Έχουμε ξαναγράψει για την folie des grandeurs, την τρέλα των μεγαλείων, που με σπαρταριστές εικόνες την περιγράφει ο Μολιέρος, στον «Αρχοντοχωριάτη» του.

Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο ίδιο θέμα, μια και ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ Νο 1 έχει μετατρέψει ένα κόμμα της κατά δήλωσιν της Αριστεράς, σε υπόδειγμα ηγετών με ιδιαίτερη επίδοση στην επίδειξη πλούτου και ελιτίστικων επιλογών. Αλλά με καταβολές συγκεκαλυμμένου επαρχιωτισμού…

Βεβαίως, η ίδια ασθένεια της κοινωνικής επίδειξης κατατρύχει και ηγεσίες κομμάτων του αστικοδημοκρατικού χώρου. Αυτό πλέον αποτελεί αδιαμφισβήτητη παράδοση. Το να διαγωνίζεται όμως ο ίδιος ο παραιτηθείς πρωθυπουργός, που μοστράρει ως υπόδειγμα «παιδιού του λαού» (θα θυμάστε ασφαλώς τον Νίκο Ξανθόπουλο), το να αυτοπροβάλλεται λοιπόν ο Αλέξης, με το έτερον ήμισύ του, την Περιστέρα ή Μπέτυ, ως οικογενειάρχης με εκλεκτικές, αριστοκρατικές επιλογές, αυτό πια δεν επιτρέπεται να περνά απαρατήρητο.

Βούιξαν τα σχόλια του Διαδικτύου, για τον αυτοδιασυρμό του ζεύγους Αλέξη-Μπέτυς κατά τον αγιασμό ιδιωτικών σχολείων της «υψηλής κοινωνίας», στα οποία φοιτούν τα τέκνα τους. Εκεί κάπου στης Πλάκας τα στενά, όπου ενδημούν κάποιοι νεόπλουτοι με κιτς πισίνες, υπό την σκιάν του Παρθενώνος.

Προσωπικά, απεχθάνομαι τις αλά Έλσα Μάξγουελ κοσμικογραφικές στήλες, που αφυπνίζουν, από την ανία τους τα κουστομπολίστικα ψευδοαριστοκρατικά «πηγαδάκια». Και για τον λόγο αυτό δεν υπεισέρχομαι στα: «ποιος, ποια, από πού, με ποιόν και ποια και …πώς». (Μάλιστα, η τελευταία λέξη γεμίζει ολόκληρες σελίδες στα συνοικιακά περιοδικά του Life Style).

Δεν αντέχω όμως στον πειρασμό να αντιγράψω, από τα ρεπορτάζ των εγκαινίων των σχολείων, για παιδιά του «καλού κόσμου»-άλλοτε στην κυριολεξία αυτή η έκφραση και άλλοτε κατ’ ευφημισμόν- ότι σ’ αυτά λοιπόν τα εγκαίνια, για τα σχολεία των τέκνων του Αλέξη και της Μπέτυς (Γιατί δύο ονόματα; Τόσο παρακατιανό είναι η Περιστέρα;), σ’ αυτή λοιπόν τη φανταχτερή κοσμική επίδειξη, τον κυρίαρχο ρόλο έπαιξε η ανεπανάληπτη συντροφιά των εξ Αθηνών εποίκων της Αίγινας.

Επικεφαλής αυτής της παρέας, που ξεκίνησε από τις οικοδομικές υπεργολαβίες, για να κατακτήσει επί επτάμηνο το μέγαρο Μαξίμου, (ο Θεός να βάλει το χέρι του για την εκ νέου κατάληψη των Ανακτόρων από τα εγχώρια ψευδοσοβιέτ), γενάρχη λοιπόν αυτής της ανεπανάληπτης πλειάδος, ποιος άλλος; Μα ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο τρισυπόστατος, άλλοτε συντονιστής της σκόρπιας κυβερνητικής ορχήστρας, άλλοτε οικοδεσπότης με πλουσιοπάροχα γεύματα (δηλαδή Αμφιτρύων) και άλλοτε όνομα και πράμα Φλαμπουράρης, δηλαδή μπαϊρακτάρης, δηλαδή σημαιοφόρος του συνθήματος «ξεμπερδεύουμε με το παλιό. Φέρνουμε το νέο».

Και πράγματι ο άνθρωπος έφερε την ανανέωση. Συνένωσε τις τήδε κακείσε βίλες, βιλίτσες, βιλάρες της Αιγινίτικης συντροφιάς, υπό την σκέπην του, διώχνοντας ως αποδιοπομπαίο τράγο τον Γιάνη. Ο οποίος όμως αφού τελείωσε τις συνεντεύξεις του στα μακρινά νησιά της Ωκεανίας, τώρα ετοιμάζεται να γκρεμίσει με τον πολιορκητικό κριό τις πύλες των Βρυξελλών για να εγκαταστήσει εκεί τη Δημοκρατία! Ναι, δεν αστειευόμαστε. Αυτός είναι ο κύριος. Αυτά δηλώνει.

Κλείνοντας αυτή τη σημερινή μου παρένθεση, που πιστεύω ότι σκορπά ένα άλλο άρωμα θλιβερής ευθυμίας, στις δυσοσμίες των επιτηδευμένων προεκλογικών αντιπαραθέσεων, επισημαίνω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ασφαλώς και δεν έχει το μονοπωλιακό προνόμιο του αρχοντοχωριατισμού. Σε άνα προσεχές σημείωμά μου θεωρώ χρέος μου ν’ αναφερθώ και στους πρώτους διδάξαντες αυτών των modus vivendi. Ενα τρόπο ζωής που κηλιδώνει την πολιτική μας παράδοση. Και αφήνει συχνά άναυδους ακόμη και τους πιο απαράδεκτους εταίρους μας…

Υ.Γ. Σε 16.000 Ευρώ ετησίως ανέρχονται τα δίδακτρα για τη φοίτηση των παιδιών του πρώην πρωθυπουργικού ζεύγους, σε ιδιωτικά σχολεία, σύμφωνα με το πρόσφατο ρεπορτάζ (Πρώτο Θέμα 13.09.2015). Ο βήχας και ο παράς δεν κρύβονται, οσοδήποτε και αν ο θρυλικός καταληψίας των λυκείων υποκρίνεται τον Ρομπέν των αδυνάτων…

Αλλά γιατί εν τέλει το καταγεγραμμένο ζεύγος, στις Life Style στήλες (αλλά Βαρουφάκη), δεν στέλνει τα τέκνα του, στα κρατικά σχολεία; Τι φοβάται; Μήπως κολλήσουν χολέρα από τα παιδιά της «τιμημένης εργατιάς»; Ή μήπως ο κ. Μπαλτάς, που ισοπέδωσε τα πάντα στο… μεταρρυθμιστικό του πέρασμα, έχει ερημώσει τα πάντα στην κρατική παιδεία;