Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αξιοποίησης των τουριστικών ακινήτων επεσήμανε στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής της με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κυρία Φάνη Πάλλη-Πετραλιά. Η τελευταία ζήτησε από τον συνάδελφό της να ορίσει μια νέα συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, έτσι ώστε να προωθηθούν οι διαδικασίες διαγωνισμών για την αξιοποίηση «ώριμων» τουριστικών ακινήτων.

Στη διάρκεια της συνάντησης η πολιτική προϊσταμένη του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε σε μια σειρά μικρότερα περιουσιακά στοιχεία τα οποία βρίσκονται στη δικαιοδοσία της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και για τα οποία μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία αξιοποίησής τους. «Η αξιοποίηση των στοιχείων αυτών είναι εφικτή με το υπάρχον καθεστώς» ανέφερε εκπρόσωπος της υπουργού εξηγώντας: «Με την ψήφιση μιας σειράς διατάξεων που συμπεριελήφθησαν στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο περί ιαματικού τουρισμού,τα περιουσιακά αυτά στοιχεία μπορούν να βγουν σε διαδικασίες διαγωνισμού».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τουριστικά ακίνητα που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και τα οποία εμφανίζουν σημαντικές καθυστερήσεις είναι τα παρακάτω: Πρώτον, μαρίνα Φαλήρου (προκηρύχθηκε διαγωνισμός). Δεύτερον, το Γκολφ Αφάντου Ρόδου, η αξιοποίηση του οποίου συνδέεται με το νέο καθεστώς για τις τουριστικές κατοικίες που ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση. Τρίτον, τρεις μεγάλες εκτάσεις στην Ανάβυσσο, στο Παλιούρι Χαλκιδικής και στο Φανάρι Κομοτηνής που έχουν εμπλακεί σε έναν κυκεώνα διεκδικήσεων από εκατοντάδες ιδιώτες και η συνέχιση των καθυστερήσεων φουντώνει τις διεκδικήσεις τους. Τέταρτον, η εκμετάλλευση του καζίνου της Κέρκυρας.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες μας η ίδια η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης, η δομή της διοίκησής της και τα στελέχη της αποτέλεσαν αντικείμενο της συνομιλίας των δύο κυβερνητικών στελεχών. Και αυτό διότι η ΕΤΑ εποπτεύεται πολιτικά από τον κ. Αλογοσκούφη και την κυρία Πετραλιά. Παρατηρείται δε το παράδοξο η ΕΤΑ να διαχειρίζεται ακίνητα που είναι στην ιδιοκτησία του ΕΟΤ και το μέρισμα από την εκμετάλλευσή τους να πηγαίνει στο υπουργείο Οικονομίας.

Ετσι οι δύο πολιτικοί προϊστάμενοι δεν συμφωνούν πάντοτε στη σύνθεση της διοίκησης και του στελεχικού δυναμικού της. Αυτό απασχόλησε τους δύο υπουργούς και κατά τη χθεσινή τους συνάντηση.