Να συμπεριφερθούν με «εποικοδομητικό» τρόπο και να στηρίξουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχει εκπονήσει η ΕΕ και το ΔΝΤ, καλεί τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα και κυρίως την αξιωματική αντιπολίτευση ο επίτροπος Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Welt, την Δευτέρα. Στην ίδια συνέντευξη, που έχει τίτλο «Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να χάσει χρόνο στο σχέδιο λιτότητας», ο ευρωπαίος επίτροπος ζητά την επίτευξη συμφωνίας για τη λήψη των αναγκαίων διαρθρωτικών μέτρων στην Ελλάδα.

«Πρέπει σύντομα να επιτευχθεί μια συμφωνία. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χρονοβόρες διαπραγματεύσεις», είπε ο Ρεν και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να συμπεριφερθούν όλα τα πολιτικά κόμματα – και τα κόμματα της αντιπολίτευσης – εποικοδομητικά και να στηρίξουν το απαιτούμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της ΕΕ και του ΔΝΤ.

«Ο Ιούνιος είναι ο κρίσιμος μήνας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Στις επόμενες εβδομάδες είμαστε ενώπιον καθοριστικών για την πορεία αποφάσεων. Ο μήνας Ιούνιος μπορεί είτε να γίνει η αρχή του τέλους της κρίσης είτε μια χαμένη ευκαιρία, αν η ευρωζώνη γλιστρήσει σε μια νέα δύσκολη φάση της κρίσης με μια αρνητική αλυσιδωτή αντίδραση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και με επέκταση [της κρίσης] σε άλλα κράτη. Τον Ιούνιο μπορεί να λύσουμε τα προβλήματα ή να χάσουμε μια ευκαιρία», είπε ο Ρεν. Ως παραδείγματα σημαντικών αποφάσεων που πρέπει να ληφθούν στους επόμενους μήνες ο κ Ρεν ανέφερε την «οπωσδήποτε απαιτούμενη» βελτιωμένη οικονομική συνεργασία εντός της ΕΕ, την καθιέρωση ενός διαρκούς μηχανισμού διάσωσης για τα κράτη που αντιμετωπίζουν κρίση από το 2013 (ESM) και την ενίσχυση του σημερινού ταμείου κρίσεων EFSF.

«Αλλά πάνω από όλα πρέπει η Ελλάδα να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2011, να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και να επιτύχει μια υπερκομματική συμφωνία για την υποστήριξη του προγράμματος βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ», τόνισε ο Ρεν και πρόσθεσε ότι οι απαραίτητες οικονομικές μεταρρυθμίσεις είναι μια δοκιμασία για ολόκληρη την κοινωνία στην Ελλάδα. «Όλα τα κόμματα και όλοι οι πολίτες θα πρέπει να συμβάλουν σε αυτό», είπε ο Ρεν.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, είναι όλο και πιο πιθανό οι Ευρωπαίοι μετά την έκθεση της τρόικας, που αναμένεται στο τέλος αυτής της εβδομάδας, να ζητήσουν από την Αθήνα πέρα από το συμφωνημένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ και την πώληση επιπλέον κτιρίων και οικοπέδων κρατικής ιδιοκτησίας. Ωστόσο δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση. Εκτιμάται ότι η Ελλάδα διαθέτει ακίνητα αξίας 300 δισ. ευρώ.