Εμαγιέ φλοράλ δοχεία αποθήκευσης, Κάζες – εκείνα τα ταψιά-φουρνάκια που εξόπλιζαν όλα τα εξοχικά της δεκαετίας του ’70 -, ανοξείδωτα δοχεία για το φαγητό στο γραφείο, καραβάνες, αμέτρητες κούπες και φλιτζάνια, θερμός, μπουκάλια νερού, το απαραίτητο γυάλινο ρόι για το λάδι, μπρίκια, χύτρες, κατσαρόλες.

Ανάμεσα σε μαγαζιά εξίσου παλιά, με φανέλες του παππού «μαλλοβάμβακες» για το καλοκαίρι και ολόμαλλες για τον χειμώνα, φόρμες και σέξι εσώρουχα, πλαστικές ή από δερματίνη τσάντες «της μόδας», πλαστικά λουλούδια και μικροκαταστήματα με εικονίσματα και λιβάνια, επιβιώνει και η επιχείρηση του Ζαχαρία Μεγαλοοικονόμου.

Μια βιτρίνα ξέχειλη από «οτιδήποτε χρειάζεται ένα σπίτι διακοσμητικώς ή λειτουργικώς», που σημαίνει από φωτιστικό και γυαλικό μέχρι το σουρωτηράκι για το τσάι, όλα βρίσκονται συγκεντρωμένα στα ελάχιστα τετραγωνικά του μαγαζιού.

Δεν υπάρχει περίπτωση να περάσω από μπροστά και να μην «ανακαλύψω» ότι, να, αυτό το κάτι που βλέπω, είναι εκείνο που έλειπε από την κουζίνα μου και δεν το είχα καταλάβει.

Τελευταίο απόκτημα η σύγχρονη Κάζα, διότι είμαι πεπεισμένη ότι δεν φταίει η ωραιοποιημένη παιδική μνήμη μου αλλά πρόκειται για γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι σε αυτο το μαγικό ταψί θα ψήσω τα καλύτερα φαγητά των φετινών διακοπών.

Ζαχ. Μεγαλοοικονόμου, Ευριπίδου 18, Αθήνα

Διαβάστε ακόμη:
Περίπατος στην Αθήνα: Ο Μύθος στην Πλάκα
Περίπατος στην Αθήνα: Το Καλαμάκι της Κυρα Σοφίας