Με καλές καιρικές συνθήκες η επιστροφή των εκδρομέων τη Δευτέρα και την Τρίτη



Οι χοντρές σταγόνες θα σβήνουν και θα ξανασβήνουν τις λαμπάδες με το Αγιο Φως και όλοι όσοι βρεθούν στις μαγικές αυλές των εκκλησιών απόψε τα μεσάνυχτα θα ψάλλουν το «Χριστός Ανέστη» κρατώντας ομπρέλες. Τα βεγγαλικά θα καλύπτουν πιθανόν τον ήχο της βροχής και τα πυροτεχνήματα μάλλον θα φωτίζουν λίγο περισσότερο τον συννεφιασμένο ουρανό αλλά την ώρα της μαγειρίτσας θα… σκάσουν μύτη και οι ισχυρές καταιγίδες (ακριβώς την ώρα της «σύγκρουσης» των κόκκινων αβγών) για να… ζεσταθεί η ατμόσφαιρα. Το βέβαιον πάντως είναι ότι το Ιόνιο, η Ηπειρος, η Δυτική Στερεά και η Δυτική Μακεδονία θα θυμίζουν σήμερα το βράδυ ταινία του Αγγελόπουλου, με αναμμένα φαναράκια, υγρασία και χαρμόσυνες καμπάνες να γίνονται ένα.


Ο μη συμβατός με το Πάσχα μουντός καιρός θα επεκταθεί σιγά σιγά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και οι μετεωρολόγοι επιμένουν ότι το ξημέρωμα της Λαμπρής δεν θα είναι… έγχρωμο αλλά ασπρόμαυρο, μέσα σε βρεγμένα χορτάρια, λάσπες και αυτοσχέδιες λιμνούλες. Ο οβελίας θα φέρει τις βόλτες του κάτω από υπόστεγα και τέντες αλλά ώσπου το κοκορέτσι να ετοιμαστεί για τον πρώτο μεζέ το σκηνικό θα αλλάξει και ένας μικρός ήλιος (που όσο περνάει η ώρα θα μεγαλώνει) θα αρχίσει να σπρώχνει το γκρίζο προς την έξοδο.


Με λίγα λόγια, δηλαδή, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία μάς ενημερώνει ότι η Κυριακή θα ξημερώσει μουντή και βροχερή σχεδόν σε όλη τη χώρα (εκτός από την Κρήτη, τις Νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα) αλλα βαθμιαία κατά τη διάρκεια της ημέρας θα φυσήξει βορειοδυτικό αεράκι που ως το μεσημέρι θα έχει διώξει τα γκρίζα σύννεφα και τις βροχές στα ηπειρωτικά αλλά παράλληλα θα κατεβάσει τον υδράργυρο 3-4 βαθμούς Κελσίου κυρίως στα κεντρικά και στα βόρεια.


«Από σήμερα το βράδυ και από τα βορειοδυτικά θα έχουμε μεταβολή του καιρού με βροχές και καταιγίδες που κατά τη διάρκεια της νύχτας θα επεκταθούν και στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές. Ετσι η Κυριακή του Πάσχα φαίνεται ότι θα ξεκινήσει με συννεφιασμένο ουρανό και βροχές σχεδόν σε όλη τη χώρα αλλά προς το μεσημέρι θα έχουμε βελτίωση» σημειώνει μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Θ. Κολυδάς, μετεωρολόγος της ΕΜΥ, και τονίζει: «Αρχικά δηλαδή το Πάσχα θα έχουμε βροχές σχεδόν σε όλη την Ελλάδα (οι μόνες περιοχές που φαίνεται να εξαιρούνται είναι η Κρήτη, οι Νότιες Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα) και πτώση της θερμοκρασίας (κυρίως στα κεντρικά και στα βόρεια). Τα συστήματα όμως που θα μας επηρεάσουν τις επόμενες 48 ώρες θα κινηθούν γρήγορα και έτσι τα φαινόμενα δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια».


