Η νέα γρίπη δείχνει τα δόντια της και στην Ελλάδα. Το έβδομο θύμα της πανδημίας είναι μια 19χρονη φοιτήτρια, η οποία έπασχε από σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα, ενώ από χθες νοσηλεύονται στην εντατική δύο 42χρονοι- η μία ασθενής χωρίς άλλο σοβαρό πρόβλημα υγείας- και μια 37χρονη γυναίκα με οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια. Στο μεταξύ, σε κλίμα δυσπιστίας άρχισε χθες το πρωί ο εμβολιασμός γιατρών και νοσηλευτών.

Ακόμη και στα νοσοκομεία όπου ο αριθμός των εργαζομένων φθάνει τις 2.500 δέχθηκαν να εμβολιαστούν μόλις 50-70 άτομα. Η διχογνωμία των γιατρών στο ζήτημα του εμβολιασμού «θέριεψε» μετά την παραίτηση του προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών του Νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» της Θεσσαλονίκης κ. Στρ. Πλωμαρίτη επειδή δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί. Από την άλλη πλευρά, η υπουργός Υγείας κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου επέλεξε να εμβολιαστεί on camera προκειμένου, όπως είπε, να στηρίξει το πρόγραμμα εμβολιασμού για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Ομοίως έπραξε και ο πρώην υπουργός Υγείας κ. Αλ. Παπαδόπουλος, ο οποίος πήγε να εμβολιαστεί πρωί πρωί στο Μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου». «Αποφάσισα να κάνω το εμβόλιο για τη νέα γρίπη, χωρίς να ανήκω στις ομάδες υψηλού κινδύνου, μόνο και μόνο για να συμβάλω κι εγώ στην προσπάθεια αναχαίτισης της πανδημίας» δήλωσε προς «Το Βήμα» ο πρώην υπουργός Υγείας, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία του με την άρνηση πολλών γιατρών και νοσηλευτών να εμβολιαστούν.

Οι αριθμοί από τα νοσοκομεία είναι απογοητευτικοί. Στον «Ευαγγελισμό» ως τις 2.30 το μεσημέρι είχαν εμβολιαστεί μόλις 70 εργαζόμενοι και άλλοι 50 στο Ιπποκράτειο της Αθήνας. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν εμβολιάστηκαν χθες ως το μεσημέρι περίπου 50 υγειονομικοί και άλλοι τόσοι είχαν εμβολιαστεί την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος. Σ αν «βόμβα» έπεσε η παραίτηση του κ. Πλωμαρίτη από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εμβολιασμών θέτοντας ζήτημα ασφαλείας του εμβολίου. «Δεν έχει αξιολογηθεί επαρκώς η ασφάλεια του εμβολίου» είπε και τόνισε ότι θεωρεί «ανήθικο και αντιδεοντολογικό» να συστήνει στους πολίτες να εμβολιαστούν έναντι της νέας γρίπης τη στιγμή που ο ίδιος δεν πρόκειται να λάβει το εμβόλιο. «Η νέα γρίπη είναι μια ήπια γρίπη, πιο ήπια από την κοινή γρίπη. Εχουμε το παράδειγμα του νοτίου ημισφαιρίου που πέρασαν τη γρίπη χωρίς εμβόλιο και χωρίς να επαληθευτεί κανένα από τα τρομολάγνα σενάρια που κυκλοφορούν» σημείωσε ο κ. Πλωμαρίτης. «Ούτως ή άλλως» προσέθεσε «υπάρχει μια διαδικασία “μαζικού εμβολιασμού” των πολιτών που περνούν τη νέα γρίπη χωρίς να το ξέρουν και αποκτούν ανοσία και είναι άσκοπο να εμβολιαστούν».

Η δήλωσή του προκάλεσε την αντίδραση της επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βορείου Ελλάδος κυρίας Τζίνας ΛεπτοκαρίδουΛακασά. «Θίγει όχι μόνο το υπουργείο και το ΕΚΕΠΥαλλά όλη την Ελλάδα. Είναι απαράδεκτο από γιατρό να ακούγονται αυτά τα πράγματα» σχολίασε η κυρία Λεπτοκαρίδου-Λακασά. Την άρνησή του να εμβολιαστεί εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης κ. Χρ. Παπαστεργίου, ο οποίος ανέφερε ότι, εξ όσων γνωρίζει, οι περισσότεροι συνάδελφοί του δεν πρόκειται να εμβολιαστούν. «Δεν πιστεύω ότι επηρεάστηκαν από την παραίτηση του κ. Πλωμαρίτη. Αυτή την εικόνα είχα και πριν. Εγώ προσωπικά δεν θα εμβολιαστώ» είπε.

