Τραγικός ήταν ο επίλογος της ημερήσιας πεζοπορίας για τον έναν από τους δύο περιπατητές στο παρθένο δάσος του Φρακτού στη Δράμα, καθώς ανασύρθηκε νεκρός, με τη βοήθεια ελικοπτέρου super puma και διασωστών, από τη βαθιά χαράδρα όπου έπεσε, μετά από βίαιη «συνάντηση» με μία γιγάντια αρκούδα, σύμφωνα με τις περιγραφές του διασωθέντα.
Η διαδρομή που επέλεξαν οι δύο άνδρες ήταν δύσβατη και πολύωρη. Κατά την επιστροφή τους, όπως περιγράφει ο φίλος του 60χρονου έμπειρου πεζοπόρου, που γλίτωσε από θαύμα, έφτασαν κοντά στον γκρεμό.
«Τον ακούω να με φωνάζει, να με καλεί ουσιαστικά, «έλα να δεις μια αρκούδα». Πήγα να δω εγώ από τον γκρεμό, εάν φαίνεται κάτι, με φωνάζει δεύτερη φορά »έλα να δεις την αρκούδα», περνάω μέσα από κάποια έλατα, κατάλαβα ότι κάτι γίνεται και ξαφνικά βλέπω μια αρκούδα τεραστίων διαστάσεων μπροστά μου στα 2 μέτρα».
Ο διασωθείς περιέγραψε ότι τρομαγμένοι οι δύο άνδρες αντέδρασαν ενστικτωδώς και στην προσπάθεια τους να διώξουν την αρκούδα, την ψέκασαν με σπρέι πιπεριού. Ίσως αυτή η κίνηση να εξόργισε το άγριο ζώο.
«Μπαίνει στη μέση ο σκύλος μου και την καθυστερεί για 2-3 δευτερόλεπτα, προλαβαίνω βγάζω το σπρέι, την ψεκάζω, αυτή έφυγε προς τα πίσω και πήγε προς τον Χρήστο που ήταν στην άκρη του γκρεμού, τον δίνει μία και έφυγε κάτω», τόνισε ο έτερος ορειβάτης σύμφωνα με το Mega.
«Ξαφνικά τον είδα να αιωρείται στον γκρεμό. Δεν γλίστρησε, τον έσπρωξε. Μετά δεν θυμάμαι τι έγινε, έχω απώλεια μνήμης. Η αρκούδα έφυγε, αλλά ο σκύλος γρύλιζε. Όταν σταμάτησε, έψαξα μήπως κάτι δω, αλλά φοβόμουν μη γλιστρήσω και εγώ και λίγο πριν το σούρουπο ήρθε η ΕΜΑΚ», ανέφερε ο Δημήτρης Κιόρογλου.
Η διάσωση του επιζώντα και ο εντοπισμός του 60χρονου
Ήταν λίγο πριν τις τρεις το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν οι δύο περιπατητές συνάντησαν την αρκούδα μέσα στο πυκνό δάσος. Ο διασωθείς μόλις κατάφερε να κρυφτεί, όπως είπε ο ίδιος, κάλεσε το 112, ζητώντας βοήθεια. Γρήγορα στήθηκε μια μεγάλη ολονύχτια επιχείρηση, προκειμένου να εντοπιστούν οι δύο άνδρες.
«Ήταν σκοτάδι ήταν επικίνδυνα, γλιστρούσαν τα βράχια και αποφάσισε η ΕΜΑΚ, και καλά έκανε, να ξεκινήσουμε με το φως της ημέρας», δήλωσε ο Χρήστος Ράμμος, πρόεδρος της εθελοντικής διασωστικής ομάδας ΟΦΚΑΘ.
«Η διαδρομή ήταν μεγάλη, δυόμιση ώρες περίπου είναι με τα αυτοκίνητα και από εκεί δυόμιση – τρεις ώρες είναι βάδην», είπε ο αντιδήμαρχος Παρανεστίου.
Περίπου στις 12 το μεσημέρι, super puma, μετά από σχεδόν δύο ώρες που επιχειρούσε, προσέγγισε στη χαράδρα όπου εντοπίστηκε ο άτυχος 60χρονος, περίπου στα 300 μέτρα βάθος.
Ο 60χρονος ορειβάτης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Καβάλας όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του.
«Ήταν εκπαιδευτικός γυμναστής. Από όταν θυμάμαι εγώ, ήταν με ένα ποδήλατο και με τη γυμναστική. Η αγάπη του ήταν η φύση και το βουνό. Συνέχεια πηγαίναν», είπε συγγενής του.
Ο ενθουσιασμός για τη μοιραία διαδρομή
Οι δύο άνδρες ξεκίνησαν με προορισμό συγκεκριμένο σημείο στο δάσος, εκεί όπου βρίσκεται διαλυμένο, εδώ και 77 χρόνια, ένα αεροσκάφος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το οποίο μάλιστα είχε εντοπίσει το ίδιο το θύμα.
Ο ίδιος, λίγο καιρό πριν, σε συνέντευξη του, είχε μιλήσει ενθουσιασμένος για το εύρημα του.
