Συνεχίζεται η επιχείρηση «Αυγή της Οδύσσειας» στη Λιβύη την ώρα που δεν είναι ξεκάθαρο εάν ο ίδιος ο Μουαμάρ Καντάφι βρίσκεται στο στόχαστρο των συμμάχων που βομβαρδίζουν τη χώρα του. Η Βρετανία υπαινίχθηκε ότι ο λίβυος ηγέτης μπορεί να αποτελέσει στόχο, αλλά σε αντίθετη γραμμή φαίνεται να κινούνται οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι επιθέσεις πλήττουν πλέον την «καρδιά» του καθεστώτος στην Τρίπολη, με τους Γάλλους να έχουν το προβάδισμα, ενώ στις επιχειρήσεις αναμένεται να λάβουν μέρος δυνάμεις από το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Αραβικός Σύνδεσμος αποσαφήνισε νωρίτερα ότι, παρά τις επικρίσεις των μελών του για τη σφοδρότητα των δυτικών βομβαρδισμών, εξακολουθεί να στηρίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Εκπρόσωπος των λίβυων αντικαθεστωτικών δήλωσε ότι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι μετέφεραν αμάχους από κοντινές πόλεις στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους δυτική πόλη Μιζουράτα για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Η πληροφορία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Κάτοικος της πόλης δηλώνει ότι σε μάχες της Κυριακής σκοτώθηκαν οκτώ άτομα, και δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι, αλλά με πολιτικά, βρίσκονταν στο κέντρο της Μιζουράτα, 200 χλμ ανατολικά της Τρίπολης.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη από στρατεύματα του Καντάφι και ότι έχει διακοπεί η υδροδότηση.


Αποτελεί στόχο ο Καντάφι;

Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε τη Δευτέρα πως ο Καντάφι θα μπορούσε να αποτελέσει στόχο των επιθέσεων της διεθνούς συμμαχίας στη Λιβύη, αρνούμενος ταυτόχρονα να «κάνει εικασίες» για τους στόχους που επιλέγει η συμμαχία.

Νωρίτερα, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Λίαμ Φοξ είχε αναφερθεί στην «πιθανότητα» να αποτελέσει στόχο ο Καντάφι. «Θα μπορούσε να είναι μια πιθανότητα […] όμως θα πρέπει να υπολογιστούν οι απώλειες ανάμεσα στους αμάχους, που είναι πιθανό να προκύψουν», επισήμανε. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς τάχθηκε κατά της απευθείας επίθεσης εναντίον του Καντάφι. «Πιστεύω πως είναι σημαντικό να ενεργούμε στο πλαίσιο της εντολής του ΟΗΕ», υπογράμμισε ο Γκέιτς.

Μετά τις νυχτερινές επιθέσεις κοντά στη βάση του Καντάφι, ο αντιναύαρχος Μπίλ Γκόρτνεϊ, επικεφαλής του αμερικανικού στρατιωτικού επιτελείου, τόνισε ότι ο Καντάφι δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο των στόχων των αεροπορικών επιδρομών.

Τη σύγχυση έρχεται να επιτείνει η δήλωση ανώτατου στρατιωτικού αξιωματούχου της Βρετανίας, ο οποίος ανέφερε ότι ο Καντάφι «αποτελεί νόμιμο στρατιωτικό στόχο».

Οι εξελίξεις σχετικά με την επιχείρηση

Η ζώνη απαγόρευσης πτήσεων επεκτείνεται και σύντομα θα καλύψει μια περιοχή 1.000 χιλιομέτρων, δήλωσε ο επικεφαλής της Διοίκησης Αφρικής του αμερικανικού στρατού, στρατηγός Κάρτερ Χαμ, τονίζοντας ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζονται προκειμένου να διατηρηθεί η ζώνη.

Μιλώντας στο βρετανικό Κοινοβούλιο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι τα αεροπορικά αμυντικά συστήματα της Λιβύης έχουν «εξουδετερωθεί σε μεγάλο βαθμό» και τόνισε ότι Βρετανία, Γαλλία και ΗΠΑ έχουν κάνει πρόοδο στην επίτευξη των στόχων της επιχείρησης.

Τόνισε ότι ο στόχος είναι η διοίκηση των επιχειρήσεων -που αυτή τη στιγμή είναι αμερικανική- να μεταφερθεί στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα, οι χώρες που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην επιχείρηση, να μπορούν να το κάνουν.

Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες των συμμαχικών δυνάμεων απέτρεψαν μία «σφαγή» στη Λιβύη.

Η ζώνη εναέριου αποκλεισμού ενισχύθηκε με την ρίψη 10-12 πυραύλων κατά επιλεγμένων λιβυκών στόχων στη διάρκεια της νύχτας.

