Καρλ Μπαρκς

Καρλ Μπαρκς Δημιουργός κόμικς (1901-2000) ΗΛΙΑΣ ΚΑΝΕΛΛΗΣ Από τη δεκαετία του 1940 ως το 1966 ο Καρλ Μπαρκς ήταν το πρώτο όνομα του τμήματος κόμικς ιστοριών των στούντιο του Ντίσνεϊ. Επειδή όμως πίστευε ότι η συλλογική δουλειά δεν του έδινε δυνατότητες να εκφράσει το προσωπικό του ταλέντο, προτίμησε να πάρει μετάθεση στο τμήμα κόμικς της εταιρείας. Σύντομα άρχισε να φτιάχνει ιστορίες για τα
Από τη δεκαετία του 1940
ως το 1966 ο Καρλ Μπαρκς ήταν το πρώτο όνομα του τμήματος κόμικς ιστοριών των στούντιο του Ντίσνεϊ. Επειδή όμως πίστευε ότι η συλλογική δουλειά δεν του έδινε δυνατότητες να εκφράσει το προσωπικό του ταλέντο, προτίμησε να πάρει μετάθεση στο τμήμα κόμικς της εταιρείας. Σύντομα άρχισε να φτιάχνει ιστορίες για τα μέλη της οικογενείας Ντακ είτε ηθογραφικού περιεχομένου είτε περιπέτειες με ορατή τη συγγένειά τους προς τα λογοτεχνικά έπη. Κοντά στην περιπέτεια φυσικά υπήρχε υποχρεωτικά θέση για τρελό χιούμορ, ενώ σημαντικό ρόλο στις ιστορίες του είχαν οι χαρακτήρες των εμπλεκομένων σε αυτές. Οι χαρακτήρες του Μπαρκς ξεκινούσαν από ένα ευρείας αναγνώρισης χαρακτηριστικό (Ντόναλντ ο γκαφατζής, Γκαστόνε ο τυχεράκιας, Σκρουτζ ο φιλάργυρος, Μουργόλυκοι οι κακοί…), στην πορεία όμως εμπλουτίζονταν συνεχώς, με αποτέλεσμα τελικά να είναι εξαιρετικά πολύπλοκες προσωπικότητες, όπως αρμόζει σε πρόσωπα που τροφοδοτούν αφηγήσεις οι οποίες σέβονται το πνευματικό επίπεδο του αναγνώστη. Στο ζωόμορφο σύμπαν των κόμικς του Μπαρκς οι πρωταγωνιστές μοιάζουν εξαιρετικά με ανθρώπους.


Εκτός όμως από το να αναπτύσσει με καινούργια χαρακτηρολογικά δεδομένα τους ήδη γνωστούς ήρωες του Ντίσνεϊ, ο Μπαρκς επινόησε και εξέλιξε αρκετούς ακόμη. Μεταξύ τους η μάγισσα Μάτζικα ντε Σπελ, ο σκληρός, αμοραλιστής ζάπλουτος Σκληρόκαρδος Χρυσοκούκης, ο τυχεράκιας Γκαστόνε, ο τρελός εφευρέτης Κύρος και φυσικά ο τσιγκούνης Σκρουτζ Μακ Ντακ. Τον Σκρουτζ εμπνεύστηκε το 1947 από τον Εμπενίζερ Σκρουτζ της «Χριστουγεννιάτικης Ιστορίας» του Καρόλου Ντίκενς – το όνομά του και η τσιγκουνιά του μάλιστα παραπέμπουν απευθείας στο πρωτότυπο. «Συνειδητοποίησα ότι είχα δημιουργήσει ένα χαρακτήρα που θα μπορούσα να τον εξελίσσω επί χρόνια. Ηταν σαν ένα νεαρό φυτό που αναπτυσσόταν συνεχώς ξεδιπλώνοντας φύλλα των χιλίων δολαρίων» έλεγε αργότερα.


Η σημαντική προσφορά του Καρλ Μπαρκς στα κόμικς, που τον καθιστά πρωτοπόρο, έγκειται στο ότι δούλεψε σε βάθος τους χαρακτήρες των παπιών, ανακάλυψε τις αντιφάσεις του χαρακτήρα τους, ανέδειξε τις τρυφερές και συναισθηματικές πτυχές τους, με αποτέλεσμα οι ιστορίες του να μοιάζουν φανταστικές αλληγορίες, οι πρωταγωνιστές των οποίων θα μπορούσαν να είναι άνθρωποι. «Ποτέ μου δεν είδα τους ήρωές μου ως παπιά, πάντοτε τους έβλεπα σαν ανθρώπους» έλεγε συχνά. Εμπνεόμενος και από τον κινηματογράφο (ανάμεσα στις αγαπημένες του ήταν οι συγκινητικές, τρυφερές, ανθρώπινες ταινίες του Φρανκ Κάπρα), ενηλικίωσε την τέχνη των κόμικς αρνούμενος τις μονοδιάστατες ερμηνείες των καταστάσεων που περιέγραφε. Αν δεν έκανε κόμικς, θα μπορούσε να είναι ο ιδανικός αφηγητής της πραγματικής ζωής.

Archive
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk