Ομάδα ειδικών από τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία υποστηρίζουν ότι η καταστροφή του Αμαζονίου πλησιάζει το επίπεδο του μη αναστρέψιμου. Με απλά λόγια αν συνεχιστεί η καταστροφή του σύντομα «ο τελευταίος πνεύμονας της Γης», όπως τον αποκαλούν οι επιστήμονες, θα αποτελέσει παρελθόν για τον πλανήτη μας.

Ο συνδυασμός

Τα τροπικά δάση του Αμαζονίου αποψιλώνονται συνεχώς είτε για τη δημιουργία καλλιεργήσιμων εκτάσεων είτε για τη δημιουργία οικισμών. Επιπλέον οι κλιματικές αλλαγές, ειδικότερα η ασυνήθιστη για την περιοχή εμφάνιση ξηρασίας, προκαλούν συχνά πυρκαγιές που κατακαίνε μεγάλες εκτάσεις. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι πάντοτε ξεσπούσαν πυρκαγιές στον Αμαζόνιο αλλά η υψηλή υγρασία που επικρατούσε εκεί τις συγκρατούσαν ώστε να μην παίρνουν μεγάλη έκταση.

Η νέα μελέτη δείχνει ότι οι κλιματικές αλλαγές σε συνδυασμό με την ανθρώπινη παρέμβαση στον Αμαζόνιο καταστρέφουν με ταχύ ρυθμό τα δάση καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη την αναπλήρωση της χαμένης βλάστησης. Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι τι συνέβη το 2005 όταν ο συνδυασμός ξηρασίας και σφοδρών θυελλών υπολογίζεται ότι κατέστρεψε περισσότερα από 600 εκ. δέντρα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές αν συνεχιστεί η καταστροφή των δασών του Αμαζονίου στον ίδιο ρυθμό πολύ γρήγορα η κατάσταση θα είναι «μη αναστρέψιμη» για τον τελευταίο μεγάλο πνεύμονα της Γης. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PΝAS».