«Είναι κοντά σε μια ρεματιά, αλλά για να φτάσεις τουλάχιστον από την ελληνική πλευρά, είναι πολύ δύσκολο, είναι πολύ δύσβατο, με πολλά πεσμένα δένδρα. Ξοδέψαμε αρκετές ώρες πάνω σε χάρτες, προσπαθώντας να δούμε που μπορεί να είναι».
Σύμφωνα με τους φίλους τους, οι δύο περιπατητές είχαν κάνει πολλές φορές τη συγκεκριμένη διαδρομή και είχαν συναντήσει κι άλλες φορές αρκούδες στο δάσος, χωρίς ωστόσο να δεχθούν ποτέ επίθεση από τα άγρια ζώα.
Τα τρία λάθη που στοίχισαν
Μιλώντας στο ertnews, ο Γιώργος Μερτζάνης, Δρ. Βιολογίας – Επιστημονικά Υπεύθυνος της «Καλλιστώ», προσδιόρισε τις κινήσεις – συνθήκες, που ενδεχομένως λειτούργησαν εις βάρος του 60χρονου θύματος.
- «Ήταν έμπειροι πεζοπόροι και απ’ ότι διάβασα, ήταν και μέλη του Συλλόγου Δρομέων, ωστόσο κινούνταν σε μια περιοχή όπου δεν επιτρέπεται η πεζοπορία. Χρειάζεται ειδική άδεια από την τοπική δασική υπηρεσία και η περιοχή όπου βρίσκονταν οι δύο πεζοπόροι, προορίζεται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς, δηλαδή δέχεται επισκέψεις μόνο από επιστημονικά κλιμάκια που κάνουν επιστημονικές καταγραφές.
- Το δεύτερο στοιχείο που έχουμε και εμείς από τα πολυάριθμα ρεπορτάζ από χθες το απόγευμα που συνέβη το μεσημέρι που συνέβη το γεγονός, είναι ότι οι δύο πεζοπόροι ήταν εξοπλισμένοι με σπρέι πιπεριού, του οποίου στην Ελλάδα η κατοχή και η χρήση, είναι παράνομη, καθώς θεωρείται όπλο, άρα χρειάζεται είτε ειδική άδεια, είχαμε και εκεί λοιπόν μια αστοχία.
- «Το τρίτο ήταν ότι συνοδεύονταν από τον σκύλο συντροφιάς που ήταν εκπαιδευμένος ελληνικός ποιμενικός, κάτι το οποίο επίσης δεν επιτρέπεται».
Αναφορικά με το ποια είναι η σωστή συμπεριφορά για την καλύτερη δυνατή διαχείριση τέτοιου είδους καταστάσεων , ο κύριος Μερτζάνης επισήμανε ότι «τέτοιες περιοχές είναι το σπίτι σε εισαγωγικά των άγριων ζώων και δεν είναι μόνο οι αρκούδες είναι και τα αγριογούρουνα και πολλά άλλα μεγάλα θηλαστικά και έχουν βγει συγκεκριμένες οδηγίες από σχεδόν όλα τις δασικές υπηρεσίες για το πώς κινούμαστε στο δάσος όταν κινούμαστε σε βιότοπο αρκούδας. Δεν χειρονομούμε και δεν φωνάζουμε, άμα συναντήσουμε την αρκούδα, η οποία συνήθως μας έχει αντιληφθεί πολύ νωρίτερα λόγω οξείας όρασης και ακοής, επομένως έχει φύγει χωρίς να την αντιληφθούμε».
«Σε περίπτωση όμως που εγκλωβιστεί, κατά κάποιο τρόπο, λόγω της παρουσίας μας, εμείς ουσιαστικά δια πλάγιων δρόμων οπισθοχωρούμε αθόρυβα, διακριτικά, χωρίς να κάνουμε έξαλλες κινήσεις, χωρίς να δημιουργούμε ενοχλητικούς θορύβους, απλά με μια απλή ομιλία ή μια σφυρίχτρα για να δηλώσουμε το παρών, την παρουσία μας. Τίποτε άλλο»
«Όταν πρόκειται μάλιστα για μάνα με μικρά, εκεί καταλαβαίνετε ότι λειτουργεί το μητρικό ένστικτο. Επομένως, η υπεράσπιση των μικρών εκφράζεται με μια ακόμη πιο μεγάλη αμυντική επιθετικότητα θα τη λέγαμε, προκειμένου να προφυλάξει τα μικρά της, όπως θα έκανε οποιοδήποτε θηλυκό έχει κοντά τα μικρά του».
Ο κ. Μερτζάνης σημείωσε επιπλέον: «Να τονίσουμε ότι αυτή η περίοδος είναι είτε η περίοδος που κυκλοφορούν τα θηλυκά με τα μικρά τους, επομένως αν ήταν θηλυκό με μικρά και τα είχε κρύψει κάπου εκεί κοντά, η επιθετικότητα θα ήταν ακόμη περισσότερο αιτιολογημένη ή αν ήταν μεγάλο αρσενικό, να πούμε ότι είναι η περίοδος που είναι σε αναπαραγωγική έξαρση τα αρσενικά, οπότε ορμονικά είναι λίγο πιο επιθετικά».