«Α
νταγωνιστή» φαίνεται ότι έχουν αποκτήσει οι κλασικοί λογαριασμοί ταμιευτηρίου των τραπεζών, όπου οι καταθέτες διατηρούν τα χρήματα που θέλουν να έχουν σε πρώτη ζήτηση. Πρόκειται για τους επονομαζόμενους τρεχούμενους λογαριασμούς με το «καρνέ» επιταγών, οι οποίοι έχουν πλέον εκσυγχρονισθεί και προσφέρουν καλύτερες από το παρελθόν αποδόσεις για τα χρήματα των καταθετών καθώς και πολλά πρόσθετα προνόμια και παροχές.


Το κύριο χαρακτηριστικό των τρεχούμενων λογαριασμών είναι η χορήγηση στον δικαιούχο μπλοκ επιταγών, στοιχείο που τους διαφοροποιεί από τους υπόλοιπους καταθετικούς λογαριασμούς που απευθύνονται σε ιδιώτες. Με τις επιταγές, εκτός του ότι διευκολύνεται κάποιος στις πληρωμές του, μπορεί να μεταφέρει σε κάποια μελλοντική στιγμή ορισμένες οικονομικές υποχρεώσεις του, τότε δηλαδή όπου αναμένει κάποια έσοδα ή βελτίωση της οικονομικής του κατάστασης. Π.χ., μπορεί κάποιος να αγοράσει σήμερα οικιακό εξοπλισμό πληρώνοντας τον έμπορο με επιταγές που λήγουν σε έναν, σε τρεις ή σε έξι μήνες. Απαραίτητη προϋπόθεση φυσικά είναι να αποδεχθεί ο έμπορος την επιταγή, να δείξει δηλαδή εμπιστοσύνη στον εκδότη.


* * * Προσοχή όμως: η έκδοση μεταχρονολογημένων επιταγών πρέπει να γίνεται με αυτοσυγκράτηση. Υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να μην υπολογίσετε καλά τα προσδοκώμενα έσοδά σας και να βρεθούν ακάλυπτες επιταγές σας σε χέρια τρίτων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Θα πρέπει εξάλλου να γνωρίζετε ότι είναι και ποινικά κολάσιμη πράξη, αν και αποτελεί καθημερινή πρακτική στις συναλλαγές επιχειρήσεων και ιδιωτών.


Ο τρεχούμενος λογαριασμός παρέχει επίσης στον κάτοχό του το δικαίωμα της υπερανάληψης, να «σηκώσει» δηλαδή περισσότερα χρήματα από το υπόλοιπο του λογαριασμού. Το δικαίωμα αυτό φθάνει συνήθως ως τις 300.000 δρχ., ποσό που μπορεί να αποπληρωθεί σε χρονικό διάστημα το οποίο κυμαίνεται από τρεις μήνες ως ένα έτος, ανάλογα με την τράπεζα. Το επιτόκιο με το οποίο υπολογίζονται οι τόκοι για όσο χρονικό διάστημα ο λογαριασμός βρίσκεται στο «κόκκινο» κυμαίνεται λίγο πάνω από τα βασικά επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών, δηλαδή 18-20%, ανάλογα με την τράπεζα. Πρόκειται για έναν σχετικά φθηνό τρόπο να δανεισθεί κάποιος χρήματα, αφού το επιτόκιο είναι χαμηλότερο από αυτό της ανάληψης μετρητών με πιστωτική κάρτα και των προσωπικών δανείων.


Τα χρήματα που διατηρούνται σε τρεχούμενο λογαριασμό τοκίζονται με επιτόκιο το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις και για κάποια ποσά είναι μεγαλύτερο από αυτό του ταμιευτηρίου. Σε γενικές γραμμές οι τρεχούμενοι λογαριασμοί θα μπορούσαν να χωρισθούν με βάση το επιτόκιο σε αυτούς που δεν απαιτούν κάποιο όριο για το άνοιγμά τους ­ και συνήθως έχουν επιτόκιο χαμηλότερο από αυτό του ταμιευτηρίου ­ και σε αυτούς που έχουν κατώτερο όριο, π.χ. 1 εκατ. δρχ., ενώ για ποσά μεγαλύτερα του εκατομμυρίου προσφέρουν επιτόκιο αντίστοιχο του ταμιευτηρίου που κλιμακώνεται σε υψηλότερα επίπεδα ανάλογα με το υπόλοιπο της κατάθεσης. Σε κάθε περίπτωση τα χρήματα μπορούν να διατηρούνται σε λογαριασμό ταμιευτηρίου και από τον λογαριασμό αυτόν να μεταφέρονται στον τρεχούμενο προκειμένου να πληρωθεί κάποια επιταγή.


* * * Οι τρεχούμενοι λογαριασμοί συνοδεύονται και από μια σειρά πρόσθετες παροχές. Οπως συμβαίνει σήμερα και για τους περισσότερους λογαριασμούς ταμιευτηρίου των τραπεζών, χορηγείται στον δικαιούχο του λογαριασμού κάρτα για τραπεζικές εργασίες μέσω των αυτόματων ταμειολογιστικών μηχανών (ΑΤΜ), δυνατότητα εξόφλησης λογαριασμών με παγία εντολή, δωρεάν ή μειωμένη συνδρομή πιστωτικών καρτών ή άλλων τραπεζικών υπηρεσιών και προϊόντων και ακόμη ασφαλιστικές καλύψεις. Συνήθως οι καλύψεις αυτές αφορούν θάνατο ή μόνιμη ολική ανικανότητα. Τα ποσά που καλύπτονται είναι υψηλότερα στους τρεχούμενους λογαριασμούς. Επίσης οι τρεχούμενοι λογαριασμοί προσφέρουν και άλλες ασφαλιστικές καλύψεις με έκπτωση, που ποικίλλουν ανάλογα με την τράπεζα.