Ένα πανεπιστήμιο που θα είναι ανοικτό στην κοινωνία και θα παρεμβαίνει στα προβλήματα της χωρίς να περιορίζεται μόνο στον εκπαιδευτικό και κοινωνικό του ρόλο, θα είναι στο μέλλον το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Αυτό δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνης σε συνάντησή του με δημοσιογράφους του εκπαιδευτικού ρεπορτάζ.

Ο κ. Πελεγρίνης είπε ότι μέσα στην οικονομική κρίση που περνάει η χώρα, το πανεπιστήμιο πρέπει να βρει τρόπο να επιβιώσει. «Αν καταρρεύσουμε εμείς θα καταρρεύσει όλο το σύστημα της ανωτάτης εκπαίδευσης» τόνισε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι ήδη στο Ίδρυμα έχουν σταματήσει τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα, γίνεται προσπάθεια εξοικονόμησης των οικονομικών του και ελέγχεται η χρήση των τηλεφώνων για να αποφευχθούν οι υπερβολές.

«Πρέπει να αποφύγουμε το ΔΝΤ» είπε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Θ. Σφηκόπουλος. «Είμαστε ένα τεράσρτιο Ιδρυμα που πρέπει να επιβιώσει. Έχουμε 2.000 καθηγητές, περίπου 60.000 φοιτητές ενεργούς και 1.200 διοικητικούς υπαλλήλους», δήλωσε ο κ. Σφηκόπουλος και μίλησε για αποκέντρωση της διοίκησης του.

«Θέλουμε να δώσουμε ένα όραμα στην κοινότητα μας, να δημιουργήσουμε αίσθηση προσφοράς και ενσωμάτωσης στις διαδικασίες του πανεπιστημίου. Πρέπει να προχωρήσουμε σε ανάπτυξη», πρόσθεσε ο κ. Σφηκόπουλος.

«Διαθέσαμε 3,5 εκατομμύρια ευρώ από τον ειδικό λογαριασμό μας στις ακαδημαϊκές μονάδες για την έρευνα και είναι η πρώτη φορά που χρηματοδοτούνται πανεπιστημιακοί για να συμμετάσχουν σε συνέδρια»
είπε ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος.

«Από 45 εκατομμύρια ευρώ που είχαμε τακτικό προϋπολογισμό έχουμε τώρα 25 εκατομμύρια ενώ οι ανάγκες μας φτάνουν τα 35 εκατομμύρια ευρώ» πρόσθεσε. «Δίνουμε 7 εκατομμύρια σε ΔΕΗ, 3 εκατομμύρια σε νοίκια, 3,5 εκατομμύρια για την καθαριότητα, 3,5 εκατομμύρια για την φύλαξη των κτιρίων και 3,5 εκατομμύρια ευρώ για τις τηλεπικοινωνίες μας», δήλωσε ο αντιπρύτανης του Ιδρύματος. Και παρουσίασε το πρόγραμμα εξοικονόμησης χρημάτων από το πανεπιστήμιο Αθηνών.

«Θα φτιάξουμε μεγάλη μονάδα φωτοβολταϊκών που θα αποδώσει 5 εκατομμύρια το χρόνο άλλα απαιτεί και επένδυση 20 εκατομμύριων», εξήγησε ο κ. Σφηκόπουλος. Είπε ακόμη ότι το πανεπιστήμιο θα μηδενίσει τα ενοίκια του και θα φτιάξει 4 μεγάλες βιβλιοθήκες για να φιλοξενήσει όλους τους τίτλους του.