Υλικά για 8 άτομα

1 κιλό τσουρέκι, σμυρναίικο (με κακουλέ)

1 συσκευασία κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί (προαιρετικά)

Για την κρέμα

500 ml γάλα, φρέσκο
2 κ.σ. κορν φλάουρ
κρόκοι από 3 αβγά
1 φλ. ζάχαρη
½ φλ. αμύγδαλα, ασπρισμένα
λίγες σταγόνες βανίλια, υγρή
2 σφηνάκια λικέρ αμυγδάλου

Για τη σος
500 ml γάλα, φρέσκο
2 κ.σ. κορν φλάουρ
½ φλ. ζάχαρη
350 γρ. λευκή σοκολάτα, σπασμένη σε μικρά κομμάτια

Εκτέλεση
Αφαιρούμε από το τσουρέκι την κόρα και το κόβουμε σε κύβους 3 x 3 εκ. Τους βάζουμε σε ένα μπολ και τους σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη.

Κρέμα:
Σε ένα μικρό μπολ ανακατεύουμε ½ φλ. γάλα, το κορν φλάουρ και τους κρόκους των αβγών. Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το υπόλοιπο γάλα, μαζί με τη ζάχαρη, σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το μείγμα με τους κρόκους στο βραστό γάλα και ανακατεύουμε ζωηρά με έναν αβγοδάρτη.

Μόλις δέσει η κρέμα αποσύρουμε από τη φωτιά. Ψήνουμε τα αμύγδαλα στον φούρνο μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 10 λεπτά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα αλέθουμε στο multi. Τα ανακατεύουμε με την κρέμα, αφού κρυώσει, και προσθέτουμε τη βανίλια και το λικέρ.

Σος:
Κρατάμε στην άκρη ½ φλ. γάλα και διαλύουμε σε αυτό το κορν φλάουρ. Βράζουμε το υπόλοιπο γάλα με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το γάλα με το κορν φλάουρ και ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσει να πήζει αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει και να πάρουμε μια λεία, παχύρρευστη σος.

Σερβίρισμα:
Μοιράζουμε σε ποτήρια τα κομματάκια τσουρεκιού σε στρώσεις με την κρέμα αμυγδάλου. Περιχύνουμε με τη σος και όταν κρυώσουν τα προφιτερόλ προαιρετικά γαρνίρουμε με λίγη σαντιγί.