Η επιστολή

«Αξιότιμοι,

Αφορμή της παρούσας επιστολής μας αποτελεί το από 01.06.2025 ανυπόγραφο παραπλανητικό και προσβλητικό δημοσίευμα της εφημερίδας σας με τίτλο «Αρχή Διαφάνειας χωρίς διαφάνεια», ο/η συντάκτης του οποίου υπό τη χρήση του παρωνυμίου «ΒΗΜΑτοδότης» επιχειρεί να δυσφημίσει την Εθνική Αρχή Διαφάνειας κατά τρόπο ατεκμηρίωτο και ακατάληπτο.

Κατ’ αρχάς στο εν λόγω δημοσίευμα μετά λύπης μας διαπιστώνουμε το γενικόλογο και προς τέρψη εντυπώσεων συμπέρασμα του συντάκτη του, με το οποίο τιτλοφορείται και το δημοσίευμα, περί έλλειψης διαφάνειας της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, δίχως να παρουσιάζεται ή να μνημονεύεται οποιοδήποτε προς τούτο επιχείρημα ή γεγονός.

Σε αντίθεση λοιπόν με την ατεκμηρίωτη γενίκευση περί αδιαφάνειας της Αρχής, σας ενημερώνουμε διά της παρούσας ότι η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και λειτουργώντας πάντα νομίμως και διαφανώς, διεξήγαγε σχετικό έλεγχο που αφορούσε την Περιφέρεια Ηπείρου και εκδοθείσες διοικητικές πράξεις του Περιφερειάρχη της, ο οποίος ολοκληρώθηκε μόλις πρόσφατα και διαβιβάστηκε προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για τις κατά λόγο αρμοδιότητάς τους ενέργειες. Βασικό μέλημα της Αρχής πριν από οποιαδήποτε δημόσια γνωστοποίηση ελέγχων ή πορισμάτων αυτών αποτελεί η πλήρης διασφάλιση της νομιμότητας της ελεγκτικής διαδικασίας και των ίδιων των ευρημάτων της, καθώς οποιαδήποτε δημοσιοποίηση οφείλει να πραγματοποιείται εφόσον έχουν ακολουθηθεί και εφαρμοστεί όλες οι νόμιμες ενέργειες και έχουν διασφαλιστεί όλα τα ανωτέρω, προς αποφυγή οποιασδήποτε δυσχέρανσης των διαδικασιών διεκπεραίωσης, διαβίβασης και των ερευνών από όπου και αν ενεργούνται.

Συνεπώς κρίνεται δέον να επισημάνουμε ότι σημασία δεν έχουν μόνο τα επικοινωνιακά χαρίσματα, που φαίνεται να ενδιαφέρουν τον συντάκτη του εν λόγω δημοσιεύματος, αλλά η πραγματική λειτουργία, τα έργα και τα αποτελέσματα των δημόσιων φορέων, όπως και της ΕΑΔ, η οποία με απόλυτη διαφάνεια ασκεί τις αρμοδιότητές της, διεξάγοντας συστηματικά ελέγχους και επιθεωρήσεις, τα αποτελέσματα των οποίων παρουσιάζονται εντύπως αλλά και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Αρχής, τόσο μέσω των ετήσιων εκθέσεών της όσο και με δελτία Τύπου, προς ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω, σας ζητούμε διά του παρόντος να επικοινωνείτε με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας, προκειμένου να ενημερώνεστε για το έργο, τις δράσεις και τα αποτελέσματά της, ενέργεια την οποία ουδέποτε πράξατε, αφετέρου ουδέποτε αρνηθήκαμε, για την ανάδειξη της αλήθειας, η οποία επιτυγχάνεται μόνο μέσα από τη συλλογή όλων των απόψεων των μερών και όχι μονοπλεύρως, ενώ ζητούμε και την άμεση δημοσίευση του πλήρους κειμένου της παρούσας επιστολής μας στην εφημερίδα σας (ηλεκτρονική ή και έντυπη) για την πλήρη και ορθή ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού τόσο ως προς τα αληθή γεγονότα όσο και για τη θέση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Τέλος, σας ζητούμε να αποφεύγονται παραπλανητικές και δυσφημιστικές αναφορές για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και τα στελέχη της δίχως προγενέστερη επικοινωνία ή επαφή με την Αρχή προς ενημέρωση, διασταύρωση ή διευκρίνιση επί των πληροφοριών σας.

