Η κοινωνική προσφορά και η ηρωική αυταπάρνηση απλών ανθρώπων, το έργο γνωστών πεζογράφων και ποιητών, καθώς και το επιστημονικό έργο ελλήνων ερευνητών τιμήθηκαν χθες από την Ακαδημία Αθηνών, στην καθιερωμένη επίσημη συνεδρία της για το τέλος του έτους.

Ανθρωποι των Γραμμάτων, όπως οι ποιητές κκ. Γιάννης Κοντός και Κώστας Παπαγεωργίου , κληρικοί με περιβαλλοντικό έργο, όπως ο πρεσβύτεροςκ. Ιωάννης Οικονομίδης, αλλά και ο νεαρός Θεόδωρος Κορφιάτης, ο οποίος με κίνδυνο της ζωής του έσωσε από βέβαιο πνιγμό έναν συνάνθρωπό μας, ήταν μερικοί μόνον από τους βραβευθέντες.

Η συνεδρία ξεκίνησε με την ομιλία του προέδρου της Ακαδημίας κ. Πάνου Λιγομενίδη με θέμα «Επιστήμη και Κοινωνία», κατά τη διάρκεια της οποίας ο κ. Λιγομενίδης αναφέρθηκε στη σχέση της επιστήμης και της θρησκείας, καθώς και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες.

Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, καθώς και προσωπικότητες από τον χώρο της τέχνης και των Γραμμάτων.

* Ειδικότερα, στην Τάξη των Θετικών Επιστημών τιμήθηκαν:

Με το βραβείο Αικατερίνης Κέπετζη (χρηματικό έπαθλο 3.000

ευρώ) τιμήθηκε o αριστούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών του ακαδημαϊκού έτους 2007- 2008 κ. ΦαίδωνΜάριος Λασκαράτος.

Το βραβείο Π.Σ. Θεοχάρη (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ) απενεμήθη στους κκ. Χαράλαμπο Σαρόγλου και Γ. Τσιαμπάο για την καλύτερη επιστημονική εργασία στον τομέα της Μηχανικής.

Δύο βραβεία Δημητρίου Λαμπαδαρίου (χρηματικό έπαθλο 3.000 ευρώ το καθένα) απονεμήθηκαν στους δύο ικανότερους στο μάθημα της Γεωδαισίας αποφοίτους του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, ακαδημαϊκού έτους 2007- 2008, κκ. Παύλο Αστερίου και Λάμπρο Κιούτα.

Το βραβείο Δημητρίου Λαμπαδαρίου (5.000 ευρώ) για ερευνητική εργασία στον κλάδο της Γεωδαισίας απενεμήθη στους κκ. Ευστάθιο Στείρο, Πάνο Ψιμούλη και Δ. Καράμπαλη. Το βραβείο Γεωργίου Θ. Φωτεινού (5.000 ευρώ) για τη βράβευση πρωτότυπης επιστημονικής εργασίας επί θεμάτων Δυναμικών Συστημάτων απενεμήθη στον κ. Αναστάσιο Χ. Μπούντη.

Αθλον Βασιλείου Μαλάμου (8.000 ευρώ) για ερευνητική εργασία επί θεμάτων πυρηνικής ιατρικής ή παθήσεων του θυρεοειδούς αδένος απενεμήθη στους κκ. Γεράσιμο Κρασσά και Ν. Ποντικίδη και στην κυρία Φωτεινή Παπαδοπούλου.

Οι κκ. Αθανάσιος Παπαβασιλείου και Ιπποκράτης Κιάρας βραβεύτηκαν με το βραβείο Αχιλλέως και Αικατερίνης Διονυσοπούλου (10.000 ευρώ) για την ερευνητική τους εργασία με θέμα «Ο ρόλος της γονιδιακής εκφράσεως στην καρκινογένεση».

