Αδιανόητη τραγωδία χτύπησε την Παπούα Νέα Γουινέα καθώς η κατολίσθηση που έγινε πριν λίγες μέρες στο χωριό Γιαμπαλί στην επαρχία Ένγκα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, είχε σαν αποτέλεσμα να καταπλακωθούν μέσα στα σπίτια τους περίπου 2.000 άτομα, σύμφωνα με την επιστολή που έστειλε στον ΟΗΕ το Εθνικό Κέντρο Καταστροφών.

Η κατολίσθηση, όπως αναφέρει το Reuters, συνεχίζεται, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές των διασωστών.

Περίπου 4.000 άνθρωποι ζούσαν κοντά στην πληγείσα περιοχή, δήλωσε τη Δευτέρα στο ABC η διευθύντρια της CARE International PNG, Τζαστίν ΜακΜάχον. Είναι δύσκολο, όμως να γίνει ακριβής εκτίμηση του τοπικού πληθυσμού, καθώς η τελευταία απογραφή έγινε το 2000 και η επόμενη αναμένεται μέσα στο τρέχον έτος.

Σκάβουν με γυμνά χέρια

Βίντεο στα social media, που αναρτήθηκαν από κατοίκους του χωριού και ομάδες τοπικών μέσων ενημέρωσης, έδειχναν ανθρώπους να σκαρφαλώνουν σε βράχους, να σκάβουν με φτυάρια, ξύλα και τα γυμνά τους χέρια για να βρουν επιζώντες. Στο βάθος ακούγονταν γυναίκες να κλαίνε.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί έξι πτώματα, με τον ΟΗΕ να εκτιμά ότι ο αριθμός θα εκτοξευτεί.

«Ευχαριστούμε τον Θεό που έσωσε τη ζωή μας. Ήμασταν σίγουροι ότι θα πεθαίναμε, αλλά οι μεγάλοι βράχοι δεν μας συνέθλιψαν. Είναι πραγματικά δύσκολο να το εξηγήσω, καθώς παγιδευτήκαμε για σχεδόν οκτώ ώρες και μετά διασώθηκαμε. Πιστεύουμε ότι σωθήκαμε για κάποιο λόγο» είπε ο Johnson και η Jacklyn Yandam που διασώθηκαν.

Περίπου 1.250 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί, περισσότερα από 150 σπίτια θάφτηκαν και περίπου 250 σπίτια εγκαταλείφθηκαν. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες ανεύρεσης επιζώντων