Πόσο μπορεί να κοστίσει σε ένα νοσοκομείο η προμήθεια ένδεκα λυχνιών σε αξονικό τομογράφο; Σύμφωνα με ένα από τα 50 πορίσματα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, που παρελήφθη από την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens, η αντικατάσταση λυχνιών σε ένα μόνο μηχάνημα μπορεί να ανέλθει σε μισό εκατομμύριο ευρώ! Το Γενικό Νοσοκομείο Ελευσίνας «Θριάσιο» μεταξύ 2004-2005 προμηθεύτηκε λυχνίες αξίας 511.991 ευρώ από την εταιρεία Siemens, φυσικά με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, δηλαδή χωρίς διαγωνισμό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, όπως καταγράφουν οι ελεγκτές, κατά τα έτη 2008-2009 δεν υποβάλλονταν καν οι αποφάσεις του ΔΣ του νοσοκομείου σε έγκριση στην αντίστοιχη υπηρεσία, όπως ορίζει ο νόμος. Οχι ότι τα πράγματα ήταν καλύτερα τα προηγούμενα χρόνια. Στο ίδιο Νοσοκομείο, από το 2001-2010, μόνο για συντήρηση του ίδιου μηχανήματος καταβλήθηκε το ποσό των 380.399 ευρώ. Η εταιρεία ήταν μοναδική στην επιλογή για τη συντήρηση, αφού είχε το «know how» του μηχανήματος. Φυσικά η σύμβαση δεν είχε προβλέψει το κόστος συντήρησης μετά το τέλος της εγγύησης… Συνθήκες δουλοπαροικίας για το Ελληνικό Δημόσιο, σε περίπου 164 συμβάσεις των ελληνικών νοσοκομείων σε ολόκληρη τη χώρα με τη γερμανική εταιρεία Siemens, περιγράφουν τα πορίσματα των ελέγχων, που διενεργήθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ μετά το αίτημα της Εξεταστικής της Βουλής, ώστε να αναδειχθεί και η τυχόν διασπάθιση δημοσίου χρήματος και στον χώρο της Υγείας. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε πόρισμα, που αφορά το Νοσοκομείο «Ελπίς», οι συμβάσεις που εξετάσθηκαν αποτελούν ουσιαστικά «προσχώρηση στις προτάσεις της εταιρείας και έχουν συναφθεί με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης». Παρακάτω σημειώνεται ότι, αν το Νοσοκομείο καλούσε άλλη εταιρεία για τη συντήρηση, η Siemens μπορούσε να λύσει τη σύμβαση. Φυσικά από την πλευρά του νοσοκομείου, όπως αναφέρουν οι ελεγκτές, δεν προκύπτει ότι λειτούργησαν είτε οι Επιτροπές Αγοράς είτε έστω η τακτική τής διαπραγμάτευσης. Σε σχέση με τη σύμβαση συντήρησης του αξονικού τομογράφου, όπως επισημαίνεται, λείπει εντελώς το στοιχείο της διαπραγμάτευσης από την πλευρά του νοσοκομείου.

ΔΕΠΑΝΟΜ: Διπλές συμβάσεις και παράνομοι αποκλεισμοί

Ενώ η απόφαση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (αριστερά) το 2007 και η σχετική σύμβαση με τη Siemens αφορούσαν την αναβάθμιση οκτώ αναισθησιολογικών μηχανημάτων, τελικά τα τιμολόγια αποδεικνύουν ότι η αναβάθμιση αφορούσε εννέα μηχανήματα

Τουλάχιστον περίεργα είναι και όσα περιγράφονται στο πόρισμα που αφορά τη διερεύνηση της νομιμότητας των διαδικασιών οι οποίες ακολουθήθηκαν για την υπογραφή των συβάσεων μεταξύ Siemens και της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων (ΔΕΠΑΝΟΜ). Είναι σύμφωνα με τον νόμο Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, του οποίου την εποπτεία ασκούν οι υπουργοί Δημοσίων Εργων και Υγείας. Σχετικά με σύμβαση της ΔΕΠΑΝΟΜ για την εγκατάσταση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Νοσοκομείο Ηρακλείου (Ιούλιος 2007), ύψους 1.780.000 ευρώ, εκδίδονται δύο διαφορετικές αποφάσεις τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη νομιμότητα της σύμβασης. Περιέργως δεν γνωμοδοτεί η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ σημειώνεται ότι υπάρχει δυσκολία στην επαλήθευση των στοιχείων που δόθηκαν στους ελεγκτές! Αλλη σύμβαση του Φεβρουαρίου

Η πρώτη σελίδα της έκθεσης ελέγχου του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, με θέμα τις συμβάσεις που υπεγράφησαν μεταξύ της ΔΕΠΑΝΟΜ ΑΕ και της Siemens

2010, ύψους 236.350 ευρώ, για επέκταση υποσταθμών στο Ηράκλειο, κρίνεται απαραίτητη αφού είχε προηγηθεί σχετική σύμβαση, επίσης ύψους 241.170 ευρώ!

Και αυτή θα είχε αποφευχθεί, θεωρούν οι ελεγκτές, αν είχε προηγηθεί σωστότερος προγραμματισμός.

Σύμβαση που είχε υπογραφεί από το 2001 (προϋπολογισμού 250 εκατ. δραχμών) για αξονικό τομογράφο στο Νοσοκομείο Σωτηρία αποδεικνύει ότι είχε αποκλείσει προηγουμένως την ένσταση της ανταγωνίστριας εταιρείας, χωρίς υπογραφές και πρωτόκολλο. Αλλά και στα συμπεράσματα του πορίσματος καταγράφεται ότι για προμήθεια από τη ΔΕΠΑΝΟΜ αξονικών τομογράφων στα νοσοκομεία Χαλκίδας και Λιβαδειάς καθώς και στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης δεν τηρήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για τις δημόσιες προμήθειες.