Με το βραβείο Ευτυχίας Ευταξιοπούλου (5.000 ευρώ) για την καλύτερη μελέτη επί ναυτικών θεμάτων βραβεύτηκε ο κ. Ζήσης Φωτάκης.

Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών απενεμήθη επίσης στην κυρία Λυδία Καρρά για τη σημαντική προσφορά της στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η κυρία Χριστίνα Φίλη για το βιβλίο της «Εξουσία και Μαθηματικά», ενώ με έπαινο βραβεύτηκε ο κ. Β. Λαμπρόπουλος για εργασία γεωλογικού περιεχομένου.

* Από την Τάξη των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών τιμήθηκαν: Με το βραβείο Γ. Αθάνα (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ) ο κ. Γ. Μπρουνιάς για την ποιητική του συλλογή «Τέντα στον αέρα». Ο κ. Δ. Αγγελής με το βραβείο Λάμπρου Πορφύρα (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ) για την ποιητική συλλογή με τίτλο «Επέτειος». Ο κ. Γ. Μοράρης παρέλαβε το βραβείο Σωτηρίου Ματαράγκα (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ) για την ποιητική συλλογή «Ροσμαρίνος».

Με το βραβείο Ελένης Τιμ. Μυκονίου, εις μνήμην των γονέων της Ανδρομέδας και Τιμ. Μυκονίου (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ) τιμήθηκε η αριστούχος πιανίστα κυρία Αικατερίνη- Νεφέλη Μούσουρα.

Το βραβείο Διονυσίου Κοκκίνου (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ) για την καλύτερη ιστορική μελέτη απενεμήθη στην κυρία Αναστασία Παπαδία-Λάλα για το βιβλίο της «Ο θεσμός των αστικών κοινοτήτων στον ελληνικό χώρο κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας (13ος- 18ος αιώνας).» Ο κ. Χ. Σολδάτος παρέλαβε το βραβείο Ελένης και Πάνου Ψημένου (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ) για το βιβλίο του «Σπυρίδων Ι. Ζαμπέλιος».

Το έπαθλο Μιχαήλ και Ιωάννη Κατσαρά (χρηματικό έπαθλο 5.000

ευρώ) απενεμήθη στην κυρία Θεοδώρα Αντωνοπούλου για το βιβλίο της «Leonis VΙ Sapientis Ιmperatoris Βyzantini, Ηomiliae». Με βραβείο της Ακαδημίας (6.000 ευρώ) βραβεύτηκε ο κ. Γ. Παπαναστασίου για το βιβλίο του «Νεοελληνική ορθογραφία. Ιστορία, θεωρία, εφαρμογή», ενώ ο κ. Ιωάννης Κωνσταντάκος τιμήθηκε με βραβείο (5.000 ευρώ) για το δίτομο έργο του «Ακίχαρος. Η διήγηση του Ακιχάρ στην αρχαία Ελλάδα».

Το βραβείο Γ. Θ. Φωτεινού (5.000 ευρώ) απενεμήθη στον κ. Γ. Μποροβίλο για τη μελέτη του «Η Ορθόδοξη Κηρυκτική Γραμματεία του ΙΗ΄ αιώνα».

Επίσης, άθλον Αδαμαντίου Κοραή (5.000 ευρώ) απενεμήθη στον κ. Σωτήριο Φουρνάρο για τη μελέτη του «Ο Αδαμάντιος Κοραής και το πνευματικό περιβάλλον της εποχής του».

Με βραβεία της Ακαδημίας τιμήθηκαν επίσης η γλύπτρια Ασπασία Παπαδοπεράκη για το σύνολο του καλλιτεχνικού της έργου, ο κ. Μichel Stephanopoli de Comnene για το εξάτομο έργο του «Ηistoire des GrecsΜaniotes en Corse» και η Εταιρεία Κεφαλληνιακών Ιστορικών Ερευνών για το σύνολο των επιστημονικών, εκδοτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων της, ενώ έπαινος απενεμήθη στον λαογράφο συγγραφέα και ερευνητή κ. Αγγελο- Διονύση Δεμπόνο για το σύνολο της πνευματικής προσφοράς του στη γενέτειρά του Κεφαλλονιά.

