Τα στοιχεία μελέτης της Εθνικής Τράπεζας είναι αποκαλυπτικά.
Από την αρχή της κρίσης από τότε που άρχισε να συνειδητοποιείται το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας το εγχώριο τραπεζικό σύστημα απώλεσε σχεδόν 40 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου 12 δισ. ευρώ διέρρευσαν στο πρώτο τρίμηνο του 2011.
Μόνο εκείνο το υπονομευτικό e – mail, που προφήτευε την υποτιθέμενη επιστροφή της δραχμής στις 25 Μαρτίου, προκάλεσε την διαρροή καταθέσεων ύψους 2,5 – 3 δισ. ευρώ!
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Εθνικής Τράπεζας, από τα 40 δισ. ευρώ των καταθέσεων, που έφυγαν από τις εγχώριες Τράπεζες, τα 25 δισ. διέφυγαν στο εξωτερικό, κοντά στα 7-8 δισ. ευρώ είναι κρυμμένα στα σεντούκια και τα υπόλοιπα «κάηκαν» στην προσπάθεια διάσωσης δραστηριοτήτων ή ξοδεύθηκαν λόγω εισοδηματικών απωλειών.
Σε κάθε περίπτωση περισσότερα από 30 δισ. ευρώ διέρρευσαν σε Τράπεζες στην Ελβετία, στο Λονδίνο, τη Φραγκφούρτη, την Κύπρο και αλλού.
Κοινή μάλιστα είναι η πεποίθηση στην εγχώρια τραπεζική αγορά ότι η διαρροή δεν αφορά μόνο τους πλούσιους.
Αυτοί προφανώς πρώτοι έσυραν το χορό της απόσυρσης καταθέσεων από τις εγχώριες Τράπεζες, αλλά τους ακολούθησαν πλήθη της μεσαίας τάξης, όπως και μικροκαταθέτες, οι οποίοι χωρίς, πιθανώς να το αντιλαμβάνονται, θέτουν σε κίνδυνο την ακεραιότητά τους, κρύβοντας λεφτά σε εύκολα προσεγγίσιμες από επίδοξους ληστές κατοικίες.
Οπως και αν έχει, αυτή η ατομική επιλογή και στάση σημαντικής μερίδας συμπολιτών μας είναι απολύτως υπονομευτική του εθνικού συλλογικού συμφέροντος, χωρίς την διατήρηση του οποίου κανείς δεν κερδίζει, ούτε εκείνοι που βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.
Νομίζουν ότι αποθησαυρίζοντας εκτός Ελλάδος ή στα σεντούκια θα διασωθούν. Αν καταστραφεί η εθνική οικονομία, σχεδόν ταυτόχρονα θα αποδιαρθρωθεί και η κοινωνία, η γαλήνη, η τάξη και η συνύπαρξη θα διαρραγούν με ό.τι αυτό σημαίνει για τον καθένα, είτε έχει λεφτά στην Κύπρο, είτε όχι.
Θα περίμενε κανείς από νοήμονες πολίτες που διατηρούν έστω ψήγματα εθνικής συνείδησης να φέρουν πίσω τα λεφτά, να τα τοποθετήσουν στο εσωτερικό της χώρας.
Η Ελλάδα προσαρμόζεται, φθηναίνει και γεννά ευκαιρίες. Οσοι θέλουν να δημιουργήσουν και να κερδίσουν δεν θα βρουν καλύτερο περιβάλλον. Λογικώς όσοι διαθέτουν ικανά αποταμιεύματα αντί να τα κλείνουν σε σκοτεινά και ανήλιαγα θησαυροφυλάκια ας τα φέρουν πίσω και ας ξεκινήσουν φθηνή εξωστρεφή δραστηριότητα στον πρωτογενή τομέα.
Θα απολαύσουν την ελληνική ύπαιθρο, θα νιώσουν τη χαρά της δημιουργίας και θα αποκτήσει νόημα η πεζή ζωή τους. Και επιπλέον θα προλάβουν τους ξένους, οι οποίοι σε λίγο θα διεκδικούν μαζικά τη γη και την περιουσία της χώρας.