Ο διάκοσμος του παραθύρου και της πόρτας, «εκτός από το να μας κρύβει από τα βλέμματα των γειτόνων και να μας προστατεύει από τις περιβαλλοντικές συνθήκες, έχει και άλλο σκοπό: να ομορφαίνει τον εσωτερικό χώρο του σπιτιού αλλά και να διορθώνει τυχόν κακοτεχνίες και ελαττώματα της πόρτας ή του παραθύρου» υποστηρίζει η διακοσμήτρια, μορφολόγος κυρία Ντίνα Μιχαλοπούλου. Ακολουθώντας λοιπόν τις συμβουλές και τις προτάσεις των ειδικών μπορείτε να δώσετε μια διαφορετική νότα στο σπίτι σας χρησιμοποιώντας τα διάφορα είδη κουρτίνας που μπορείτε να βρείτε στην αγορά.


Το ύφασμα που θα χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή μιας κουρτίνας μπορεί να είναι μεταξωτό, βουαλάζ, πολυέστερ, βαμβακερό κ.ά. και η τιμή του να ξεκινά από τις 2.000 δρχ. το μέτρο και να φθάνει ως και τις 25.000 δρχ. αλλά και παραπάνω. Η τιμή του εξαρτάται από τη σύνθεση, την ποιότητα, το στοκ που υπάρχει και φυσικά από την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί το κατάστημα από το οποίο αγοράζετε.


Τις βαμβακερές κουρτίνες μπορείτε να τις βρείτε και με 2.000 δρχ. το μέτρο αν απευθυνθείτε στα υφασματάδικα της οδού Καλαμιώτου ενώ τις συνθετικές, όπως πολυέστερ με ακρυλικό, συνήθως κατά 2.000 δρχ. ως 3.000 δρχ. το μέτρο ακριβότερες.


Στην περίπτωση των βαμβακερών κουρτινών έχουμε να κάνουμε με φυσικό, οικολογικό υλικό, που όμως τσαλακώνεται εύκολα, είναι ευαίσθητο στον ήλιο και ακόμη «μπαίνει» στο πλύσιμο και γι’ αυτόν τον λόγο απαιτείται να πλυθούν προτού τοποθετηθούν. Οι συνθετικές είναι πιο εύκολες στη συντήρηση ­ πλύσιμο, σιδέρωμα ­ και θεωρούνται πιο ανθεκτικές.


* Προσέξτε τι αγοράζετε


Οι πιο ακριβές από τις λεπτές κουρτίνες είναι οι 100% μεταξωτές. «Η εικόνα που μας δίνουν σε όποιον χώρο τοποθετηθούν είναι πλημμυρισμένη από φινέτσα αλλά και αυτές ξεβάφουν πιο εύκολα από τις συνθετικές στον ήλιο» αναφέρουν οι διακοσμητές. Στο εμπόριο θα συναντήσετε και αρκετές μεταξωτές με κεντήματα ή τσαλακωμένες σε αδιαφανή ή διαφανή μορφή. Οι τιμές τους κυμαίνονται από 15.000 δρχ. ως 25.000 δρχ. το μέτρο. «Προσοχή, όμως, αν βρείτε πιο φθηνές από 10.000 δρχ., τότε σίγουρα έχετε πέσει σε ανάμεικτη από 40% μεταξωτό και 60% ακρυλικό. Πάντα να ρωτάτε τη σύνθεση για να είστε γνώστης αυτού που παίρνετε» τονίζει η κυρία Μιχαλοπούλου.


Το κόστος της ραφής σε αυτές τις απλές κουρτίνες, με τρέσα δηλαδή και σούρα, κυμαίνεται από 1.000 δρχ. ως 3.000 δρχ. το τρέχον μέτρο της τρέσας. Οι απλές κουρτίνες μπορεί να σταθούν μόνες ή να συμπληρωθούν με πλαϊνά από βελούδο (8.000 δρχ.-20.000 δρχ. το τρέχον μέτρο· το συνθετικό βελούδο είναι πιο φθηνό), σατέν (2.500 δρχ.-15.000 δρχ.), τύπου κοτλέ (από 7.000 δρχ.), καραβόπανο, οικολογικό καραβόπανο (από 7.000 δρχ. και άνω) κ.ά. Ενδείκνυται, όπως αναφέρουν οι διακοσμητές, οι πλαϊνές κουρτίνες να φοδράρονται για να στέκονται καλύτερα.



