Τι ήταν αυτό που οδήγησε ξαφνικά τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο στο Προεδρικό Μέγαρο; Τι άλλο; Ο… Γιάνης Βαρουφάκης και κυρίως οι εμμονές του περί δραχμής. Ενα πουλάκι απ’ αυτά που βρίσκονται συνεχώς στην Ηρώδου Αττικού με πληροφόρησε ότι τις προάλλες, προτού ακόμη αποπεμφθεί από την κυβέρνηση ο κ. Βαρουφάκης (κρατήστε το αυτό, έχει τη σημασία του), ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος διέβη τις πύλες του Προεδρικού Μεγάρου και είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο.
Πληροφορήθηκα λοιπόν ότι ο Αρχιεπίσκοπος μετέφερε την αγωνία του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διάφορα ανησυχητικά μηνύματα που είχαν περιπέσει στην αντίληψή του. Ποια είναι αυτά; Αυτά που άκουσε από συνομιλητές του αλλά και από επιχειρηματίες περί σχεδίων και επιτροπών για επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, με την προτροπή μάλιστα ότι «θα περάσουμε καλύτερα με τη δραχμή». Οι κακές γλώσσες λένε ότι ο κ. Παυλόπουλος μετέφερε όσα άκουσε από τον Αρχιεπίσκοπο στον Αλ. Τσίπρα. Κατά σύμπτωση σε λίγες ημέρες ο κ. Βαρουφάκης απολυόταν από την κυβέρνηση.

Καψώνι της Ζωής στον Πρόεδρο
Ακόμη και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θέλησε να κάνει καψώνι η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Αυτό το μαρτυριάρικο πουλάκι της Ηρώδου Αττικού που σας έλεγα παραπάνω μου είπε ότι τα φώτα ήταν αναμμένα στο γραφείο του κ. Παυλόπουλου ως τα ξημερώματα γιατί ο Πρόεδρος περίμενε μια επίσκεψη η οποία αργούσε να πραγματοποιηθεί. Περίμενε, μαθαίνω, υπομονετικά σχεδόν όλο το βράδυ να του αποστείλει η Πρόεδρος της Βουλής τον νόμο- Μνημόνιο που μόλις είχε ψηφίσει η Βουλή σε εκείνη την κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης. Ηταν εξαιρετικά επείγον, βλέπετε, να υπογραφεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο νόμος αφού από αυτόν κρινόταν το μέλλον της χώρας. Ο Ευκλ. Τσακαλώτος θα έφευγε πρωί-πρωί για το κρίσιμο Eurogroup.
nnn
Η ώρα περνούσε, σχεδόν ξημέρωνε, και η Ζωή ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Θυμάστε όμως που όταν επρόκειτο να ανακοινώσει το αποτέλεσμα του περιβόητου δημοψηφίσματος έσπευσε χαράματα στον «δάσκαλό» της (έτσι αποκαλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αφού ήταν φοιτήτριά του). Οι ώρες ήταν κρίσιμες, οπότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε μια ασυνήθιστη, εκτός πρωτοκόλλου, κίνηση προκειμένου να σώσει την κατάσταση. Τηλεφωνεί, όπως με πληροφόρησαν, στη Ζωή και τη ρωτά για τον νόμο. Πάλι οι κακές γλώσσες λένε ότι η απάντηση του τρίτου τη τάξει πολιτειακού παράγοντα ήταν κάπως έτσι: «Α, αυτό το χαρτί του Μητρόπουλου…». Το πιο κρίσιμο νομοσχέδιο που ψήφισε ως τώρα η κυβέρνηση με 229 «Ναι» η Πρόεδρος της Βουλής το χαρακτήριζε απλώς «χαρτί Μητρόπουλου».
nnn
Υπενθυμίζω ότι η Ζωή ψήφισε «Οχι» στο Μνημόνιο και ότι στη Βουλή προήδρευε ο Αλ. Μητρόπουλος. Τι άλλο να κάνει ο Πρόεδρος; Ηθελε τον νόμο να τον υπογράψει για να σταλεί αμέσως στο Εθνικό Τυπογραφείο. Η ώρα ήταν περίπου 10.30 το πρωί, ο κ. Τσακαλώτος ήταν ήδη στις Βρυξέλλες και όλοι περίμεναν τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ελα όμως που έπεσε το… σύστημα στο Εθνικό Τυπογραφείο. Αλλά λίγο προτού αρχίσει το κρίσιμο Eurogroup κατάφεραν να… σκανάρουν τον νόμο και έτσι τον εμφάνισαν στους ευρωπαίους εταίρους μας.
nnn
Ο κ. Παυλόπουλος όλον αυτόν τον καιρό να ξέρετε ότι αγωνιούσε για τις εξελίξεις αλλά δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Μαθαίνω ότι είχε επικοινωνία με τους ξένους, όπως με τον Ολάντ και τον Ντράγκι, για να τους διαβεβαιώσει για την επικύρωση του νέου νόμου με 200 ψήφους αλλά και για την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων που θα ακολουθήσουν, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο τον ρόλο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλωστε το έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα κάνει τα πάντα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, προκειμένου να παραμείνει η χώρα στο ευρώ.
nnn
Εκείνο που πιθανώς δεν γνωρίζετε είναι ότι υπήρξε, όπως έμαθα, και τηλεφώνημα του Προέδρου της Δημοκρατίας στον κ. Σόιμπλε, τον οποίο γνωρίζει από παλιά. Το τηλεφώνημα έγινε την παραμονή της συνόδου στη Ρίγα και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε να βοηθήσει τον Γιάνη Βαρουφάκη στο δύσκολο, όπως γνώριζαν οι πάντες, Eurogroup. Αλλά μετά τα όσα τραγελαφικά συνέβησαν σε εκείνη τη συνεδρίαση ο κ. Σόιμπλε φέρεται ότι ανταπέδωσε το τηλεφώνημα στον κ. Παυλόπουλο παρακαλώντας τον να μην του ξαναμιλήσει ποτέ για τον κ. Βαρουφάκη.
Το παράπονο του Γιούνκερ


Ενα και μοναδικό παράπονο είχε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ από τον Αλ. Τσίπρα, τον οποίο, όπως έλεγε, συμπαθούσε πολύ. Το παράπονό του αυτό το μετέφερε στον πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη όταν συναντήθηκαν προχθές στη Λευκωσία. «Με είπε «τρομοκράτη», αυτό είναι το παράπονό μου» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αλλά ο κ. Αναστασιάδης ανέλαβε να υπερασπιστεί τον κ. Τσίπρα: «Η λέξη «τρομοκράτης» στα ελληνικά δεν είναι το ίδιο με το «terrorist» στα αγγλικά, σημαίνει περισσότερο… τρομαγμένος!». Μάλλον ο κ. Γιούνκερ δεν έδειξε να πείθεται και δεν ξαναμίλησε για τον κ. Τσίπρα.
nnn
Εις βάρος των επιβατών της Αθήνας και των φορολογουμένων όλης της χώρας εκτυλίσσεται το… «κέρασμα» της δωρεάν μεταφοράς του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Χρ. Σπίρτζη στις αστικές συγκοινωνίες της Αττικής που διήρκεσε τυπικά για λίγες μέρες, συνεχίζεται όμως κανονικότατα. Οι περισσότεροι επιβάτες δεν κόβουν εισιτήριο θεωρώντας ότι η νομιμοποίηση του «τζάμπα» θα συνεχιστεί εσαεί. Παράλληλα με την εξαγγελία του κ. Σπίρτζη για τη δωρεάν μεταφορά των ανέργων, η οποία ακόμη δεν έχει θεσπιστεί, κανείς δεν πληρώνει και κανείς δεν κόβει πρόστιμο. Η «τρύπα» μόνο για τον Ιούλιο θα φτάσει τα 15 εκατ. ευρώ, ενώ η εταιρεία των λεωφορείων κινδύνευσε να μην πληρώσει μισθούς και πετρέλαια.
nnn
Ιδού τι αλίευσα: την κατά παρέκκλιση του νόμου εξαίρεση της επένδυσής του σε φωτοβολταϊκά είχε ζητήσει από το υπουργείο Ανάπτυξης επί της κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά ο νυν διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Γιάννης Μπενίσης. Ο κ. Μπενίσης, ο οποίος τυγχάνει σύντροφος της περιφερειάρχου Αττικής Ρένας Δούρου, είχε επενδύσει 600.000 ευρώ για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου, εκ των οποίων οι 100.000 ήταν ίδια κεφάλαια, οι 200.000 δάνειο και τα υπόλοιπα κρατική ενίσχυση, όπως δήλωσε και ο ίδιος στη Βουλή. Στο υπουργείο Ανάπτυξης μου λένε ότι είχε ζητήσει την επιτάχυνση της καταβολής της κρατικής επιδότησης, παρ’ όλο που η επένδυση δεν είχε κριθεί ολοκληρωμένη, όπως ορίζει ο νόμος. Ετσι το υπουργείο απέρριψε την αίτηση.
Κυβέρνηση για κάλπες


Αν περιμένατε να σβήσει ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης τη φωτιά που έχει ανάψει στη χώρα και στον ΣΥΡΙΖΑ το Μνημόνιο – πρώτη φορά Αριστερά, ζήτω που καήκαμε! Η νέα κυβέρνηση πυρκαγιάς (αφού ανακοινώθηκε εν μέσω πυρκαγιών σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα) περιλαμβάνει άτομα και μάλιστα στα πιο κρίσιμα υπουργεία για την Ενέργεια και το Ασφαλιστικό που δεν πιστεύουν καν στις μεταρρυθμίσεις, είναι σαφέστατα προεκλογικού χαρακτήρα και βεβαίως επισημοποίησε τη ρήξη με την Αριστερή Πλατφόρμα, που περνά πλέον στην εσωκομματική αντιπολίτευση.
Ο αναπληρωτής του εξαδέλφου
Επειδή, όπως μας ενημέρωσε κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός από τη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν φεύγει με τίποτε (λίγο-πολύ αυτό εννοούσε), οφείλω να παρατηρήσω ότι οι διορισμοί συνεχίζονται με πυρετώδεις ρυθμούς. Ειδικώς δε στο γραφείο του πρωθυπουργικού εξαδέλφου Γ. Τσίπρα, ο οποίος κατέχει θέση γενικού γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ.
nnn
Τώρα έχει πλέον και αναπληρωτή, επειδή έχει πέσει πολλή δουλειά απ’ ό,τι καταλαβαίνουμε. Με απόφαση του υπουργού Ν. Κοτζιά, τη νευραλγική αυτή θέση κατέλαβε προσφάτως ο Π. Τριάρχης (ΦΕΚ 1479/14-7-2015).
nnn
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, ο αναπληρωτής ΓΓΔΟΣΑΣ θα υποστηρίζεται (δηλαδή θα απασχολεί κόσμο με το βαρύ του πρόγραμμα) από την «εδρεύουσα στη Θεσσαλονίκη Υπηρεσία Διεθνών Σχέσεων (Υ.ΔΙ.Σ.)» και –άκουσον, άκουσον –θα «επικοινωνεί με όλους τους φορείς της Βόρειας Ελλάδας στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