«Ο αγώνας μου δεν περιορίζεται μόνο στην Καλιφόρνια, αλλά σε κάθε Πολιτεία αυτής της χώρας. Και αυτός έγκειται στο να απομακρύνω τον Ντόναλντ Τραμπ από την προεδρία και από την εξουσία». Με αυτή τη λιτή αποστροφή ο Τομ Στάγερ, ο δισεκατομμυριούχος ακτιβιστής οικολόγος που έχει βάλει σκοπό ζωής να καθαιρέσει από το ανώτατο αξίωμα των ΗΠΑ τον Ντόναλντ Τραμπ, αλλιώς τον «45ο» (κάποιοι στη χώρα αρνούνται να αρθρώσουν και το όνομά του), ξεκινούσε την ομιλία του ενώπιον υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος.
Μια από τις δεκάδες που πραγματοποιεί από τον περασμένο Οκτώβριο, οπότε και λάνσαρε την εκστρατεία του για κατάθεση πρότασης μομφής κατά του 45ου αμερικανού προέδρου. Μέχρι στιγμής δεν τα έχει πάει και άσχημα. Πάνω από 5,1 εκατ. υπογραφές έχει μαζέψει για τον σκοπό του στις δεκάδες δημόσιες εμφανίσεις που πραγματοποιεί. Η τελευταία, στο προπύργιο της προοδευτικής Αριστεράς, στο Οκλαντ, μια περιοχή έξω από το Σαν Φρανσίσκο, από το οποίο κατάγεται και διαμένει, συγκέντρωσε περισσότερα από 400 άτομα.
Ωστόσο ο 60χρονος άνδρας, που έκανε μεταξύ άλλων καριέρα στην Goldman Sachs, δεν αρκείται μόνο στο ακροατήριο των Δημοκρατικών αλλά οργώνει τη χώρα, τελευταία κυρίως τις αμφίρροπες Πολιτείες, τις λεγόμενες «Swing States», αυτές δηλαδή όπου οι ψηφοφόροι δεν τοποθετούνται πάντοτε με τον ίδιο τρόπο, αντίθετα μπορούν να ψηφίσουν οποιονδήποτε υποψήφιο και όπου την ημέρα των εκλογών δίνεται «μάχη χαρακωμάτων».

Ρίχνει ζεστό χρήμα σε διαφημιστικά μηνύματα

Οταν ο Στάγερ ξεκινούσε τον αγώνα του, οι εγχώριοι πολιτικοί αναλυτές έλεγαν ότι κάνει απλά το «ψώνιο» του. Και πράγματι, ο δισεκατομμυριούχος έριχνε ζεστό χρήμα προκειμένου να ρίξει στον τηλεοπτικό αέρα αρκετά διαφημιστικά μηνύματα σε σταθμούς πανεθνικής εμβέλειας –μεταξύ αυτών και στο Fox News που παρακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Ομως ο… «τρελός» κάτι ήξερε. Πάνω από δύο δισεκατομμύρια τηλεθεατές και πάνω από 454 εκατομμύρια χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν δει τα διαφημιστικά με την υπογραφή «Τομ Στάγερ, ένας αμερικανός πολίτης» και κυρίως το μήνυμα που ήθελε να περάσει στο ακροατήριό του: απομάκρυνση του Ντόναλντ Τραμπ εδώ και τώρα από τον Λευκό Οίκο!
Ακάθεκτος, στις αρχές Ιανουαρίου ο εκκεντρικός Στάγερ αποφάσισε να στείλει στα 535 μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου ένα αντίτυπο του βιβλίου «Φωτιά και Οργή, ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο» του Μάικλ Γουλφ, στο οποίο ο συγγραφέας χαρακτηρίζει τον αμερικανό πρόεδρο ως «άμεσο κίνδυνο για τη δημοκρατία». Πριν από λίγες ημέρες απέστειλε σε 5.100 Δημοκρατικούς και ανεξάρτητους υποψηφίους έναν «Οδηγό πρότασης μομφής» που έχει στόχο να τους προετοιμάσει εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών του ερχόμενου Νοεμβρίου, ώστε να είναι σε θέση να απαντούν στους ψηφοφόρους τους σχετικά με το διακύβευμα της εκστρατείας του, δηλαδή την απομάκρυνση του Τραμπ από το Οβάλ Γραφείο.
Ο Στάγερ, η περιουσία του οποίου εκτιμάται στα 1,6 δισ. δολάρια, χρηματοδοτεί επίσης μια νέα προσπάθεια, μέσω της οποίας παρακινεί τους νέους να προσέλθουν μαζικά στις εκλογές αυτές. Ακόμη και «αν δεν κερδίσουμε αυτή τη χρονιά, θα βρισκόμαστε ήδη σε πολύ καλό δρόμο» υποστηρίζει, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει καλά πως για να καθαιρεθεί ο πρόεδρος θα πρέπει να καταδικαστεί με τα 2/3 των ψήφων στη Γερουσία, πράγμα σχεδόν απίθανο να συμβεί όταν το κόμμα του την ελέγχει.

Τα σενάρια για πιθανή υποψηφιότητα το 2020

Ψηλά στη λίστα των προϋποθέσεων για πρόταση μομφής του κατά του Τραμπ (το αμερικανικό Σύνταγμα αναφέρει ότι απαγγελίες κατά προέδρου πραγματοποιούνται σε περίπτωση προδοσίας, δωροδοκίας και άλλων βαριών κατηγοριών για τις οποίες χρειάζονται αποδείξεις) φιγουράρει η καρατόμηση του πρώην επικεφαλής του FBΙ Τζέιμς Κόμεϊ –απόφαση που συνδέθηκε με την έρευνα για πιθανή συνεργασία μεταξύ συνεργατών του Τραμπ και της Ρωσίας -, η παρακώλυση της Δικαιοσύνης, η καταγγελλόμενη χρηματοδότηση από ξένες κυβερνήσεις, αλλά και το γεγονός ότι ο Τραμπ έφερε τη χώρα «στο χείλος του πυρηνικού πολέμου».
«Η εκστρατεία μας δεν αρέσει στο κατεστημένο» λέει ο ίδιος αναφερόμενος στους βαρόνους Δημοκρατικούς ή στους πιο μετριοπαθείς που τηρούν αποστάσεις από τους προοδευτικούς γενικά και ειδικότερα τον ίδιο και θεωρούν την εκστρατεία του παρακινδυνευμένη. Ομως ο Στάγερ δεν έχει κανέναν λόγο να ανησυχεί, αντίθετα, «όσο περισσότερο ακούγεται, τόσο πιο πολύ αυξάνει το πολιτικό του κεφάλαιο», όπως σχολιάζει σε σχετικό άρθρο η συντακτική ομάδα της εφημερίδας «Le Monde».
Με τις περισσότερες από 5,1 εκατ. υπογραφές που έχει συγκεντρώσει εξάλλου, πιθανοί μελλοντικοί υποψήφιοι πρόεδροι έχουν κάθε λόγο να τον φθονούν και ο ίδιος καθώς αγναντεύει από το σπίτι του τη γέφυρα-σύμβολο του Σαν Φρανσίσκο Golden State Bridge να ονειρεύεται πιθανώς να θέσει υποψηφιότητα το 2020.

HeliosPlus