Αξιωματούχος της Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ δήλωσε ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι «υποχώρησαν» από την Βεγγάζη και άλλες δύο πόλεις (Αζνταμπίγια και Μιζουράτα) μετά τις αεροπορικές επιδρομές.

Οι γαλλικές αεροπορικές επιθέσεις στη Λιβύη επαναλαμβάνονται από το πρωί της Δευτέρας, βάσει ανακοίνωσης εκπροσώπου του γαλλικού Γενικού Επιτελείου, συνταγματάρχη Τιερί Μπιρκάρ. Τα αεροσκάφη απογειώνονται από τις βάσεις της Κορσικής και του Σεν-Ντιζιέ (ανατολική Γαλλία) και χρειάζονται περίπου τρεις ώρες για να φτάσουν στη ζώνη των επιχειρήσεων.

Την ίδια στιγμή, έξι νορβηγικά F-16 κατευθύνονται προς τη Μεσόγειο. Τα αεροσκάφη θα επιχειρούν είτε από τις βάσεις της Κρήτης, είτε από εκείνες της Σαρδηνίας.

Στις επιχειρήσεις αναμένεται να λάβουν μέρος το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Αραβικός Σύνδεσμος προχώρησε σε αναδίπλωση τη Δευτέρα, λέγοντας ότι εξακολουθεί να στηρίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας παρά τις επικρίσεις που διατύπωσε για τη σφοδρότητα των δυτικών βομβαρδισμών και τις απώλειες αμάχων.

Αναδίπλωση από τον Αραβικό Σύνδεσμο

Ανώτερο στέλεχος των Λίβυων αντικαθεστωτικών δηλώνει, εν τω μεταξύ, ότι δεν θα διαπραγματευτούν με τον Λίβυο ηγέτη. «Θα περιμένουμε το τέλος του παρά θα διαπραγματευτούμε. Καταζητείται ως εγκληματίας πολέμου. Θα κριθεί για τις πράξεις γενοκτονίας κατά του ίδιου του λαού του» δήλωσε ο Αμπέντ Αλ-Χαφίζ.

Παράλληλα, εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών δήλωσε στο Reuters ότι δυνάμεις πιστές στον Καντάφι μεταφέρουν άμαχους από κοντινές πόλεις στην ελεγχόμενη από τους εξεγερμένους δυτική πόλη Μιζουράτα για να τους χρησιμοποιήσουν ως ανθρώπινες ασπίδες.

Η πληροφορία δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές. Κάτοικος της πόλης δηλώνει ότι σε μάχες της Κυριακής σκοτώθηκαν οκτώ άτομα, και δυνάμεις προσκείμενες στον Καντάφι, αλλά με πολιτικά, βρίσκονταν στο κέντρο της Μιζουράτα, 200 χλμ ανατολικά της Τρίπολης.

Ο ίδιος προσέθεσε ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη από στρατεύματα του Καντάφι και ότι έχει διακοπεί η υδροδότηση.

Οι Λίβυοι εξεγερμένοι τόνισαν τη Δευτέρα ότι «ενθαρρύνουν» τα αεροπορικά πλήγματα των ξένων δυνάμεων κατά στόχων του καθεστώτος Καντάφι, τονίζουν όμως ότι απορρίπτουν το ενδεχόμενο χερσαίων δυνάμεων. Υπογραμμίζουν ότι στόχος τους παραμένει η κατάληψη της Τρίπολης.

Ελεύθεροι οι δημοσιογράφοι των New York Times

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι των New York Times που συνελήφθησαν στη Λιβύη από δυνάμεις που παραμένουν πιστές στο καθεστώς Καντάφι απελευθερώθηκαν και βρίσκονται στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Τρίπολη, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Έπειτα από αμερικανικό αίτημα που διατυπώθηκε χθες, προβήκαμε σε διαβήματα και πετύχαμε πριν από λίγο την απελευθέρωση των δημοσιογράφων χάρη στη συνεργασία των λιβυκών αρχών» δήλωσε ο Νταβούτογλου στους δημοσιογράφους.

Οι δημοσιογράφοι παραδόθηκαν από τις λιβυκές αρχές στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Τρίπολη και πρόκειται να αναχωρήσουν από τη χώρα «μέσα στις επόμενες ώρες», προσέθεσε.

Οι τέσσερις δημοσιογράφοι είναι ο επικεφαλής του γραφείου των New York Times στη Βηρυτό και δύο φορές βραβευμένος με Πούλιτζερ Άντονι Σαντίντ, ο ρεπόρτερ και εικονολήπτης Στίβεν Φάρελ και οι φωτογράφοι Τάιλερ Χικς και Λίνσεϊ Αντάριο.