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνεργάτης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων κ. Σωτ. Τσιόδρας τάσσεται υπέρ του εμβολιασμού. «Εμβολιάστηκα στο “Αττικόν” με το πρώτο κύμα γιατρών. Πιστεύω στην ασφάλεια και στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Εμβολιαζόμενοι θα προστατεύσουμε την υγεία της πιο ευπαθούς ομάδας του γενικού πληθυσμού, δηλαδή των ασθενών μας που νοσηλεύονται διότι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας» δήλωσε.

Α νάλογη άποψη εξέφρασε και η παιδίατρος- λοιμωξιολόγος, αναπληρώτρια καθηγήτρια στη Β΄ Πανεπιστημιακή Κλινική του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» κυρία Μαρίζα Τσολιά. «Ο κόσμος δεν πρέπει να βλέπει σαν απειλή το εμβόλιο. Αν εμβολιαστεί ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, θα ανακοπεί το πανδημικό κύμα» δήλωσε. Η κυρία Τσολιά σημείωσε ότι οι υγειονομικοί αντιμετωπίζουν μεγάλο κίνδυνο να προσβληθούν από τη νέα γρίπη και το πανδημικό εμβόλιο είναι το μόνο που παρέχει προστασία.

Την ίδια στιγμή οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας συνέστησαν σε όλους όσοι πάσχουν από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) να εμβολιαστούν έναντι της νέας γρίπης. Επίσης όσοι καπνίζουν και είναι άνω των 40 ετών πρέπει να υποβληθούν σε σπιρομέτρηση (μέτρηση της εκπνοής) η οποία θα δείξει αν πάσχουν από ΧΑΠ.

ΣΥΜΜΟΡΙΕΣ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ
Πωλούν ψεύτικα φάρμακα μέσω Ιnternet
ΛΟΝΔΙΝΟ. Επιτήδειοι κερδίζουν εκατομμύρια δολάρια πουλώντας ψεύτικα φάρμακα κατά της νέας γρίπης Α (Η1Ν1) στο Διαδίκτυο, όπως ανακοίνωσε χθες η Sophos, μια βρετανική εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας. Η εταιρεία έχει αναχαιτίσει εκατοντάδες εκατομμύρια παραπλανητικά μηνύματα (spam) για διαφημίσεις φαρμακευτικών εταιρειών και ιστοσελίδες, έργα απατεώνων οι οποίοι προσπαθούσαν να πουλήσουν ψεύτικα αντι-ιικά φάρμακα Τamiflu. Πολλές από τις συμμορίες των επιτήδειων έχουν έδρα τους τη Ρωσία.

Στη Γερμανία, τα κρούσματα της νέας γρίπης διπλασιάστηκαν μέσα σε μία εβδομάδα. «Εχουμε τώρα περισσότερα από 15.000 νέα κρούσματα την εβδομάδα και αυτά είναι μόνο όσα επιβεβαιώνονται εργαστηριακά» δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΖDF ο Γκέραρντ Κράουσε του Ινστιτούτου για τις Μολυσματικές Νόσους Robert Κoch (RΚΙ). Από την περασμένη εβδομάδα, 16 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη νέα γρίπη στη Γερμανία και περισσότεροι από 50.000 έχουν μολυνθεί, σύμφωνα με το ινστιτούτο. Στην Πολωνία ένας 48χρονος πέθανε χθες το πρωί σε νοσοκομείο της πόλης Λοτζ, ανεβάζοντας σε δύο τον αριθμό των νεκρών. Κλείνουν σχολεία
Κλειστό είναι από χθες και για επτά ημέρες το 6ο Δημοτικό Σχολείο Αλίμου, εξαιτίας της εμφάνισης κρουσμάτων της νέας γρίπης. Επίσης, έκλεισαν τρία τμήματα του Δημοτικού Σχολείου Κολεγίου ΑθηνώνΜποδοσάκειο Διδακτήριο, οκτώ τμήματα του Δημοτικού Σχολείου Κολεγίου ΑθηνώνΛάτσειο Διδακτήριο και τρία τμήματα του Γυμνασίου της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Πάντως, χθες η υπουργός Υγείας κυρία Ξενογιαννακοπούλου δήλωσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση για την παύση της λειτουργίας των σχολείων πριν από την έναρξη των χριστουγεννιάτικων διακοπών. «Για την ώρα παραμένουμε στον κανόνα, ο οποίος εφαρμόζεται» είπε.