Μια άλλη ιδέα είναι η λύση «λαμπρικέν». Αυτό είναι το σουρωτό ύφασμα που μπαίνει στο πάνω μέρος της κουρτίνας μπροστά ή κάτω από το κουρτινόξυλο. Μπορεί να κατασκευασθεί με σειρήτια, σούρες ή σουρωτά ημικύκλια. Αν θέλουμε, ακολουθούμε και κάποιο συγκεκριμένο τρόπο κατασκευής όπως το στυλ Λουδοβίκου 14ου (η μία δίπλα στην άλλη) ή Λουδοβίκου 15ου (ίσια γραμμή με κυματιστή κατάληξη του υφάσματος) κ.ά. Τα «λαμπρικέν» χρεώνονται ξεχωριστά, ανάλογα με τη δυσκολία του ραψίματος, και ξεκινούν από 10.000 δρχ. το κομμάτι και ανεβαίνουν, σε συνάρτηση βέβαια με την τιμολογιακή πολιτική του καταστήματος.


Ενας άλλος τρόπος κρεμάσματος κουρτίνας είναι οι κάθετες που κρέμονται από κουρτινόξυλο σωλήνα με τιράντα (με κουμπί ή όχι). Ράβονται, δηλαδή, φάσες των τριών ή πέντε εκατοστών και αυτές κρέμονται από τον σωλήνα και συνδέονται μεταξύ τους, κολλούνται πάλι μεταξύ τους με βελκρό. Μια παραλλαγή αυτής της ιδέας είναι και η εξής: να μην κρεμάσουμε την κουρτίνα με τιράντα αλλά με κορδέλα που έχουμε ράψει στην τρέσα της κουρτίνας (από φιόγκους).


Οι τιράντες στα ραφτικά τους χρεώνονται συνήθως πάνω από 5.000 δρχ. το κάθε φύλλο αλλά σε αυτήν την περίπτωση χρησιμοποιείται λιγότερο ύφασμα γιατί αυτές οι κουρτίνες δεν γίνονται με πολλές σούρες. Τα κουρτινόξυλα σωλήνες με κρίκους ή άνευ κυμαίνονται από 20.000 δρχ. το μέτρο και άνω. Το πιο φθηνό κουρτινόξυλο θεωρείται το συρματόσχοινο το οποίο έχει 150 δρχ. το μέτρο και από 250 δρχ. ο κάθε τεντωτήρας καθώς και 150 δρχ. κάθε σφικτηράκι που θα χρειασθείτε για να στερεώσετε στους τεντωτήρες τις άκρες του συρματόσκοινου.


* Πώς να κατανείμετε το κόστος αγοράς


Οσον αφορά τις κουρτίνες γενικά μια συμβουλή της κυρίας Ελενας Ρεμούνδου, ιδιοκτήτριας του Decor Studio, είναι να «»ξοδευτείτε» στο ράψιμο παρά στο ύφασμα. Αν δεν έχετε να διαθέσετε πολλά χρήματα, είναι προτιμότερο να αγοράσετε ένα φθηνό ύφασμα το οποίο θα επιμεληθεί ένας καλός ράφτης για να αναδειχθεί».


Εκτός από τη λύση της κουρτίνας, υπάρχουν και τα στόρια. Μπορεί να είναι αλουμινένια, τα οποία κοστίζουν περίπου από 7.000 δρχ. το τ.μ. ως και 35.000 δρχ., από ύφασμα όπως βαμβάκι, γύρω στις 4.000 δρχ. το τ.μ., συνθετικό πλαστικοποιημένο, από 4.500 δρχ. το τ.μ., σε μορφή ρόλερ ή πλισέ. Τα βαμβακερά πιάνουν συνήθως σκόνη, γι’ αυτό θεωρούνται καλύτερα τα συνθετικά αντιστατικά πλαστικοποιημένα