Δύο πρόεδροι της ΝΔ βρήκαν τον μπελά τους από τις δραστηριότητες ανθρώπων που βρέθηκαν πολύ κοντά στον προκάτοχό τους ­ ο πρώτος μάλιστα υπήρξε και θύμα αυτών των δραστηριοτήτων ­ αλλά την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενοι προσπαθούν να τις παρακάμψουν. Ο κ. Μιλτ. Εβερτ ως αρχηγός της ΝΔ υποχρεώθηκε το 1994 να υπερασπιστεί τον κ. Κ. Μητσοτάκη στην υπόθεση των υποκλοπών, όταν το θέμα έφθασε στη Βουλή, και σήμερα ­ που το θέμα επέστρεψε στην επικαιρότητα ­ ο κ. Κ. Καραμανλής προσπαθεί να μην κάνει το ίδιο, χωρίς όμως να κάνει το αντίθετο. Το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Η Ρηγίλλης αναζητεί διέξοδο από ένα φαύλο κύκλο στον οποίο την έβαλε δύο φορές ο ίδιος άνθρωπος: ο στρατηγός κ. Ν. Γρυλλάκης. Πριν από επτά χρόνια με τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής ­ μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαρκούσης της διακυβέρνησης από τη ΝΔ ­ και σήμερα με την υπενθύμισή του, ιδία πρωτοβουλία. Από αδυναμία να στραφούν κατά του κ. Μητσοτάκη οι δύο διάδοχοί του σύρθηκαν σε μια εκδοχή που ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός πρόβαλε και κατά την τελευταία δημόσια εμφάνισή του: για όλα φταίει ο Χρ. Μαυρίκης! Ακριβώς αυτή ήταν η επωδός των αγορεύσεων της κυρίας Αννας Ψαρούδα-Μπενάκη τον Ιούνιο του 1994 στη Βουλή: «Τα πάντα στηρίζονται στις καταθέσεις ενός επικίνδυνου και αναξιόπιστου προσώπου».


Μια απλή ανάγνωση των πρακτικών των συνεδριάσεων του 1994 στο Κοινοβούλιο ανατρέπει τον ισχυρισμό. Δεν τα λέει μόνο ο Μαυρίκης, τα επιβεβαίωσαν και πολλοί άλλοι. Ο εισαγγελέας κ. Ζορμπάς και οι εφέτες ανακριτές κκ. Νταφούλης και Δαλιάννης σχημάτισαν μια ογκώδη δικογραφία 18.000 σελίδων με αποδεικτικό υλικό στο οποίο στήριξε ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ κ. Χρ. Ροκόφυλλος τις θυελλώδεις αγορεύσεις και την επιχειρηματολογία του για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και την παραπομπή ­ που αργότερα ανεστάλη ­ του πρώην πρωθυπουργού. «Πώς τα κατάφερε επιτέλους αυτός ο αναξιόπιστος ψευδολόγος… αυτός ο αναξιόπιστος άνθρωπος;» αναρωτήθηκε τότε ο κ. Ροκόφυλλος, για να καταλήξει ότι στην υπόθεση των υποκλοπών της περιόδου 1988-1991 ο Χρ. Μαυρίκης δεν ήταν μόνος, όπως δεν ήταν και ο μόνος που αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στην οργάνωση του «κυκλώματος».


Στη συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή επί της προτάσεως του ΠαΣοΚ, αναφέρθηκαν οι μαρτυρικές καταθέσεις πολλών προσώπων που καταρρίπτουν τον ισχυρισμό ότι «αυτά τα λέει μόνο ο Μαυρίκης», πίσω από τον οποίο υποκρύπτεται η πρόθεση να αναδειχθεί πως «ό,τι έκανε ο Μαυρίκης το έκανε για λογαριασμό του». Η οκταμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων που διόρισε ο ΟΤΕ, επί των ημερών της ΝΔ απεφάνθη ομοφώνως ότι οι υποκλοπές που ανέφερε ο Μαυρίκης έγιναν. Βρήκαν μισθωτήρια συμβόλαια από τα διαμερίσματα που χρησιμοποιήθηκαν, τις πλαστές ταυτότητες, έκαναν γραφολογικό έλεγχο. Υπήρξε δηλαδή εμπεριστατωμένη επαλήθευση των καταγγελιών από μια επιτροπή που διόρισε η ίδια η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη και οι καταγγελίες αυτές οδηγούσαν καταφανώς στον στρατηγό Γρυλλάκη, έμπιστο του τότε πρωθυπουργού, ο οποίος ενεργούσε για λογαριασμό του κόμματος, όπως άλλωστε ισχυρίζεται και σήμερα.


Ανάμεσα σε αυτές τις μαρτυρίες ήταν και η ένορκη κατάθεση του κ. Εβερτ που ανέφερε όσα του είπε ο Μαυρίκης και τα οποία εν συνεχεία ο ίδιος κατήγγειλε στον τότε πρωθυπουργό με αποτέλεσμα την απομάκρυνση του κ. Γρυλλάκη από τον ρόλο του πρωθυπουργικού συμβούλου. Ο κ. Δ. Καμηλαράκης, κομματικό στέλεχος της ΝΔ, πρόσωπο που συνόδευσε τον πρωθυπουργό σε 14 ταξίδια στο εξωτερικό, κατέθεσε ότι από τον Μαυρίκη και τον Βολιωνιτάκη έμαθε πως γίνονταν υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων πολιτικών προσώπων για λογαριασμό της ΝΔ. Ο ίδιος μάρτυρας ανέφερε μάλιστα ότι ο κ. Γρυλλάκης τού ζήτησε να παρακολουθήσουν τον κ. Κυρ. Γριβέα και ο ίδιος τον Ιούνιο του 1990 έβαλε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Μαυρίκη για να παγιδεύσει το τηλέφωνό του.


Δεν είναι ο μόνος. Ο κ. Βολιωνιτάκης, εξ απορρήτων του ΟΤΕ, ο κ. Χριστοφορίδης, πολιτευτής κάποτε της ΝΔ, αλλά και ο κ. Εμμ. Βασαλάκης επιβεβαίωσαν ότι ο Μαυρίκης έκανε παρακολουθήσεις, τις οποίες γνώριζαν. Αλλωστε ο Μαυρίκης ήταν «εξέχουσα φυσιογνωμία» στα υπόγεια της Ρηγίλλης. Είχε άδεια οπλοφορίας, ως συνοδός του πρωθυπουργού, και διπλωματικό διαβατήριο που του εξέδωσε το διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού, στο οποίο τότε προΐστατο ο κ. Δ. Αβραμόπουλος! Και όταν ο κ. Γρυλλάκης μίσθωνε διαμερίσματα με το ψευδώνυμο «Νίκος Νικολάου», ακολουθούσε ο Μαυρίκης με το ψευδώνυμο «Σπανολιός» ή «Καρανασιώτης», ο οποίος εξασφάλιζε τηλεφωνικές συνδέσεις αυθημερόν και εγκαθιστούσε τους «κοριούς» του!