Την έκαψαν τα δομημένα
Σε περικοπές 500 θέσεων εργασίας ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, βάσει δικτύου υποκαταστημάτων, Credit Αgricole, επισημαίνοντας ότι έχει πληγεί σοβαρά από την παγκόσμια πιστωτική κρίση.

* * *
Πρόκειται για τη μητρική τράπεζα της δικής μας Εμπορικής, η οποία από τη στιγμή που περιήλθε στα χέρια των Γάλλων δεν μπορεί να ορθοποδήσει.

* * *
Οι ανωτέρω απολύσεις αφορούν τη μονάδα Επενδυτικής Τραπεζικής του ομίλου της Credit Αgricole, την Calyon. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι μισές θα γίνουν στη Γαλλία και οι άλλες μισές στο Τμήμα Διεθνών Δραστηριοτήτων της Calyon. Η μονάδα απασχολεί περί τις 13.000

υπαλλήλους σε συνολικά 58 χώρες.

* * *
Οι αναταραχές στις πιστωτικές αγορές προκάλεσαν ζημιές στην Calyon, η οποία έγινε γνωστή στο πανελλήνιο με την υπόθεση των δομημένων ομολόγων. Εστηνε για λογαριασμό της Εμπορικής δομημένα ομόλογα που κατέληγαν σε ασφαλιστικά ταμεία, όπως το Ταμείο των δημοσιογράφων, το ΤΣΠΕΑΘ.

* * *
Το Ταμείο μπορεί να γλίτωσε, όμως τα επικίνδυνα αυτά παιχνίδια τελικώς έπληξαν την τράπεζα, η οποία προχωρεί τώρα σε περικοπές για να επουλώσει τις πληγές της.

Αποχωρήσεις
Και μια και μιλάμε για την Εμπορική, αποχώρησε από την τράπεζα ο κ. Κ.Στεφόπουλος , προϊστάμενος της Διεύθυνσης Επιθεώρησης και εσωτερικός ελεγκτής της τράπεζας.

Σοσιαλιστικές… ΗΠΑ
Ιερή αγανάκτηση κατέλαβε τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή από το Κεντάκι Τζιμ Μπάνινγκ μόλις έμαθε τη διάθεση 200 δισ. δολαρίων από την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να σωθούν από τη χρεοκοπία οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες χορήγησης στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ, Freddie Μac και Fannie Μae.

* * *
Ο γερουσιαστής από το Κεντάκι ζήτησε την άμεση παραίτηση τόσο του υπουργού Οικονομικών Χένρι Πόλσον (σκίτσο) όσο και του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας (Fed) Μπεν Μπερνάνκι, στους οποίους καταλογίζει ότι «κατήργησαν την ελεύθερη αγορά».

* * *
«Διαβάζοντας τα νέα στην εφημερίδα αισθάνθηκα σαν πολίτης της Κίνας.Εκανα λάθος όμως,γιατί ο Πόλσον και ο Μπερνάνκι έφεραν τον σοσιαλισμό εδώ, στις ΗΠΑ» είπε χαρακτηριστικά ο 76χρονος γερουσιαστής. Από τον χώρο των προμηθευτών των σουπερμάρκετ το περίμεναν, από τα καλλυντικά τούς προέκυψε. Χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος παρέπεμψε στη Νομαρχία Αθηνών τη βιομηχανία καλλυντικών Rilken για την επιβολή διοικητικού προστίμου και στον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.

* * *
Ο λόγος είναι ότι η εταιρεία αρνήθηκε- δύο φορές- να γνωστοποιήσει το «πλαίσιο των ειδικών συμφωνιών» που συνάπτει με τους λιανεμπόρους καλλυντικών.

* * *
Πρόκειται για παράβαση πρόσφατης σχετικής αγορανομικής διάταξης, με την οποία «καθορίστηκε ότι οι βιομηχανίες, βιοτεχνίες, συνεταιριστικά εργοστάσια παραγωγών,εισαγωγείς-χονδρέμποροι και χονδρέμποροι υποχρεούνται να γνωστοποιούν,στις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου,τις ειδικότερες συμφωνίες οικονομικών παροχών,εκπτώσεων,προωθητικών ενεργειών κτλ.με τους πελάτες τους».

* * *
Αγνόησε μάλιστα ακόμη και επιστολή που έστειλε ο κ. Βλάχος. Πρόκειται σίγουρα για παράδοξη συμπεριφορά μεγάλης εταιρείας. Και το ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: για ποιον λόγο συμπεριφέρθηκε κατ΄ αυτόν τον τρόπο;

Δύο μέτρα…
Ορθώς, το υπουργείο Οικονομίας με τρόπο αθόρυβο αλλά αποτελεσματικό ενισχύει τις προσπάθειες των ελλήνων επιχειρηματιών να διεισδύσουν στην αγορά της Αφρικής και ειδικότερα της Βόρειας Αφρικής.

* * *
Το ενδιαφέρον για την ήπειρο αυτή διευρύνεται, δεδομένου ότι σε λίγα χρόνια θα αποτελέσει νέο πόλο ανάπτυξης. Το υπουργείο Οικονομίας συνεισφέρει στην απεμπλοκή γραφειοκρατικών διαδικασιών που εφαρμόζουν οι χώρες της Β. Αφρικής ώστε να απλουστεύεται η διείσδυση των ελλήνων επιχειρηματιών.

* * *
Αν γινόταν το ίδιο και για τους έλληνες επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην εγχώρια αγορά, δεν θα ήταν καλύτερα;