Γενικό Λάρισας: Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει
Ενώ η απόφαση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας το 2007 και η σχετική σύμβαση με τη Siemens αφορούσαν την αναβάθμιση οκτώ αναισθησιολογικών μηχανημάτων, τελικά τα τιμολόγια αποδεικνύουν ότι η αναβάθμιση αφορούσε εννέα μηχανήματα. Μάλιστα στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπως σημειώνεται, εκτός από την πενταμελή Επιτροπή Διαγωνισμών, με απόφαση του διοικητή συγκροτήθηκε και έκτακτη τριμελής επιτροπή αξιολόγησης προσφορών, πράγμα που προβλέπεται για την αντιμετώπιση εκτάκτων ειδικών θεμάτων κρατικών προμηθειών, με απόφαση του αρμοδίου υπουργού. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, δεν τηρήθηκε ο νόμος, όπως σημειώνουν οι ελεγκτές. Διαπιστώθηκε επίσης ότι τρία μέλη της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού συμμετείχαν και στην επιτροπή ποιοτικής και ποσοτικής παραλαβής του έργου, κάτι που δεν προβλέπεται.

Οσον αφορά τις προμήθειες, παρατηρείται από τους ελεγκτές ότι για διάθεση αντιδραστηρίων μικροβιολογικών εξετάσεων:

– Δεν υπάρχει συνολικό κόστος για το έτος 2007, ενώ δεν αναφέρεται ούτε στη σύμβαση με τη Siemens.

– Υπάρχει απόκλιση κατά 55.845 ευρώ στο ποσό που αναφέρεται στα έγγραφα των υπηρεσιών και των τιμολογίων πώλησης της εταιρείας.

– Παρατηρούνται παρατυπίες στη σύσταση των επιτροπών και συγκεκριμένα ταυτοπροσωπία στην παραλαβή και παράδοση. Μάλιστα, απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε το 2007 ως μη νόμιμη τη συγκρότηση επιτροπής διαγωνισμού.

Πολυκλινική: λιγότερα και ακριβότερα
Οι ελεγκτές ελέγχουν τα μέλη του ΔΣ διότι φαίνεται να μειώνουν τις ποσότητες των προμηθειών κατά 50% και να αυξάνουν κατά 10% την αξία που είχε προϋπολογισθεί και προχώρησαν σε κατακύρωση διαγωνισμού χωρίς προηγούμενη έγγραφη δήλωση του μειοδότη να περιορίσει αναλόγως την προσφορά του.Επίσης εστάλησαν εκ των υστέρων στο Ελεγκτικό Συνέδριο τα στοιχεία για τον έλεγχο νομιμότητας των συμβάσεων που αφορούσαν την προμήθεια αντιδραστήρα για αυτόματους αναλυτές.

Λαϊκό Νοσοκομείο:
συντήρηση-«μαϊμού»

Η συντήρηση και η επισκευή των μηχανημάτων του Ακτινολογικού αναθέτονταν στη Siemens.Τα τιμολόγια,που εκδίδονταν με συνημμένα τα πρωτόκολλα παραλαβής του νοσοκομείου,ισχυρίζονται οι ελεγκτές, δεν ανταποκρίνονταν σε πραγματική συντήρηση σύμφωνα με τα δελτία εργασίας της εταιρείας.Και όμως,η σύμβαση ανέφερε ότι συντήρηση θα γινόταν δύο ή τέσσερις φορές ανά έτος.

Οι συμβάσεις συντήρησης των μηχανημάτων της Siemens δεν είχαν συνέχεια,με αποτέλεσμα να υπάρχει κενό και να μη συντηρούνται σωστά τα μηχανήματα.Οσον αφορά τον ψηφιακό αγγειογράφο δεν υπήρχε από το 2000-2007 σύμβαση συντήρησής του.Πριν από την υπογραφή της το 2007 έγινε αντικατάσταση ανταλλακτικών,ύψους 225.635

ευρώ,ποσό που θα είχε έκπτωση για το νοσοκομείο,αν είχε προβλεφθεί σχετική σύμβαση.

Προς τον εισαγγελέα
Δεν έχουν τέλος οι παρατυπίες ανάθεσης προμηθειών στη γερμανική εταιρεία. Για παράδει γμα,ο διοικητής του Νοσοκ ομείου Κέρκυρας, κατά παράβαση της νομοθεσίας,δεν συγκρό τησε επιτροπή ενστάσεω ν,με αποτέλεσμα οι ενστάσεις που κατατέθηκαν για διαγω νισμό να εξετασθούν από την Επιτροπή Αξιολόγησης του διαγωνισμού! Ετσι τα μελη της Επιτροπής κατέληξαν ότι νομίμως παραχωρήθηκε η σύμβαση συντήρησης της Αναισθησιο λογικής Μονάδας στη Siemens.

Οπως επισημαίνουν στο «Βήμα» μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, ορισμένα σημεία των πορισμάτων πρέπει να αποσταλούν στον εισαγγελέα. Παράλληλα το υπουργείο Υγείας με τη βοήθεια πραγματογνωμόνων πρέπει να εντοπίσει τις παρατυπίες και να βοηθήσει το έργο της Επιτροπής η οποία, ύστερα από αίτημα του προέδρου της κ. Σ. Βαλυράκη, άγγιξε άλλη μια φορά την κορυφή του παγόβουνου, εν προκειμένω μέρος του σκανδάλου-μαμούθ, που ταλανίζει την πολιτική ζωή του τόπου τα τελευταία χρόνια.