ΤΟ «ΜΥΣΤΗΡΙΟ» των σχέσεων της οικογένειας Μάνεση της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας με τη γερμανική χαλυβουργία Thyssen, η οποία εμφανίζεται να συμμετέχει σε επενδύσεις της ελληνικής εταιρείας, δεν έχει ακόμη βρει την απάντησή του, μια και οι έλληνες επιχειρηματίες προτιμούν να το «προσπερνούν» δίνοντας έμφαση στην εξέλιξη της εταιρείας. Γεγονός όμως είναι ότι η ελληνική βιομηχανία «δείχνει τα δόντια της» για τα καλά πια στην αγορά.
Οι πωλήσεις της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας αυξάνονται κατά το τρέχον έτος με ρυθμό 20% «λόγω των καλύτερων τιμών των χαλυβουργικών προϊόντων, αλλά και αυξημένων ποσοτικών πωλήσεων» πληροφορεί ο κ. Γ. Μάνεσης. Είχε προηγηθεί το 1999, σε συνθήκες κρίσης, αύξηση με ρυθμό 10%.
Ισως όμως οι υψηλότεροι στόχοι να είναι «ακόμη μπροστά». Εντός του 2000 η εταιρεία θα είναι σε θέση να παράγει μεταξύ άλλων και μορφοσίδηρο. Η παραγωγική δυναμικότητα του ελασματουργείου της εξάλλου φθάνει πια τους 500.000 τόνους. Στις εγκαταστάσεις της στον Βόλο, στον Νομό Μαγνησίας, το 1997 η εταιρεία άρχισε να υλοποιεί επιχορηγούμενο από το Δημόσιο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 15 δισ. δρχ. για τον εκσυγχρονισμό της και την παραγωγή νέων προϊόντων. Το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώνεται εφέτος. «Νέα γραμμή συνεχούς χύτευσης, πλήρης αυτοματοποίηση του ελασματουργείου, μηχανήματα για την παραγωγή νέων προϊόντων και ένας νέος κλίβανος για την παραγωγή χάλυβα άλλαξαν μέσα σε δύο χρόνια τα δεδομένα της εταιρείας» όπως λέγεται. Από το τέλος του τρέχοντος μηνός όλα τα προϊόντα της θα φέρουν ανάγλυφο το σήμα «ΧΘ».
Οι εγκαταστάσεις της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας απλώνονται πια σε έκταση 400.000 τ.μ. με στεγασμένους χώρους 50.000 τ.μ., όπου απασχολούνται 480 άτομα.
Ολα αυτά, σε συνδυασμό με το ακόμη μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιεί στον Νομό Μαγνησίας, στην περιοχή του Αλμυρού, η χαλυβουργία Sovel της εισηγμένης στο ΧΑΑ ομοειδούς βιομηχανίας Σιδενόρ του ομίλου Βιοχάλκο, σημαίνουν μεταξύ άλλων μετατόπιση του κέντρου βάρους της ελληνικής χαλυβουργικής βιομηχανίας. Το κέντρο αυτό κάποτε, στις ημέρες της δόξας και της παντοκρατορίας της Χαλυβουργικής, ήταν η Ελευσίνα. Τώρα τη θέση αυτή αρχίζει να… εποφθαλμιά η Μαγνησία.
Εκεί έχει τον κορμό των εγκαταστάσεών της και η επίσης ελεγχόμενη από την οικογένεια Μάνεση βιομηχανία χαλυβουργικών προϊόντων Δομικά Πλέγματα, η οποία ήδη διεκδικεί την εισαγωγή της στην οδό Σοφοκλέους.
Η εταιρεία αυτή, όπως αναφέρεται, έχει δημιουργήσει μια από τις πιο σύγχρονες διεθνώς μονάδα παραγωγής προκατασκευασμένου χάλυβα οπλισμού σκυροδέματος σε μορφή δομικών πλεγμάτων και πλεγμάτων υποστυλωμάτων, με ετήσια δυναμικότητα 120.000 τόνους. Από τον περασμένο Αύγουστο η εταιρεία διαθέτει στην αγορά και ένα νέο, τρίτο κατά σειρά, τύπο δομικού πλέγματος-μανδύα για κολόνες.