Πιο αναλυτικά, όπως μας εξηγεί ο μετεωρολόγος, αργά το απόγευμα της Κυριακής τα σύννεφα που προβλέπεται ότι θα αρχίσουν να πυκνώνουν στη Δυτική και στη Βόρεια Ελλάδα θα φέρουν βροχές στο Ιόνιο, στην Ηπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Μακεδονία. «Δηλαδή, σε αυτές τις περιοχές η Ανάσταση φαίνεται ότι θα γίνει με βροχερό καιρό ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα εκδηλωθούν και καταιγίδες» επισημαίνει ο κ. Κολυδάς και συνεχίζει: «Προς τα ξημερώματα του Πάσχα οι βροχές θα αρχίσουν να επηρεάζουν τη Θεσσαλία και την υπόλοιπη Μακεδονία και βαθμιαία θα επεκταθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, δηλαδή στα υπόλοιπα κεντρικά, σε όλη τη Στερεά και στην Πελοπόννησο, καθώς επίσης και στη Θράκη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Σταδιακά όμως από το πρωί της Κυριακής τα φαινόμενα αυτά θα αρχίσουν να σταματούν στη Βορειοδυτική Ελλάδα, δηλαδή θα αρχίσει να βελτιώνεται ο καιρός αρχικά στην περιοχή του Βόρειου Ιονίου και της Ηπείρου και αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας και στις υπόλοιπες περιοχές».


Ετσι από το μεσημέρι της Λαμπρής και μετά στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας οι βροχές θα έχουν σταματήσει. Στα νησιά όμως του Ανατολικού Αιγαίου, που θα αρχίσουν να επηρεάζονται περισσότερο προς τις μεσημεριανές ώρες, οι βροχές θα διατηρηθούν ως και το βράδυ.


Οσο για τη Δευτέρα της επιστροφής αναφέρει, τέλος, ο κ. Κολυδάς: «Ο καιρός φαίνεται ότι θα είναι καλός, δηλαδή γενικά αίθριος, οι άνεμοι θα εξασθενήσουν, ενώ κάποιες σποραδικές βροχές μπορεί να έχουμε την Τρίτη στη Δυτική και στη Βόρεια Ελλάδα μετά το μεσημέρι.


Οσο για εκείνους που θα ταξιδέψουν ακτοπλοϊκώς δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα με τους ανέμους».


Η ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ


Το Μεγάλο Σάββατο για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αρχικά προβλέπονται νεφώσεις με σποραδικές βροχές αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός αρχικά θα είναι γενικά αίθριος αλλά αργά το απόγευμα στα δυτικά και στα βόρεια θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα βρέξει στο Ιόνιο, στην Ηπειρο, στη Δυτική Στερεά και στη Δυτική Μακεδονία. Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι βροχές θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και καταιγίδες, ενώ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στη Θεσσαλία και στην υπόλοιπη Μακεδονία και θα σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά αυτών των περιοχών. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί μέτριοι ως ισχυροί με σταδιακή εξασθένηση. Από το απόγευμα και από τα δυτικά οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς μέτριους ως ισχυρούς με τάση περαιτέρω ενίσχυσης τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 7 ως 15 βαθμούς, στο Ιόνιο και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 10 ως 17 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου από 13 ως 19 βαθμούς Κελσίου αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας ο υδράργυρος θα σημειώσει αισθητή πτώση στα κεντρικά και στα βόρεια.


Ετσι η Κυριακή του Πάσχα στη Δυτική, Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα ξημερώσει με νεφώσεις και τοπικές βροχές ή καταιγίδες αλλά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα ορεινά της Κεντρικής και της Βόρειας Ελλάδας. Σταδιακά όμως τα φαινόμενα από το πρωί στη Βορειοδυτική Ελλάδα και αργότερα προς το μεσημέρι και στις υπόλοιπες περιοχές θα υποχωρήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι-νοτιοδυτικοί ισχυροί ως πολύ ισχυροί που σταδιακά και από τα δυτικά θα στραφούν σε δυτικούς-βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση που θα γίνει αισθητή κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.


Με αισθητά βελτιωμένο καιρό θα ξημερώσει σε όλη τη χώρα η Δευτέρα του Πάσχα, οπότε και προβλέπεται ότι αρχικά στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας θα υπάρχει αρκετή ηλιοφάνεια αλλά αργότερα στα δυτικά και βόρεια θα αναπτυχθούν αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί-βορειοδυτικοί μέτριοι ως ισχυροί με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία όμως θα βρίσκεται σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.


Για την Τρίτη του Πάσχα προβλέπονται στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα νεφώσεις τοπικά αυξημένες με πιθανότητα σποραδικών βροχών και στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις μέτριοι και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.