Με εκτίμηση,

Η Αναπληρώτρια Διοικητή

Αλεξάνδρα Ρογκάκου

Επικεφαλής της Μονάδας Επιθεωρήσεων και Ελέγχων»

Η απάντηση

Αξιότιμη κυρία Ρογκάκου,

Η αλήθεια είναι πως «τα γραπτά μένουν». Γι’ αυτό θα ξεκινήσω παραπέμποντας κάθε ενδιαφερόμενο σε δημοσίευμα του «Β» τον Μάρτιο του 2023 με τίτλο «Τραγωδία στα Τέμπη: Ηξεραν όλοι για τις ελλείψεις στον σιδηρόδρομο». Αρκεί μια μικρή αναζήτηση στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας για να δει κανείς ότι το «Β» αποκάλυπτε τότε «εμπιστευτική» έκθεση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας για τη Σύμβαση 717 που είχε συνταχθεί δυο χρόνια πριν από το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Η έκθεση, εμπιστευτικά πάντα, είχε αποσταλεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και την ΕΡΓΟΣΕ, ενώ είχε κοινοποιηθεί και στο γραφείο τού τότε υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Τη συνέχεια τη γνωρίζουμε όλοι. Η έκθεση «ξεχάστηκε» σε κάποιο συρτάρι, δυο τρένα συγκρούστηκαν, 57 άνθρωποι χάθηκαν. Εκείνο που θα αποκαλύψω εγώ σήμερα για εκείνη την ιστορία είναι πως τότε το «Β» είχε δεχθεί την προφορική διαμαρτυρία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Μήπως επειδή κανένας αρμόδιος δεν ασχολήθηκε με την έκθεση που είχε συντάξει και, όπως θα λέγαμε, αποτελούσε κόλαφο για τη λειτουργία του κράτους; Οχι. Η Αρχή διαμαρτυρήθηκε επειδή δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενο της έκθεσης…

Αναρωτιέμαι, λοιπόν, εάν για την Εθνική Αρχή Διαφάνειας η διαφάνεια είναι κάτι σαν εσωτερική αλληλογραφία μεταξύ υπηρεσιών του κράτους, η οποία περιβάλλεται με την περιωπή επτασφράγιστου μυστικού. Πιθανότατα, είναι η μοναδική διαφάνεια τόσο αδιαπέραστη στα μάτια των πολιτών και τόσο «ιδιωτική» σε ζητήματα δημοσίου συμφέροντος. Μια, τρόπον τινά, ελληνική πατέντα διαφάνειας. Αρκεί που ξέρουμε εμείς, εσάς δεν σας αφορά.

Κι όμως, μας αφορά. Και είναι μάλλον θλιβερό ότι στην Ελλάδα του 2025 συζητάμε για ζητήματα που αλλού έχουν λυθεί ήδη από τη δεκαετία του 1960. Θα γνωρίζετε ασφαλώς ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες έχουν την υποχρέωση να δημοσιοποιούν έγγραφα κατόπιν αιτήματος πολιτών με τον Νόμο περί Ελευθερίας Πληροφοριών (Freedom of Information Act – FOIA), o οποίος τέθηκε σε ισχύ το μακρινό 1967.

Θα μου πείτε πως τότε ίσχυαν άλλα καθεστώτα εδώ. Σήμερα, όμως, διαμαρτύρεστε επειδή σχολίασα το γεγονός πως το περιεχόμενο της έκθεσής σας για τα έργα και τις ημέρες του περιφερειάρχη στην Περιφέρεια Ηπείρου παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, ενώ η κοινωνία των Ιωαννίνων βοά. Εγκαλείτε επίσης το «Β» επειδή δεν επικοινώνησε με την Αρχή «προκειμένου να ενημερωθεί για το έργο, τις δράσεις και τα αποτελέσματά της».

Εχετε δίκιο. Διαφανώς, λοιπόν, σας ζητώ να δημοσιοποιήσετε το περιεχόμενο της έκθεσης ή, τουλάχιστον, εφόσον δεσμεύεστε από τον νόμο, να εργαστεί η Αρχή στην κατεύθυνση της αλλαγής της νομοθεσίας αντί να διαμαρτύρεται πότε προφορικά και πότε επιστολικά για ζητήματα που – επαναλαμβάνω – άπτονται του δημοσίου συμφέροντος. Τόσο έργο κρίμα δεν είναι να «ξεχνιέται» στα συρτάρια;

Εγώ, από την πλευρά μου, θα δημοσιοποιήσω κάθε σχετική ενέργεια για μια «διαφανή Διαφάνεια». Ευχαρίστως.

Με εκτίμηση,

«Βηματοδότης»