Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας περνά μέσα από τη θεραπεία των αδυναμιών του δημόσιου τομέα, τη δημιουργία φιλικού περιβάλοντος προς τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ομιλητές εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Αθήνα για την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Από τη Διεθνή Κρίση στην Κρίση της Ευρωζώνης και της Ελλάδας: Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον», το οποίο επιμελήθηκαν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Ν. Καραμούζης και ο επικεφαλής οικονομολόγος της τράπεζας κ. Γκ. Χαρδούβελης και εξέδωσε ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη.

Την εκδήλωση συντόνισε ο διευθυντής της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ κ. Π. Καψής, ο οποίος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έξοδο από την κρίση, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει αναμόρφωση του κράτους προς την κατεύθυνση στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας κ. Β. Ράπανος επεσήμανε την ανυπαρξία ενός αποδοτικού δημοσιονομικού και φορολογικού πλαισίου όλα αυτά τα χρόνια, καθώς οι κυβερνήσεις διακατέχονταν από το φόβο του πολιτικού κόστους..

Αναφερόμενος στα προβλήματα λειτουργίας του δημοσίου τομέα, μίλησε για ξεπερασμένα πρότυπα λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, σημειώνοντας ότι το τρέχον φορολογικό σύστημα ευνοεί τη διαφθορά.

Ο κ. Ράπανος τάχθηκε υπέρ της σύστασης μίας ενιαίας ανεξάρτητης αρχής για την καταπολέμηση αυτών των στρεβλώσεων, αλλά και της αλλαγής του τρόπου λειτουργίας των φορολογικών αρχών, με κεντρικό στόχο την αλλαγή νοοτροπίας των φορολογουμένων.

«Δεν μπορούν μόνες τους οι τράπεζες»

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG, κ. Ν. Καραμούζης, μιλώντας για το τραπεζικό σύστημα υποστήριξε ότι η έξοδος από την κρίση προϋποθέτει την επιστροφή του ελληνικού δημοσίου στις αγορές.

Ο ίδιος μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι ελληνικές τράπεζες με στόχο την ανάκτηση της εμπιστοσύνης της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και αναφέρθηκε στις επενδύσεις ύψους 50 δισ. ευρώ στις οποίες έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, δημιουργώντας ένα δίκτυο 3.500 καταστημάτων.

Ωστόσο ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι οι τράπεζες από μόνες τους, χωρίς την άμβλυνση των αβεβαιοτήτων για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, δεν μπορούν να ακολουθήσουν μία αυτόνομη θετική πορεία στις διεθνείς αγορές, όσες κινήσεις και αν κάνουν.

Παράλληλα, καυτηρίασε όσους τάσσονται υπέρ της επιστροφής στη δραχμή και στη διαγραφή μέρους του δημόσιου χρέους, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν ένα ανώνυμο e-mail να προκαλεί αναστάτωση στα τραπεζικά γκισέ.

Για την ανάγκη αποκατάστασης της εμπιστοσύνης προς το δημόσιο μίλησε και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου κ. Ανδρ. Ηλιάδης, εκτιμώντας ότι η χώρα καλείται να δώσει τη δική της μάχη για επιστροφή του κράτους και των τραπεζών στις αγορές.

Όπως είπε, φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση λόγω των διαρθρωτικών προβλημάτων της οικονομίας και της κακής κατάστασης των δημόσιων οικονομικών.

Ο κ. Ηλιάδης πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με το κράτος, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα λειτουργούσε μέσα σε υγιείς συνθήκες κάτω από ένα σωστό εποπτικό πλαίσιο, χωρίς μεγάλη μόχλευση και επενδύσεις σε τοξικά προϊόντα.

Ασφυκτιούν οι επιχειρηματίες

Την ασφυξία που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα από το κράτος επεσήμανε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος, μιλώντας για την ανάγκη αλλαγής της λειτουργίας των φορολογικών αρχών.

Όπως είπε σχετικά, δεν μπορεί το κράτος να μην πληρώνει τις υποχρεώσεις τους στις ιδιωτικές επιχειρήσεις και από την άλλη να επιβάλλονται εξοντωτικές ποινές σε ελεύθερους επαγγελματίες για μικρές παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.

Ο κ. Θεοδωρόπουλος αν και τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, σημείωσε ότι μία τέτοια κίνηση δεν θεραπεύει το πρόβλημα, απλώς ανακουφίζει προσωρινά τις συνέπειες του υψηλού δημόσιου χρέους.

