«Είναι τέτοιο το κόλπο της δουλειάς μας. Πουλάμε προς τα έξω το κακοποιηλίκι, τα όπλα, τα ναρκωτικά και τις γυναίκες. Οι νέοι και οι πιτσιρικάδες γουστάρουν να μας βλέπουν και να το πληρώνουν αυτό…».
Η απάντηση αυτή, την οποία είχε δώσει σε σχετική ερώτηση αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. γνωστός τράπερ που είχε συλληφθεί προ αρκετών μηνών για παράνομη οπλοκατοχή και σειρά άλλων αδικημάτων, αποτυπώνει ένα μέρος της αλήθειας για την πολυσυζητημένη – πραγματική και μη – εγκληματικότητα της συγκεκριμένης ομάδας των καλλιτεχνών που απασχολούν συχνά την επικαιρότητα.
Και αυτό είτε με επιδεικτικές ενέργειες σε βιντεοκλίπ και με προκλητικούς στίχους που εξυμνούν την παρανομία και την έκλυτη ζωή είτε με τη διάπραξη εγκληματικών ενεργειών όπως αυτή της πρόσφατης συμμετοχής τράπερ σε μια επονομαζόμενη απαγωγή – «Τίγρης» (όπως ονομάζονται οι στιγμιαίες απαγωγές ατόμων για λύτρα) στην περιοχή της Σαρωνίδας.
Οπως είναι γνωστό, η τραπ αποτελεί παρακλάδι της μουσικής οικογένειας του χιπ-χοπ, προέρχεται από την Αμερική, όπου εμφανίζεται στις αρχές του 2000, ενώ και στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δημοφιλής εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία.
Εξαιτίας του είδους των στίχων της ή της ανάμειξης εκπροσώπων της εγχώριας τραπ μουσικής σκηνής για αξιόποινες πράξεις (ληστείες, παράνομη οπλοκατοχή, διακίνηση ναρκωτικών), το είδος αυτό συχνά στοχοποιείται, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που εκφράζονται κατηγορίες ότι «η τραπ και παρόμοια μουσικά υποείδη δεν καθρεφτίζουν απλώς την εγκληματικότητα, αλλά την οδηγούν και την υποκινούν!».
Απαγωγή στον Υμηττό: Το προφίλ του τράπερ, η μέθοδος «tiger» και το θράσος των δραστών
Οι εκπρόσωποι των Αρχών αναφέρουν μιλώντας στο «Βήμα» ότι αρκετοί από τους περίπου 200 έλληνες γνωστούς αλλά και περιφερειακούς τράπερ μουσικούς της χώρας δημιουργούν μια «περσόνα» γκάνγκστερ, την οποία τελικά και καταλήγουν να υπηρετήσουν.
Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και πηγές του «Βήματος» συμπληρώνουν ότι «αρκετοί από τους έλληνες ή αλλοδαπούς καλλιτέχνες αυτής της μουσικής σκηνής που προέρχονται από υποβαθμισμένες γειτονιές και παρέες ατόμων που σχετίζονται με διακινήσεις ναρκωτικών, βίαιες επιθέσεις και άλλη ποινική δραστηριότητα δεν εμφανίζονται μόνο ως… υμνητές της βίας, της πολυτελούς ζωής και της «μαγκιάς του δρόμου». Μετατρέπονται και οι ίδιοι σε πρωταγωνιστές εγκληματικών ενεργειών, σε μια ιδιόμορφη αμφίδρομη σχέση». Για να συνεχίσουν λέγοντας ότι «με αυτόν τον τρόπο τουλάχιστον 70 φορές την τελευταία επταετία πολλοί τράπερ έχουν συλληφθεί για σωρεία αδικημάτων, από κλοπές μέχρι διακίνηση ναρκωτικών και από βιασμούς μέχρι απαγωγές, οπλοκατοχές, μέχρι και ανατινάξεις ΑΤΜ. Ορισμένοι από αυτούς μάλιστα εντάσσονται ή πλαισιώνονται σε ομάδες μπράβων, κάτι που δημιουργεί νέο κύκλο παρανομιών».
