Είμαστε σε έναν πραγματικό πόλεμο, δήλωσε στον «Βήμα 99,5» ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο τομέα της οικονομίας. Ο υπουργός τόνισε πως για να ανασχεθεί η ύφεση χρειάζεται «ένα άλλο δημόσιο κλίμα» και μία «άλλη εθνική ατμόσφαιρα», υπογραμμίζοντας ότι στην προσπάθεια αυτή απαιτείται η συστράτευση των πάντων, ακόμα και της αντιπολίτευσης.

{{{ audio1 }}}

Αναφερόμενος στις αποκρατικοποιήσεις, σημείωσε ότι μέσα από διάφορους χειρισμούς μπορεί να μειωθεί το δημόσιο χρέος, ενώ όταν τα περιουσιακά στοιχεία εξετάζονται μεμονωμένα τότε πρέπει να αξιοποιούνται την κατάλληλη χρονική στιγμή.

{{{ audio2 }}}

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου ότι η κυβέρνηση πρέπει να πει όλη την αλήθεια στον λαό για την οικονομία, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση αυτό κάνει, προσπαθώντας παράλληλα να ανακτήσει την αξιοπιστία της χώρας επειδή το 2009 (σ.σ. επί κυβερνήσεως Καραμανλή) άλλα δηλώνονταν ενώ άλλη ήταν η αλήθεια.

Χρειάζεται ριζική αλλαγή του κλίματος, χρειάζεται άλλο δημόσιο κλίμα, άλλη εθνική ατμόσφαιρα, συνέχισε ο υπουργός, σημειώνοντας ότι διαφορετικά δεν θα καταστραφεί «το τέρας του δημοσιονομικού προβλήματος». «Χρειάζεται μία άλλη κατάσταση, πρέπει να συστρατευτούν οι πάντες και η αντιπολίτευση» υποστήριξε.

Όσον αφορά στο ρόλο της Ελλάδας στη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και στην οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι το μηνιαίο κόστος των 6,5 εκατ. ευρώ είναι μηδαμινό, συγκριτικά με άλλες χώρες, ενώ -όπως τόνισε- αυτό είναι το λογιστικό κόστος και στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερο.

{{{ audio3 }}}

Στο ερώτημα εάν η χώρα έπρεπε να εμπλακεί, ο κ. Βενιζέλος απάντησε: «Φανταστείτε πόσο θα είχε αποδυναμωθεί η χώρα διεθνώς» και «πόσο θα είχε αναβαθμιστεί ο ρόλος άλλων γειτονικών χωρών», εάν δεν η χώρα δεν αναλάβει υποστηρικτικό ρόλο στις επιχειρήσεις.

Αναφορικά με την υπόθεση των γερμανικών υποβρυχίων, ο υπουργός είπε ότι η θέση της κυβέρνησης θα διατυπωθεί μόλις ο φάκελος της υπόθεσης διαβιβαστεί στη Βουλή. «Άλλο πράγμα οι ανάγκες του πολεμικού ναυτικού και της εγχώριας παραγωγής και άλλο πράγμα η διαφάνεια και η απομόνωση των παρασίτων» τόνισε.

{{{ audio4 }}}

Τέλος, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι «προαλείφεται για αντιπρόεδρος της κυβέρνησης», ο Ευάγγελος Βενιζέλος είπε ότι «βρίσκομαι στην πολιτική για να βοηθήσω τον τόπο, όχι γιατί έχω σχέδιο για την προσωπική μου διαδρομή». «Η στάση μου προσδιορίζεται από τις ανάγκες της χώρας» υποστήριξε.