Νέα εσωκομματική αναστάτωση προκάλεσαν στη Ν.Δ. οι τοποθετήσεις δυο στελεχών του «γαλάζιου» οικονομικού επιτελείου, κυρίως του αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας κ. Νότη Μηταράκη που στόχευσε κατά της διακυβέρνησης Καραμανλή και λιγότερο του τομεάρχη Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκη που είχε πιο ιδεολογικά χαρακτηριστικά.

Για μια ακόμη φορά, στην αξιωματική αντιπολίτευση, άρχισαν οι ερμηνείες και οι συζητήσεις για τη σκοπιμότητα των παρεμβάσεων, ενώ αναδείχθηκε το χάσμα που υπάρχει στο εσωτερικό του κόμματος και οι διαφορετικές εκτιμήσεις.

Η πιο ηχηρή παρέμβαση που είχε και σαφή στόχευση στο «καραμανλικό» στρατόπεδο, εν μέσω του ψυχρού κλίματος που επικρατεί μεταξύ του προέδρου της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά και του τέως πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή, ήταν του κ. Μηταράκη, παρά την προσπάθεια που κατεβλήθη να διατηρηθεί «χαμηλά» το θέμα.

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας και κουμπάρος του κ. Σαμαρά, άφησε σαφείς αιχμές προς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Καραμανλή, ότι δεν προετοιμάστηκε για τη διεθνή οικονομική κρίση.

Ο κ. Μηταράκης εννοούσε προφανώς και τους τότε υπουργούς Οικονομίας, πρώτα τον επί πέντε χρόνια «τσάρο», τον κ. Γ. Αλογοσκούφη και μετά τον διάδοχό του κ. Ι. Παπαθανασίου.

Με την κίνησή του αυτή ο κ. Μηταράκης ενόχλησε, όπως ήταν αναμενόμενο, πολλά στελέχη της «καραμανλικής» πτέρυγας, αν και δεν υπήρξαν επιθετικές διαρροές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θεωρείται μια «εχθρική» κίνηση.


Μομφή κατά του οικονομικού επιτελείου του Καραμανλή


«Η δική μου γνώμη είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση (σσ. εννοούσε την κυβέρνηση Καραμανλή) δεν μας προετοίμασε για μια διεθνή οικονομική κρίση, μεγαλύτερη από ότι περιμέναμε»
τόνισε (Ρ/Σ ΝΕΤ) ο κ. Μηταράκης που έχει λάβει το «πράσινο φως» να είναι υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών, εκλογική περιφέρεια του κ. Αλογοσκούφη επί σειρά ετών.

Στη συνέχεια, η μομφή για την ήπια προσαρμογή που επέλεξε η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν χαρακτηριστική, όταν είπε: «Δηλαδή, κινήθηκαν με ρυθμούς ήπιας προσαρμογής, ενώ ξαφνικά άλλαξαν τα διεθνή δεδομένα».

Παράλληλα μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει στο εσωτερικό της Ν.Δ., κυρίως στη φιλελεύθερη πτέρυγά της, για τη δέσμευση του κ. Σαμαρά την περασμένη Κυριακή, ότι θα αποκατασταθούν οι αδικίες εις βάρος των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει πως βρισκόμαστε σε έκτακτη κατάσταση.

Η στάση του αυτή, δίνει αφορμή σε πολλά στελέχη της Ν.Δ. να κτυπήσουν το καμπανάκι στην ηγετική ομάδα, υπενθυμίζοντάς της, ότι από τη μια πλευρά είναι πολύ εύκολο να πέσει στην παγίδα του λαϊκισμού και από την άλλη να βρεθεί αντιμέτωπη με την κριτική, ότι υιοθετεί μια πολιτική αντίστοιχη του «λεφτά υπάρχουν».


Το καμπανάκι Χατζηδάκη

Σε αυτό το κλίμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του κ. Χατζηδάκη, που διέγνωσε τον κίνδυνο που υπάρχει για τη Ν.Δ. και ζήτησε να μην υπάρχει μαξιμαλιστική αντιπολίτευση, καλώντας ουσιαστικά την ηγεσία του κόμματος να μην υποκύψει στις σειρήνες του λαϊκισμού, ενόψει της παρουσίασης των οικονομικών προτάσεων.

Ο πρώην υπουργός και μέλος του «οικονομικού διευθυντηρίου» -το οποίο αποτελούσαν ο ίδιος και οι κκ. Παπαθανασίου και Σουφλιάς, υπό την προεδρία του κ. Καραμανλή- μετά την αντικατάσταση του κ. Αλογοσκούφη, σημείωσε (Ρ/Σ ΝΕΤ) με νόημα: «Δεν θεωρώ ότι η Ν.Δ. ασκεί ή πρέπει να ασκεί μια μαξιμαλιστική αντιπολίτευση. Οι στιγμές είναι δύσκολες και τα μέτρα μας είναι και πρέπει να είναι κοστολογημένα».

Ο κ. Χατζηδάκης που είναι υπέρμαχος της γραμμής, ότι η ΝΔ δεν είναι το δεξιό ΚΚΕ, αλλά ένα αστικό κεντροδεξιό κόμμα, έσπευσε να απαντήσει ουσιαστικά και σε όσοι ενδεχομένως τον κατηγορήσουν ως νεοφιλελεύθερο, λέγοντας: «Για κάποιες ευαίσθητες ομάδες, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα από την πλευρά του κράτους».

Η ηγεσία της Ν.Δ. θα επιμείνει πιο έντονα το επόμενο διάστημα στη δέσμευση του κ. Σαμαρά και γι’ αυτό ο εκπρόσωπος του κόμματος κ. Ι. Μιχελάκης, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η προσπάθεια θα γίνει για τις τάξεις που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη: χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους. Πρώτοι είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Για το θέμα αυτό υπάρχει δέσμευση».

Οι απαντήσεις Αλογοσκούφη-Παπαθανασίου

Στον κ. Μηταράκη έχουν απαντήσει εδώ και πολλούς μήνες ουσιαστικά οι κκ. Αλογοσκούφης και Παπαθανασίου, που με δημόσιες παρεμβάσεις τους υπεραμύνθηκαν του έργου τους ως υπουργοί Οικονομίας.

Ενδεικτικά ο κ. Αλογοσκούφης στα μέσα του 2008, πριν αντικατασταθεί, είχε σημειώσει μεταξύ άλλων: «Οι συνέπειες της χρηματοπιστωτικής κρίσης επηρέασαν, όπως ήταν φυσικό και την ελληνική οικονομία. Ωστόσο, χάρη στις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούμε τα τελευταία 4,5 χρόνια, η ελληνική οικονομία έδειξε μεγαλύτερες αντοχές στην κρίση από τις περισσότερες οικονομίες της ευρωζώνης».

Στο βιβλίο του «με τη γλώσσα των αριθμών – η αλήθεια για την οικονομία», το Νοέμβριο του 2010, ο κ. Παπαθανασίου, έχει σημειώσει: «…στους εννέα μήνες που είχα την ευθύνη της οικονομίας, έκανα ότι περνούσε από το χέρι μου, ώστε η κρίση ελλείμματος και χρέους να μη μετατραπεί σε κρίση εμπιστοσύνης των διεθνών αγορών σε βάρος της χώρας μας».