? Πρωτεΐνη επιδιορθώνει την καρδιά έπειτα από έμφραγμα

Αμερικανοί ερευνητές εντόπισαν μια πρωτεΐνη η οποία μειώνει την έκταση της βλάβης που προκαλείται στην καρδιά εξαιτίας εμφράγματος. Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι στα πειραματόζωα που εμφάνιζαν ανθεκτικότητα στις βλάβες του καρδιακού μυός, οι οποίες είχαν προκληθεί λόγω έλλειψης οξυγόνου, παρουσιάστηκαν υψηλότερα επίπεδα του ενζύμου ΑLDΗ2. Οι ερευνητές αύξησαν τα επίπεδα του ενζύμου στα ζώα προτού τους προκαλέσουν έμφραγμα και είδαν ότι η ποσότητα του νεκρού ιστού μειώθηκε κατά 60%. Μελέτη σε διαφορετικά μόρια έδειξε ένα, το Αlda-1, το οποίο μπορεί να αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα του ΑLDΗ2 και, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο μόριο μπορεί να αποτελέσει στόχο για νέες θεραπείες.

? Οι δεινόσαυροι επικράτησαν λόγω τύχης

Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ένα τυχαίο γεγονός οδήγησε στην επικράτηση των δεινοσαύρων στον πλανήτη. Οι δεινόσαυροι τα πρώτα χρόνια της εμφάνισής τους στη Γη συγκρούστηκαν σφοδρά με μια οικογένεια τεράστιων ερπετών, προγόνων των κροκοδείλων (crurotarsans). Τέλος στη σύγκρουση έδωσε η ξαφνική εξαφάνιση των ερπετών (φωτογραφία), η οποία οφείλεται είτε σε απότομη κλιματική αλλαγή είτε σε πτώση αστεροειδούς, από την οποία επέζησαν μόνο οι δεινόσαυροι.

? Μεσογειακή διατροφή, «ασπίδα» υγείας

Η αυστηρή υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής μπορεί να προσφέρει σημαντική προστασία ενάντια σε πλήθος νόσων, περιλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. Ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας προχώρησαν σε ανασκόπηση 12 διεθνών μελετών που περιελάμβαναν περισσότερους από 1,5 εκατ. ανθρώπους, η υγεία των οποίων παρακολουθήθηκε από 3 ως 18 χρόνια. Οπως προέκυψε, μεταξύ των εθελοντών που ήταν «πιστοί» στις επιταγές της μεσογειακής διατροφής παρουσιάστηκε μείωση κατά 9% στη συχνότητα εμφάνισης καρδιοπαθειών, κατά 13% στη συχνότητα εμφάνισης νευροεκφυλιστικών νόσων όπως η Αλτσχάιμερ και η Πάρκινσον και κατά 6% στη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου σε σύγκριση με τα άτομα που δεν ακολουθούσαν κατά γράμμα αυτού του είδους τη διατροφή.