Με τον Νίκο Κούρκουλο να ερμηνεύει τον πρόλογο από την «Αληθινή απολογία του Σωκράτη» του Κώστα Βάρναλη και αποσπάσματα από το «Συμπόσιο» και τον «Φαίδωνα» του Πλάτωνα αρχίζουν την Παρασκευή στη Ρωμαϊκή Αγορά οι εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών (ΕΠΚεΔ) για το Ετος Σωκράτη οι οποίες διοργανώνονται με αφορμή τη συμπλήρωση 2.400 χρόνων από τον θάνατό του. Το ίδιο βράδυ η Ορχήστρα των Χρωμάτων θα ερμηνεύσει το έργο «Σωκράτης» του Ερίκ Σατί, «μια λυρική συμφωνία με διαλόγους τρομερής αυστηρότητας» που γράφτηκε την περίοδο 1917-1920 ενώ το σύνολο κρουστών Σείστρον θα ερμηνεύσει το έργο του Γιώργου Κουμεντάκη «Ο Σωκράτης στην Αθήνα, 13 Ιουλίου 2001». Το μουσικό κομμάτι των εκδηλώσεων θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με το ρεσιτάλ πιάνου του Μάρτιν Βαν ντεν Χουκ και της Τομίκο Κανέκο.


Την «Αληθινή απολογία του Σωκράτη» θα ερμηνεύσει την ερχόμενη Κυριακή στη Ρωμαϊκή Αγορά ο Χρήστος Καλαβρούζος σε σκηνοθεσία Χρήστου Σιοπαχά, ενώ ο Γκρεγκουάρ Ινγκόλντ με το Θέατρο Μπαλαγκάν της Γαλλίας θα παρουσιάσουν στις 16 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο του ΕΠΚεΔ αποσπάσματα από τα έργα του Πλάτωνα «Απολογία Σωκράτους» και «Γοργίας» σε μια δραματική σύνθεση με τίτλο «Το άλογο και η μύγα». Η παράσταση ανεβαίνει με τη συνεργασία της Comedie de Reims και με τη συμμετοχή από ελληνικής πλευράς των ηθοποιών Σοφοκλή Πέππα και Ευγενίας Αποστόλου. Στις 17 Ιουλίου στο Μουσείο Δελφικών Εορτών ο Γιούρι Λιουμπίμοφ με το θέατρο Ταγκάνκα θα παρουσιάσουν σε ανοιχτή πρόβα τη «Μύηση του Σωκράτη» με τον ίδιο τον σκηνοθέτη να υποδύεται τον Σωκράτη επιστρέφοντας ύστερα από πολλές δεκαετίες στη σκηνή και με τη συμμετοχή επτά ελλήνων χορευτών στον χορό. Στις 18 Ιουλίου η Μέμη Σπυράτου και ο θίασός της θα παρουσιάσουν τον «Σωκράτη και τις σκιές του» σε μια παράσταση όπου «το σατυρικό δράμα συναντιέται και συγκρούεται με το Θέατρο Σκιών και τις πολλαπλές εκδοχές του» ενώ την επομένη ο ρώσος σκηνοθέτης Ανατόλι Βασίλιεφ επιστρέφει στους Δελφούς παρουσιάζοντας το «Συμπόσιο» του Πλάτωνα σε μορφή εργαστηρίου με τους μαθητές του από τη Θεατρική Σχολή Δραματικής Τέχνης. Το θεατρικό κομμάτι των εκδηλώσεων θα κλείσει στις 21 με τις αριστοφανικές «Νεφέλες» από το Εθνικό Θέατρο, τη μόνη παράσταση που θα παιχθεί εφέτος στο αρχαίο στάδιο των Δελφών. Πυρήνας βέβαια των εκδηλώσεων θα είναι το Διεθνές Φιλοσοφικό Συνέδριο το οποίο θα αρχίσει τις εργασίες του το Σάββατο στο Ζάππειο Μέγαρο για να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί στους Δελφούς.


«Ο Σωκράτης στην Αθήνα, 13 Ιουλίου 2001»


Ως «μουσική κινουμένων σχεδίων από πέντε κρουστούς πάνω σε έξι εικόνες του Θάνου Σταθόπουλου» περιγράφει ο Γιώργος Κουμεντάκης το έργο που συνέθεσε για τον Σωκράτη. «Είναι σαν ένα όνειρο» εξηγεί στο «Βήμα» ο συνθέτης «που γεννήθηκε από μια φράση του Αλκιβιάδη στο «Συμπόσιο», φράση που φανερώνει την αμηχανία που ένιωθε σε σχέση με τον Σωκράτη. Η φράση λέει: «Ετσι δεν ξέρω και εγώ τι να κάμω μ’ αυτόν τον άνθρωπον». Αμηχανία αισθανόμουν και εγώ όταν το ΕΠΚεΔ μού ανέθεσε το έργο. Προσπάθησα να κάνω την παρουσία του Σωκράτη πιο αισθητή στο σήμερα μέσα από μια οικεία διαδρομή καθαρά ονειρική που θα έχει διάρκεια 24 ώρες. Θα ξεκινά από την Πνύκα το ξημέρωμα της 13ης Ιουλίου, θα συνεχίζεται στο Θησείο με τα μάτια του Σωκράτη «καρφωμένα» κατά κάποιον τρόπο στις ρόδες ενός καροτσιού που σέρνει ένας γέρος και μια γριά, συνεχίζεται στην αγορά το βράδυ μέσα από τα μάτια μιας γάτας, φθάνει στην Ομόνοια όπου αρχίζει να συζητάει με τους «θαμώνες» της και καταλήγει στον Κεραμεικό όπου τον περιμένει ο θάνατος. Τον αποφεύγει με χιούμορ και πολύ σαρκασμό και τον «βλέπουμε» να εξαφανίζεται τρέχοντας μέσα στη βροχή στην Ιερά οδό». Το έργο γράφτηκε ειδικά για το σύνολο κρουστών Σείστρον ενώ σε μια επόμενη «εκδοχή» του θα πλαισιώνεται από ένα βίντεο το οποίο τραβήχθηκε στην πορεία των οικείων αυτών διαδρομών. «Μετά το έργο «Μεσόγειος έρημος»» καταλήγει ο συνθέτης «η μουσική μου έχει αποκτήσει εντονότερα αφηγηματικά στοιχεία. Με ενδιαφέρει πλέον να περιγράφει κάτι που όντως συμβαίνει».


Οι εκδηλώσεις του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών για το Ετος Σωκράτη αρχίζουν την Παρασκευή και θα συνεχιστούν ως τις 22 Ιουλίου (πληροφορίες στο τηλ. 3312.781-5). Διοργανώνονται στο πλαίσιο της Επικράτειας Πολιτισμού και εντάσσονται στο πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Ανωνύμου Εταιρείας Προβολής της Ελληνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, φορέα διοργάνωσης της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας.


* Αφιέρωμα στη φιλοσοφία του Σωκράτη στις «Νέες Εποχές»