενη ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διεξαγόμενη έρευνα για υδρογονάνθρακες και τα οικονομικά προβλήματα, και τόνισε ότι επιβάλλεται να κατέβουν οι τόνοι για να αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις.