Τη μνήμη και το έργο του Αγίου Ιωάννη Ρώσου γιορτάζει σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία και χιλιάδες πιστοί από την Εύβοια πάνε με τα πόδια στον Ιερό Ναό του για να προσκυνήσουν. Σήμερα, 27 Μαΐου 2024, ο εορτασμός του θεωρείται διπλή γιορτή καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την έλευση του Ιερού Λειψάνου του στην Εύβοια.

Σε κλίμα δέους και βαθιάς συγκίνησης πραγματοποιείται σήμερα η μεγαλειώδης λιτανεία στο Προκόπι της Εύβοιας.

Το πρωί τελέστηκε το αρχιερατικό συλλειτουργικό και αυτήν την ώρα τελείται η λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου με κάθε εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια και τάξη.

Πανηγυρικός εσπερινός

Χθες το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε μεγάλος πανηγυρικός εσπερινός προς τιμή του θαυματουργού οσίου, παρουσία του Αρχιεπίσκοπου Ελλάδος κ. Ιερώνυμου.

Η χθεσινή ημέρα ήταν ιδιαιτέρως σημαντική και εορταστική για το Προκόπι Ευβοίας, όπου βρίσκεται το ιερό λείψανο του Οσίου καθώς στο ναό του οσίου έφτασε και το δεξί άφθαρτο χέρι του, το οποίο μέχρι εχθές έλειπε και στη θέση του βρισκόταν επίχρυσο ομοίωμα δεξιάς χιερός.

Τμήμα του ιδίου δεξιού βραχίονα έχει δωρισθεί στην αγιορείτικη Ι. Μαονή Αγ. Παντελεήμονος από τους κατοίκους του Προκοπίου της Καππαδοκίας, όταν το ιερό λείψανο ευρισκόταν ακόμη στα αγιασμένα και αιματοβαμμένα Μικρασιατικά χώματα.

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος, Χρυσόστομος το παρέλαβε και θα ενωθεί µε το ιερό σκήνωµά του.

Κατά την έλευση του νέου μέλους του ιερού λειψάνου, πιστοί είχαν κατακλύσει όλο το χωριό στο Προκόπι.

Εκαντοντάδες τάματα

Στη χάρη του Αγίου γίνονται καθημερινά εκατοντάδες τάματα, ένα από τα πιο σύνηθες είναι αρκετοί πιστοί να πηγαίνουν με τα πόδια στο ιερό προσκύνημά του, γι αυτό άλλωστε καθημερινά βλέπουμε πλήθος κόσμου να περπατάει έως το Μαντούδι. Μια απλή ιδέα που ξεκίνησε με 17 άτομα έγινε θεσμός με σχεδόν 1000 συμμετοχές!

Το ιερό σκήνωμα και η διαδρομή στο χρόνο

Η μακρά διαδρομή του σκηνώματος του Αγίου ξεκινά το 1773, οπότε έγινε εκταφή του λειψάνου του, το οποίο ήταν ακέραιο και ευωδίαζε. Αμέσως τοποθετήθηκε σε µια λάρνακα στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Προκόπι της Μικράς Ασίας, όπου συχνά κατέφευγε ο όσιος, όταν ήταν εν ζωή. Όταν Τούρκοι στρατιώτες λεηλάτησαν την περιοχή, εισέβαλαν και στον ναό του Αγίου Γεωργίου, άναψαν φωτιά στο προαύλιο του ναού και έριξαν το λείψανο για να το κάψουν, αλλά εκείνο δεν έπαθε το παραμικρό! Το 1881, το δεξί χέρι του Οσίου δωρήθηκε στη Μονή Παντελεήμονος του Αγίου Όρους, για τη συνδρομή της στην κατασκευή του ναού του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, τον Οκτώβριο του 1924 οι ξεριζωμένοι κάτοικοι του Προκοπίου πήραν μαζί τους ως πολύτιμο κειμήλιο το λείψανο για να τους προστατεύει. Όταν εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια, δημιούργησαν το Νέο Προκόπιο κι έστησαν τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου, όπου βρίσκεται το λείψανό του, το οποίο προσκυνούν αμέτρητοι πιστοί.

Πηγή: https://www.evima.gr/