Η μοναδική αξιόπιστη θεραπεία, κατά τον ίδιο, αποτελεί η ανάπτυξη, η οποία θα προέλθει από την ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, ο κ. Χαρδούβελης μίλησε για την πρόκληση που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας καλείται να συμπληρώσει το κενό της σταδιακής απόσυρσης του δημοσίου από την παραγωγή υπηρεσιών, χωρίς να υπάρξουν ταυτόχρονες σημαντικές παράπλευρες απώλειες στην απασχόληση και το βιοτικό επίπεδο.

Όπως είπε σχετικά, οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να γίνουν εξωστρεφείς και περισσότερο ανταγωνιστικές και το δημόσιο περισσότερο λειτουργικό.

Το νέο βιβλίο – Τι περιλαμβάνει
Η διεθνής χρηματοοικονομική κρίση, που ξεκίνησε το 2007 στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη, σύντομα μετατράπηκε σε παγκόσμια οικονομική κρίση και στη συνέχεια εξελίχτηκε σε δημοσιονομική κρίση των χωρών της περιφέρειας της Ευρωζώνης.
Ο τόμος με τίτλο: «Από τη Διεθνή Κρίση στην Κρίση της Ευρωζώνης και της Ελλάδας: Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;» είναι μια συλλογή άρθρων από διακεκριμένους οικονομολόγους και πανεπιστημιακούς, οι οποίοι συνδυάζουν τη γνώση της οικονομικής θεωρίας με την εμπειρία από τον χρηματοοικονομικό χώρο.
Ο τόμος ξεκινάει με ένα εισαγωγικό άρθρο, στο οποίο παρατίθεται το χρονικό της κρίσης με λεπτομερή περιγραφή των γεγονότων από το 2007 έως σήμερα, ενώ περιγράφονται οι μελλοντικές προοπτικές του διεθνούς χρηματοοικονομικού συστήματος, της παγκόσμιας οικονομίας, της Ευρωζώνης και της Ελλάδας ειδικότερα.
Στη συνέχεια, ο κορμός του τόμου χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες.
Η πρώτη ενότητα αποτελείται από δύο άρθρα με κεντρικό θέμα τα αίτια της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης.
Η δεύτερη ενότητα αποτελείται από τρία άρθρα, όπου αναλύονται οι επιπτώσεις της κρίσης στην οικονομία και τη χρηματοοικονομική πρακτική με έμφαση στην Ελλάδα.
Η τρίτη ενότητα περιέχει τρία άρθρα, όπου παρουσιάζονται απόψεις και προτάσεις για την αρχιτεκτονική της χρηματοοικονομικής εποπτείας και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος.
Η τέταρτη ενότητα περιέχει τρία άρθρα με επίκεντρο την εξελισσόμενη κρίση στην Ευρωζώνη, όπου παρουσιάζονται συγκεκριμένες προτάσεις για έξοδο από την κρίση και σταθεροποίηση της Ευρωζώνης.
Ο τόμος κλείνει με τον επίλογο, όπου ανακεφαλαιώνονται τα αίτια της χρηματοοικονομικής κρίσης και αναλύονται πιο εξειδικευμένα οι επιπτώσεις της κρίσης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Οι συμμετέχοντες συγγραφείς
Στο βιβλίο συμμετέχουν κατά τη σειρά των άρθρων οι εξής:
– Γκίκας Χαρδούβελης, καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Οικονομικός Σύμβουλος του ομίλου Eurobank EFG.
– Charles W. Calomiris, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης
– Jim O’ Neil, Πρόεδρος της Goldman Sachs
– Μιράντα Ξαφά, Senior UInvestment Strategist της IJ Partners
– Πλούταρχος Σακελλάρης, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων
– Βασίλειος Ράπανος, καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας
– Γεωργία Καπλάνογλου, Επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών
– Αθανάσιος Ορφανίδης, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου
– Τάσος Τριδήμας, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Qween Mary του Λονδίνου
– Thomas Mayer, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου Deutsche Bank
– Stefan Collignon, καθηγητής στο Sant’ Anna School of Advanced Studies του Πανεπιστημίου Πίζας
– Willem H. Buiter, Επικεφαλής Οικονομολόγος της Citigroup
– Ebrahim Rahhari, Οικονομολόγος της Citigroup
– Νικόλαος Καραμούζης, Καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank EFG.

Η ομιλία του κ. Ν. Καραμούζη

Η ομιλία του κ. Γκίκα Χαρδούβελη

Η ομιλία του κ. Β. Ράπανου

Η ομιλία του κ. Σπ. Θεοδωρόπουλου

Η ομιλία του κ. Αν. Ηλιάδη