Συνήθως διασχίζεις βιαστικός τη Στοά Αρσακείου, για να περάσεις από την Πανεπιστημίου στη Σταδίου χωρίς τον ήλιο, τη βροχή, τον αέρα που σε ενοχλεί.

Μέχρι πριν λίγα, πολύ λίγα, χρόνια, στη διαδρομή σου έκοβες ταχύτητα για να χαζέψεις τα μαγαζιά με τα δερμάτινα, την υπέροχη βιτρίνα του Μουσικού Οίκου Γαϊτάνος – επίσης εν λειτουργία από το 1926 – να κοιτάξεις ψηλά την εντυπωσιακή γυάλινη οροφή της.

Ενίοτε, και εφόσον σου το επέτρεπε ο χρόνος, έκανες μια στάση για καφέ στον Ορφέα. Για να πω την αλήθεια έχω κάνει πολλές ανάπαυλες εδώ, και όχι μόνο για καφέ. Καθώς η στοά διασταυρώνεται με τη Στοά του Βιβλίου, δεν ήταν λίγες οι φορές έπειτα από επισκέψεις σε βιβλιοπωλεία ή σε παρουσιάσεις βιβλίων που, με το ανάγνωσμα ανά χείρας, κάθησα στο τραπεζάκι και απόλαυσα ένα ποτήρι κρασί ή μια μπίρα.

Η ατμόσφαιρα, που θυμίζει αντίστοιχες παλιών καφέ σε ευρωπαϊκές μητροπόλεις, είναι καθησυχαστική, η ησυχία αναζωογονητική και ο κόσμος στα γύρω τραπέζια εκπαιδευμένος στην πολιτισμένη συζήτηση εντός στοάς, που δεν επιτρέπει δυνατές φωνές, διαφορετικά θα ταράξει τα πνεύματα φιλοξενίας που ζουν εκεί.

Τόσο κοντά και τόσο μακριά από το ταλαιπωρημένο κέντρο της πόλης, ο Ορφέας κρατάει ζωντανή μία από τις πιο ιστορικές στοές της πόλης και μαζί με τις επιχειρήσεις που αντιστέκονται προσφέρουν την πολυτέλεια της ποιότητας που τόσο λείπει σήμερα.

Δυστυχώς πολλά από τα μαγαζιά είναι πια ξενοίκιαστα και τα «τσαντάδικα» φεύγουν για καλύτερες γειτονιές που δεν είναι αποκλεισμένες τον μισό χρόνο από πορείες, όμως ο Ορφέας είναι ακόμη εκεί. Και ελπίζω να παραμείνει.

Ορφέας, Στοά Αρσακείου, ανάμεσα στις οδούς Αρσάκη και Πεσμαζόγλου με εισόδους και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Διαβάστε ακόμη
Περίπατος στην Αθήνα: Στον Σγούρδα για κουζινικά
Περίπατος στην Αθήνα: Έναν σκέτο μερακλίδικο στον Τερκενλή
Περίπατος στην Αθήνα: Μπουγάτσα στην Πραξιτέλους
Περίπατος στην Αθήνα: Η Δωρίς της κατσαρόλας