Σε μια στοά με εισόδους από τη Σταδίου και τη Σοφοκλέους με είχε στείλει προ καιρού ο άλλος γυρίστρας της Αθήνας, ο Βασίλης Καλλίδης. «Θα πεθάνεις με το μαγαζί και με την ιδιοκτήτρια, να πας οπωσδήποτε» μου είπε στο τηλέφωνο, στέλνοντας ταυτόχρονα ευχές και κατάρες που μόνο φίλοι αντέχουν.

Από τότε έχω γίνει τακτική επισκέπτρια-πελάτισσα. Η μικρή στοά παλεύει να διατηρηθεί ζωντανή, παρ’ όλες τις απώλειες, όπως και ολόκληρο το κέντρο. Στο μικρό μαγαζί που άνοιξε πριν από είκοσι χρόνια, η αισιοδοξία μοιάζει να αντέχει.

Η μικρή βιτρίνα είναι στολισμένη με τα πασχαλινά της και κλαριά ανθισμένης αμυγδαλιάς φτιάχνουν ωραίους συνειρμούς για σοκολάτες και μάρτζιπαν (αμυγδαλόπαστες για να το λέμε και στη γλώσσα μας σωστά).

Τα σοκολατάκια, χειροποίητα, τα φτιάχνει ο θείος της ιδιοκτήτριας, Βαγγέλης Ανδρώνης, στον Γέρακα, όπου και το εργαστήριό του. Οι γεύσεις πολλές, με ξηρούς καρπούς, φρούτα ή αμυγδαλόπαστα και σοκολάτα που ξεκινάει από τη λευκή και φτάνει μέχρι την πολύ πικρή, δίχως ίχνος γάλακτος, άρα και νηστίσιμη.

Στα ράφια πίσω από το ταμείο όπου στέκεται η μητέρα, τα μπουκάλια με τα σπιτικά λικέρ είναι το αγαπημένο μου σημείο του μικροσκοπικού μαγαζιού. Προσωπικά προτιμώ το λικέρ κράνου, η αγάπη μου το λικέρ καρύδι, σε φίλους έχω πάει – με μεγάλη επιτυχία – βύσσινο και ρόδι.

Για τις ημέρες της νηστείας, η κυρία Κούλα μου πρότεινε όλα τα γλυκά με αμυγδαλόπαστα, μπισκοτάκια με ταχίνι και σοκολατάκια μπίτερ.

Βγαίνοντας πέρασα απέναντι στο Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής, αλλά αυτά θα τα πούμε μιαν άλλη μέρα.

Konstantino, Σοφοκλέους 4 (στοά Αθηνών), τηλ. 210 3243 931.

Διαβάστε ακόμη
Περίπατος στην Αθήνα: Στον πεζόδρομο της Κιάφας
Περίπατος στην Αθήνα: Η Λέσβος στο Μοναστηράκι
Περίπατος στην Αθήνα: Κατσαρόλες, Κάζες και άλλα τσουμπλέκια
Περίπατος στην Αθήνα: Ο Μύθος στην Πλάκα
Περίπατος στην Αθήνα: Το Καλαμάκι της Κυρα-Σοφίας