Το περιστατικό της αρπαγής στη Σαρωνίδα
Η πρόσφατη σύλληψη από την ΕΛ.ΑΣ. ενός νεαρού τράπερ για συμμετοχή στην πολύωρη αρπαγή και στην κακοποίηση ενός 24χρονου, που αφέθηκε τελικά ελεύθερος με την καταβολή «λύτρων» 15.000 ευρώ, είναι ενδεικτική. Ο νεαρός, με καταγωγή από την Πάτρα (στο παρελθόν είχε μείνει πολλά χρόνια στη Σουηδία), κατά τη διάρκεια συναυλίας του τον Οκτώβριο του 2024 ανέβασε στη σκηνή έναν νεαρό, του πέταξε παγάκια και τον εξανάγκασε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. τον τελευταίο καιρό είχε αναπτύξει σχέσεις με άτομα με ποινική δραστηριότητα (σ.σ.: εκβιάσεις, ληστείες κ.λπ.) μέσω γνωριμιών στα νότια προάστια. Επίσης, ελέγχεται αν στην ίδια συμμορία έχει δώσει το παρών και άλλος τράπερ που έχει κατηγορηθεί για διακίνηση ναρκωτικών στην Κυψέλη, όπως και για την αρπαγή νεαρού τον οποίο ξυλοκόπησε στον Υμηττό. Πάντως, ο δικηγόρος Αθηνών Ν. Αλετράς, νομικός εκπρόσωπος του συλληφθέντα για την αρπαγή μουσικού, αναφέρεται σε άδικο κατηγορητήριο σε βάρος του.
Την ίδια στιγμή, τα περιστατικά με πρωταγωνιστές θιασώτες της τραπ μουσικής δεν έχουν τέλος: από προκλήσεις και εικονικές επιθέσεις για διαφημιστικούς λόγους έως υπαρκτές επικίνδυνες εγκληματικές ενέργειες. Τουλάχιστον 10 φορές τα τελευταία χρόνια γνωστοί τράπερ έχουν προχωρήσει σε επίδειξη όπλων ή σε συμπλοκές σε μπαρ με συμμετοχή μπράβων. Σε κάποια από τα περιστατικά αυτά οι αστυνομικοί δεν κατόρθωσαν να διαπιστώσουν μετά βεβαιότητας πού είναι η αλήθεια και πού η σκηνοθεσία.
Γνωστός τράπερ ερευνάται για ενδοοικογενειακή βία – Αναμένεται η σύλληψή του
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τέτοιου είδους επεισόδιο στη διάρκεια μουσικών βραβείων το 2022, στο πλευρό ενός τράπερ είχαν εμφανιστεί μέλη συμμορίας κυρίως αλβανικής καταγωγής που είχαν κατηγορηθεί για εκβιάσεις και μια φονική συμπλοκή σε κατάστημα στη Νέα Ιωνία. Τότε είχε δημιουργηθεί – υποτιθέμενη – διαμάχη μεταξύ των καλλιτεχνών, οι οποίοι έδωσαν ραντεβού για να λύσουν τις διαφορές τους. Ξεκαθάρισμα λογαριασμών ανάμεσα σε τράπερ φαίνεται ότι ήταν σύμφωνα με τις Αρχές και το αιματηρό περιστατικό που εκτυλίχθηκε στην πλατεία Χημείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο του 2021.
Επίσης τον Ιανουάριο του 2024 ένας 21χρονος τράπερ κατήγγειλε στην ΕΛ.ΑΣ. ότι ενώ κινούνταν με το αυτοκίνητό του στην περιοχή του Μοσχάτου τον ακινητοποίησαν δύο οχήματα και οι επιβαίνοντες τον ξυλοκόπησαν και αποπειράθηκαν να τον απαγάγουν. Ο ίδιος επέρριψε στη συνέχεια την ευθύνη για το περιστατικό αυτό σε άλλον τράπερ.
Τουλάχιστον 15 φορές, όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, τράπερ έχουν συλληφθεί για παράνομη κατοχή όπλων, ορισμένοι μέχρι και δύο-τρεις φορές.
«Ξέπλυμα» χρημάτων και κατοχή τυφεκίου Μ16
Τα περιστατικά είναι χαρακτηριστικά: Στα τέλη του 2023 συνελήφθη ένας άλλος καλλιτέχνης της τραπ σκηνής για κλοπές σε ΑΤΜ ύψους 700.000 ευρώ, ενώ σε μια καταδίωξη μελών της συμμορίας είχαν πυροβοληθεί αστυνομικοί.
Οπως προέκυψε από την έρευνα των στοιχείων, ο ίδιος και οι δύο συνεργοί του «ξέπλεναν» χρήματα στην τραπ μουσική και στα καζίνα. Οι αστυνομικοί μάλιστα εντόπισαν 206.000 ευρώ σε μετρητά, ένα πολεμικό τυφέκιο Μ16 και 1,5 κιλό εκρηκτικής ύλης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος καλλιτέχνης είχε συλληφθεί πάλι το 2021 για συμμετοχή σε σπείρα που ανατίναζε ΑΤΜ και έμεινε τότε στη φυλακή για ενάμιση χρόνο.
Πάντως στο απολογητικό υπόμνημά του έγραφε: «Θέλω να ζητήσω συγγνώμη από το κοινωνικό σύνολο για την αξιόποινη συμπεριφορά μου και είμαι διατεθειμένος να υποστώ τις συνέπειες των πράξεών μου»…