Μια έντονη πορτοκαλί σφαίρα κοντά στον ορίζοντα ήταν η πρώτη εικόνα που αντίκρισαν οι τυχεροί που ύψωσαν το βλέμμα στον ουρανό, αργά το απόγευμα της Τρίτης, λίγο πριν βραδιάσει. Ήταν ο προάγγελος της πανσελήνου του Ιουνίου για φέτος, που την περιμένουμε το βράδυ της Τετάρτης 11 του μήνα.

Η πανσέληνος του Ιουνίου είναι το ονομαστό «Φεγγάρι της Φράουλας», που προέρχεται από τις παραδόσεις των ιθαγενών φυλών της Βόρειας Αμερικής, για τους οποίους ο μήνας αυτός ήταν η εποχή της συγκομιδής του συγκεκριμένου φρούτου.

Έκτοτε, η ονομασία έχει καθιερωθεί διεθνώς και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, ειδικά μεταξύ φωτογράφων και ρομαντικών παρατηρητών.

Την ασύλληπτης ομορφιάς εικόνα την παραμονή της πανσελήνου του Ιουνίου παγίδεψε με τον φακό του ο Γιώργος Κονταρίνης από την Eurokinissi, με φόντο τον ναό του Ποσειδώνα, στο Σούνιο.

Η «Φράουλα Πανσέληνος» είναι μία από τις πιο απομακρυσμένες πανσελήνους από τον ήλιο, λόγω της ελλειπτικής τροχιάς της Γης. Το πιο μακρινό σημείο της τροχιάς, γνωστό ως αφήλιο, φέτος συμβαίνει στις 3 Ιουλίου. Η πανσέληνος του Ιουνίου θα απέχει περίπου 152.200 χιλιόμετρα (94.600 μίλια) από τον ήλιο.

Η ονομασία «Φράουλα Πανσέληνος» προέρχεται από τις άγριες φράουλες που ωριμάζουν τον Ιούνιο σε ορισμένες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου, σύμφωνα με το Timeanddate.com.

Άλλες ιθαγενείς αμερικανικές ονομασίες είναι οι «Berries Ripen Moon», «Green Corn Moon», «Hot Moon» και «Blooming Moon». Αγγλικές ονομασίες περιλαμβάνουν τις «Flower Moon», «Planting Moon» και «Mead Moon», ενώ στην κελτική παράδοση υπάρχουν οι «Horse Moon», «Dyan Moon» και «Rose Moon».