Εξηγήσεις για το θέμα που άνοιξε μετά τις καταγγελίες πρώην μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ, τα οποία αναφέρουν ότι καταστρατηγήθηκαν οι κανόνες και η μεθοδολογία υπολογισμού του ελλείμματος του 2009, έδωσε σήμερα η Eurostat μέσω του γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα.

Η ανακοίνωση εστιάζει στις καταγγελίες της κυρίας Ζωής Γεωργαντά, η οποία οδηγήθηκε σε παραίτηση την περασμένη Πέμπτη από τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο. Η κυρία Γεωργαντά είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι «εν μία νυκτί η Eurostat αποφάσισε ότι ορισμένες ΔΕΚΟ πρέπει να ενταχθούν στο έλλειμμα», σημειώνοντας ότι «το έλλειμμα για το 2009 έβγαινε γύρω στο 12% αλλά ασκήθηκαν πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία και τον πρόεδρό της κ. Βάλντερ Ραντερμάχερ».

Η ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρει ότι «πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ επέκρινε την ποιότητα του έργου που επιτελεί η ΕΛΣΤΑΤ στον τομέα των δημοσιονομικών στοιχείων» και «υποστήριξε συγκεκριμένα ότι το ελληνικό δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2009 είχε διογκωθεί από την ΕΛΣΤΑΤ υπό την πίεση της Eurostat».

Απάντηση επί της ουσίας των καταγγελιών δεν δίδεται στην ανακοίνωση. Σημειώνεται πάντως ότι η Eurostat διεξήγαγε αρκετές μεθοδολογικές επισκέψεις στην Ελλάδα, ότι τηρήθηκαν οι κανόνες που ισχύουν και εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη (Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών – ESA 95) και ότι «τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2009 στην Ελλάδα κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές και δημοσιεύτηκαν χωρίς επιφύλαξη από την Eurostat».

«Λόγω της σοβαρότητας αυτών των κατηγοριών και της σημασίας αυτών των στοιχείων, η Eurostat επιθυμεί να υπενθυμίσει τα γεγονότα» σημειώνεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν και παρατίθεται η παρακάτω αναδρομή στα όσα συνέβησαν (σύμφωνα με τις Βρυξέλλες):
«Οι στατιστικές και θεσμικές αδυναμίες όσον αφορά τη συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων είχαν περιγραφεί με σαφήνεια στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2010. Μετά την έκθεση αυτή, ιδρύθηκε η ΕΛΣΤΑΤ, ως ανεξάρτητη στατιστική αρχή, δυνάμει ενός νέου ελληνικού νόμου για στατιστικά ζητήματα.

Όπως ζητήθηκε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας (Ecofin), η ΕΛΣΤΑΤ και η Eurostat επεξεργάστηκαν κοινό σχέδιο δράσης για τις στατιστικές. Υλοποιώντας μία από τις πρώτες προτεραιότητες του εν λόγω σχεδίου, η ΕΛΣΤΑΤ ανέλαβε σημαντικές προσπάθειες βελτίωσης των δημοσιονομικών δεδομένων. Η Eurostat διεξήγαγε αρκετές μεθοδολογικές επισκέψεις στην Ελλάδα βάσει του κανονισμού σχετικά με την ποιότητα των στατιστικών στοιχείων στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος. Τα πορίσματα αυτών των επισκέψεων, με τα οποία εντοπίζονται οι κύριοι τομείς των εργασιών που έχουν γίνει, έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα της Eurostat.

Έκτοτε η συλλογή των ελληνικών δημοσιονομικών στοιχείων για το 2009 (και 2010) έχει ακολουθήσει τους κανόνες που ισχύουν και εφαρμόζονται σε όλα τα κράτη μέλη (Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών Λογαριασμών – ESA 95), κάτι που όντως οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα άνω του ελληνικού ελλείμματος και του χρέους. Τα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος του 2009 στην Ελλάδα κοινοποιήθηκαν από τις ελληνικές αρχές και δημοσιεύτηκαν, χωρίς επιφύλαξη, από την Eurostat στα δελτία τύπου του Νοεμβρίου 2010 και του Απριλίου 2011.

Τούτο είναι ένδειξη της μεγάλης προόδου που έχει σημειώσει η ΕΛΣΤΑΤ στον τομέα της αξιοπιστίας. Η συνέχιση της υλοποίησης του κοινού σχεδίου δράσης είναι αναγκαία προϋπόθεση για τον πλήρη εκσυγχρονισμό του ελληνικού στατιστικού συστήματος.

Η ΕΛΣΤΑΤ έχει κάνει σημαντικές βελτιώσεις όσον αφορά τη συλλογή των δημοσιονομικών στοιχείων· τούτο επέτρεψε στην ΕΛΣΤΑΤ να παρέχει σε όλους τους χρήστες μια σταθερή βάση για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μια αξιόπιστη στατιστική υποδομή, που στηρίζεται στις επαγγελματικές αρχές των επίσημων στατιστικών, είναι η προϋπόθεση για την ορθή λήψη αποφάσεων».
Για περισσότερες πληροφορίες:

Έκθεση για τις επισκέψεις της Eurostat στην Ελλάδα

Δελτίο τύπου Νοεμβρίου 2010

Δελτίο τύπου Απριλίου 2011