Ανακούφιση για εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο και χιλιάδες στη χώρα μας που λαμβάνουν δύο δημοφιλή φάρμακα για το αίσθημα καύσου στο στομάχι που συνδέεται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, προσφέρουν αποτελέσματα σχετικά με την ασφάλεια των σκευασμάτων που έρχονται από τις ΗΠΑ. Οι ουσίες ομεπραζόλη (το γνωστό Losec) και εσομεπραζόλη (σκεύασμα Νexium το οποίο κυκλοφορεί και στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου) ετέθησαν τον περασμένο Μάιο στο εδώλιο του κατηγορουμένου, καθώς δύο μικρού εύρους μελέτες έδειξαν ότι οι ουσίες αυτές είναι πιθανόν να συνδέονται με καρδιολογικούς κινδύνους στα άτομα που τις λαμβάνουν για μεγάλο διάστημα. Στις μελέτες συγκρίνονταν ασθενείς με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση που είχαν ακολουθήσει επί 5-14 χρόνια μία από τις δύο θεραπείες με άλλους που υπεβλήθησαν σε επέμβαση για την αντιμετώπιση της κατάστασής τους. Η πρώτη ανάλυση των στοιχείων έδειξε ότι στην ομάδα που είχε λάβει φάρμακα κατεγράφησαν περισσότερα καρδιακά επεισόδια, περισσότερες περιπτώσεις καρδιακής ανεπάρκειας αλλά και αιφνιδίου θανάτου εξαιτίας καρδιολογικού προβλήματος.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία των μελετών αυτών έφθασαν στα χέρια της αρμόδιας Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (Food and Drug Αdministration, FDΑ) από την παρασκευάστρια εταιρεία των φαρμάκων ΑstraΖeneca. Εκτοτε ειδικοί της FDΑ προχώρησαν σε περαιτέρω ανάλυση στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια των σκευασμάτων και αναφέρουν τώρα ότι δεν φαίνεται τα δύο φάρμακα να αυξάνουν πράγματι τον κίνδυνο καρδιολογικών προβλημάτων.

Οπως είδαν οι επιστήμονες της Υπηρεσίας, οι ασθενείς που κατά τη μελέτη είχαν υποβληθεί σε επέμβαση ήταν νεότεροι και υγιέστεροι από εκείνους που έλαβαν φάρμακα, με αποτέλεσμα τα στοιχεία σχετικά με πρόκληση προβλημάτων στην καρδιά να αποτελούν σύμπτωση. Παράλληλα, όπως φάνηκε, πολλοί από τους συμμετέχοντες που εμφάνισαν καρδιολογικό πρόβλημα παρουσίαζανπαράγοντες αυξημένου κινδύνου, πριν από τη λήψη των φαρμάκων, για εμφάνιση καρδιοπάθειας. Οι ειδικοί της FDΑ εξέτασαν τα στοιχεία άλλων 14 μελετών σχετικά με τα συγκεκριμένα σκευάσματα και δεν ανακάλυψαν κανένα στοιχείο για αύξηση του κινδύνου καρδιακού επεισοδίου. Το αντίθετο μάλιστα: όπως φάνηκε από ορισμένες μελέτες σε άτομα που ελάμβαναν τα φάρμακα για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παρατηρήθηκε μικρότερη συχνότητα καρδιολογικών προβλημάτων.

Αν και το τελικό πόρισμα των ειδικών αναμένεται εντός ενός τριμήνου, η FDΑ εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία καλεί γιατρούς και ασθενείς να μην προχωρήσουν σε αλλαγές σε ό,τι αφορά τις δύο θεραπείες αφού, όπως όλα δείχνουν, δεν υπάρχει λόγος αντικατάστασης των φαρμάκων.