Πάλεψε δικαστικά επί επτά ολόκληρα χρόνια για να τής δοθεί το δικαίωμα να τυφλώσει τον βασανιστή της ρίχντοντάς του οξύ στα μάτια, ακριβώς όπως την είχε τυφλώσει και εκείνος, αλλά την τελευταία στιγμή το μετάνιωσε, τον λυπήθηκε, τον συγχώρησε και του έδωσε χάρη. Ο λόγος για την 30χρονη σήμερα Ιρανή, που το 2004 είχε δεχτεί επίθεση με οξύ στο πρόσωπο μένοντας τυφλή από το ένα μάτι και φρικτά παραμορφωμένη.

Φοιτήτρια Μηχανικής τότε, η Αμενέ Μπαχραμί, έπεσε θύμα επίθεσης με δράστη οργισμένο συμφοιτητή της, ο οποίος θέλησε να την «τιμωρήσει» με αυτόν τον βάρβαρο τρόπο για τη συνεχή απόρριψη των προτάσεων γάμου που της έκανε. Ο θύτης την απειλούσε λέγοντάς της: «αν δεν με παντρευτείς θα καταστρέψω τη ζωή σου και θα σου κάνω κάτι ώστε κανείς να μην μπορεί να σε παντρευτεί».

Το 2008, δικαστήριο της Τεχεράνης, παραχώρησε πλήρως στην Αμενέ το δικαίωμα, να εκδικηθεί το θύτη προκαλώντας του τον ίδιο πόνο, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Το αίτημα της Ιρανής και η τελική αποδοχή του από τις δικαστικές αρχές, προκάλεσαν γενικευμένες αντιδράσεις και η Διεθνής Αμνηστία, μάλιστα, αποκάλεσε την απόφαση «σκληρή και απάνθρωπη τιμωρία, που ισοδυναμεί με βασανιστήριο».

Η Αμενέ είχε το δικαίωμα, με βάση τον μουσουμανικό ιερό νόμο (Σαρία), είτε να ζητήσει να πάθει ο δράστης ακριβώς ό,τι της έκανε (στη λογική «οθφαλμόν αντί οφθαλμού»), είτε να λάβει η ίδια χρηματική αποζημίωση – και προτίμησε το πρώτο.

Οι ιρανικές αρχές αρχικά πίεζαν την Αμενέ να δεχτεί την οικονομική αποζημίωση, αλλά εκείνη έμενε πεισματικά στη θέση της να του προκληθεί τιμωρία ανάλογη της πράξης του, ζητώντας χαρακτηριστικά «να του επιβληθεί η ίδια ζωή, που εκείνος επέβαλε σε εμένα».

Σε βίντεο, που δημοσιοποιήθηκε την Κυριακή στην ιρανική δημόσια τηλεόραση, ο Μοβαχέντι εμφανίζεται γονατιστός σε αίθουσα χειρουργείου να ζητά έλεος και συγχώρεση από την 24χρονη, η οποία τελικά «λυγίζει» από τους σπαρακτικούς λυγμούς του.

«Εδώ και εφτά χρόνια προσπαθώ να πετύχω δικαστική απόφαση, που να μου επιτρέπει να πάρω εκδίκηση, όμως σήμερα αποφάσισα να του δώσω συγχώρεση» εξήγησε η ίδια. Επειτα από το δικαστικό αποτέλεσμα του 2008, οι αρχές της χώρας εμφανίζονταν διστακτικές να υλοποιήσουν την τιμωρία, καθώς μάλιστα δεν υπήρχε γιατρός πρόθυμος να τη φέρει σε πέρας. Η ποινή αναμενόταν να επιβληθεί φέτος το Μάιο, όμως ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή χωρίς να δοθεί επίσημη αιτιολογία, ενδεχομένως εξαιτίας των διεθνών πιέσεων. Τον Ιούλιο, οπότε και επρόκειτο να εφαρμοστεί τελικά, η Αμενέ έδειξε μεγαλοψυχία και χάρισε στο Ιρανό την όρασή του.

Τώρα διεκδικεί 150.000 ευρώ ως οικονομική αποζημίωση για την κάλυψη των ιατροφαρμακευτικών της αναγκών, αν και οι συνήγοροί της την έχουν ενημερώσει, πως θα είναι δύσκολο να συλλεχθεί το ποσό, καθώς η μόνη περιουσία του Μοβαχέντι είναι ένα μικρό σπίτι στην Τεχεράνη.