* Από το ίδρυμα Πέτρου Χάρη απενεμήθησαν επίσης:

Βραβείο αφηγηματικού πεζού λόγου (6.000 ευρώ) στον κ. Χρήστο Χρυσόπουλο για το μυθιστόρημα «Η Λονδρέζικη Μέρα της Λώρας Τζάκσον», βραβείο ποιήσεως (6.000 ευρώ) στον κ. Κώστα Παπαγεωργίου για το σύνολο του ποιητικού του έργου και βραβείο δοκιμίου (6.000 ευρώ) στον κ. Γιάννη Δάλλα για το βιβλίο του «Σολωμός και Κάλβος».

* Από το Ιδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη απενεμήθησαν επίσης:

Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας (6.000 ευρώ) στον κ. Πέτρο Τατσόπουλο για το βιβλίο του «Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι» και βραβείο ποιήσεως στον κ. Γιάννη Κοντό για το σύνολο του ποιητικού του έργου.

«Αν χρειαζόταν, θα έκανα πάλι το ίδιο»

Ο νεαρός Θεόδωρος Κορφιάτης (αριστερά), ο οποίος με κίνδυνο της ζωής του έσωσε έναν συνάνθρωπό μας από βέβαιο πνιγμό, τη στιγμή που παραλαμβάνει το βραβείο (ΕURΟΚΙΝΙSSΙ/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Α πό την Τάξη των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών τιμήθηκαν: με το βραβείο Μαυρικίου- Αντωνίου Καζέ (χρηματικό έπαθλο 5.000 ευρώ) ο πρεσβύτερος κ. Ι. Οικονομίδης , ιερέας του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Οινοφύτων, για το αξιόλογο περιβαλλοντικό του έργο στην περιοχή.

Βραβείο μετά θάνατον απενεμήθη στον υπαρχιφύλακα της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχάλη Σπανουδάκη, ο οποίος δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στις 5 Μαρτίου 2009, ενώ καταδίωκε ένοπλο ληστή. Το βραβείο παρέλαβε η σύζυγός του, ενώ η Ακαδημία αποφάσισε να ενισχύσει οικονομικά την οικογένεια του άτυχου αστυνομικού με 10.000 ευρώ.

Με βραβεία της Ακαδημίας τιμήθηκαν επίσης: Οι συντελεστές της εξάτομης έκδοσης της Μονής Αγίου Νεοφύτου Πάφου στην Κύπρο με τίτλο «Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου Συγγράμματα».

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Σέργιος Σιγάλας για το συγγραφικό και εκδοτικό του έργο. Η Ελληνογαλλική Σχολή «Jean d΄Αrc» με την ευκαιρία συμπληρώσεως 150 χρόνων προσφοράς στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό.

Ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκος Μαρτίνος για την επιμέλεια του συλλογικού τόμου με τίτλο «Αναπτυξιακά προβλήματα και διαγραφόμενες προοπτικές στην Κύθνο».

Η «Ενωση Γυναικών Κρήτης» για την 30χρονη πολιτιστική της προσφορά.

Επίσης, η Ακαδημία τίμησε με επαίνους τον συγγραφέα κ. Νικόλαο Αλιπράντη για το πνευματικό του έργο και τον 23χρονο κ. Θεόδωρο Κορφιάτη, ο οποίος στις 6 Αυγούστου του 2008 βούτηξε στη θάλασσα στο λιμάνι της Πάτρας προκειμένου να σώσει έναν συνάνθρωπό μας ο οποίος κινδύνευε με πνιγμό. «Δεν είμαι ήρωας. Θα έκανα και πάλι το ίδιο. Η σημερινή βράβευση είναι η πιο συγκινητική στιγμή της ζωής μου» δήλωσε στο «Βήμα» ο 23χρονος.