Το πράσινο φως για τη διεξαγωγή κλινικής δοκιμής μιας νέας βλαστοκυτταρικής θεραπείας που θα αφορά την αντιμετώπιση των βλαβών του εμφράγματος δόθηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Η συγκεκριμένη θεραπεία θα εφαρμόζεται σε συνδυασμό με τις συμβατικές προκειμένου να περιορίζονται οι βλάβες μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο και να αποφεύγεται η εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας.

Η νέα προσέγγιση ονομάζεται Revascor και βασίζεται στη χρήση βλαστικών κυττάρων από νεαρούς, υγιείς ενηλίκους. Τα κύτταρα πρέπει να εγχέονται στους ασθενείς μέσα σε 12 ώρες από το καρδιακό επεισόδιο σε συνδυασμό με τις συμβατικές παρεμβάσεις που ακολουθούνται για τη διάνοιξη των αρτηριών και την αποκατάσταση της ροής του αίματος.

Ενθαρρυντικά πειράματα σε ζώα

Πρώιμα πειράματα σε πρόβατα έδειξαν ότι η νέα μέθοδος έχει οφέλη για την καρδιά καθώς διευκολύνει τη ροή του αίματος στους κατεστραμμένους ιστούς, μειώνει τον σχηματισμό ουλώδους ιστού και βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία. Ετσι μειώνεται σημαντικά και ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιακής ανεπάρκειας στους εμφραγματίες.

Στην ευρωπαϊκή δοκιμή θα συμμετάσχουν 225 ασθενείς από διαφορετικές χώρες. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της δοκιμής καθηγητής Ερικ Ντάκερς από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Εrasmus στην Ολλανδία «είμαστε ενθουσιασμένοι που θα δοκιμάσουμε μια καινοτόμο και ελάχιστα επεμβατική κλινική προσέγγιση η οποία έχει τη δυναμική να βελτιώσει σημαντικά τη ζωή των ασθενών που υφίστανται οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου».