Η Αννα Παϊταζή, η ηθοποιός που ταυτίστηκε με τη «Μαντάμ Σουσού» στην τηλεοπτική εκδοχή της ΥΕΝΕΔ του 1972 και στη συνέχεια έγινε η κυρία Ουρανία, σύζυγος του μπαρμπα-Γιώργη ( Διονύσης Παπαγιαννόπουλος ) στο «Λούνα Παρκ» του Γιάννη Δαλιανίδη, έφυγε χθες διακριτικά από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών, αφήνοντας πίσω της μια ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική πορεία κατά την οποία χάρισε γέλιο, κυρίως μέσα από τους κωμικούς ρόλους που ερμήνευσε.

Γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη το 1923, σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το 1943 γράφτηκε στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, ενώ στη συνέχεια σπούδασε και στη Σχολή του Εθνικού με δασκάλους τους Αιμίλιο Βεάκη και Δημήτρη Ροντήρη. Η πρώτη της εμφάνιση στο σανίδι έγινε στον «Εμπορο της Βενετίας» με τον θίασο του Καρούσου. Μαζί με συναδέλφους της ίδρυσε τη «Μικρή Σκηνή», ενώ συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης, τον θίασο της Κατερίνας, το Εθνικό, τους θιάσους Κώστα Μουσούρη και Παππά- Λαμπέτη- Χορν, τον Βασίλη Διαμαντόπουλο, τον Αλέκο Αλεξανδράκη και πολλούς ακόμη. Ερμήνευσε δεκάδες ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου- έργα των Θεοτοκά, Λόρκα, Τσέχοφ, Ιψεν,Πιραντέλο,Μύλερ – ενώ ήταν από τις λίγες ηθοποιούς που έκανε σπουδές στο Κονσερβατουάρ, στο Παρίσι.

Από το 1970, η Αννα Παϊταζή συνεργάστηκε με τον θίασο της Ελσας Βεργή, ενώ έπαιξε ξανά με το Εθνικό. Επειτα, επιστρέφοντας στο ελεύθερο θέατρο, έπαιξε μαζί με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τους Σμαρούλα Γιούλη, Ζωή Λάσκαρη, Βασίλη Τσιβιλίκα, Κώστα Βουτσά ως τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

O κινηματογράφος και κυρίως η τηλεόραση έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γνωριμία της με το νεότερο κοινό: Πρωταγωνίστρια σε δύο από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές της ασπρόμαυρης κρατικής τηλεόρασης, τη «Μαντάμ Σουσού» και το «Λούνα Παρκ», η Αννα Παϊταζή μετέφερε στη μικρή οθόνη την αμεσότητα του θεάτρου και τη γλυκύτητα της προσωπικότητάς της. Παράλληλα έπαιξε στην κωμική σειρά «Η Θέμις έχει νεύρα» αλλά και στο «Σόι μας», ενώ χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος της στο ριμέικ του «Εκείνες κι εγώ» με τον Γιάννη Μπέζο (1996). Τελευταία τηλεοπτική της εμφάνιση ήταν στις «7 θανάσιμες πεθερές» (2004-2005). Στο ελληνικό σινεμά πρωτοεμφανίστηκε το 1951 («Η Λύκαινα») και συμμετείχε σε δεκάδες ταινίες (ανάμεσά τους ξεχωρίζουν: «Εξω οι κλέφτες», «Για ποιον χτυπά η κουδούνα», «Η ζούγκλα των πόλεων», «Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο», «Ο γόης» κ.ά.).

Η κηδεία της θα γίνει σήμερα στις 14.00

από το Β Δ Νεκροταφείο.