Στις 2 Δεκεμβρίου στο Δουβλίνο θα διενεργηθεί η κλήρωση για τον καταρτισμό των προκριματικών ομίλων του EURO 2020, το οποίο θα έχει επετειακό χαρακτήρα επ’ ευκαιρία της συμπλήρωσης 60 ετών της διοργάνωσης και οι αγώνες του θα φιλοξενηθούν σε 13 χώρες.
Οι 55 συμμετέχουσες εθνικές ομάδες θα χωριστούν σε δέκα ομίλους των πέντε και έξι ομάδων, από τους οποίους στην τελική φάση του EURO 2020 θα προκριθούν οι δύο πρώτες από κάθε γκρουπ (συνολικά 20), ενώ άλλες 4 θα αποκτήσουν δικαίωμα συμμετοχής στα τελικά μέσω του Nations League, καθώς δεν θα υπάρχει διοργανώτρια χώρα για να πάρει κάποια εθνική ομάδα απευθείας την πρόκριση.
Εκεί λοιπόν η εθνική μας ομάδα θα μάθει τους αντιπάλους της (τέσσερις ή πέντε) κόντρα στους οποίους θα διεκδικήσει την πρόκριση στα τελικά.
Το θέμα είναι ότι το αργότερο μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου (ημερομηνία της κλήρωσης) οι διεθνείς θα πρέπει εκτός από τους αντιπάλους τους να μάθουν και ποιος προπονητής θα τους οδηγήσει στα προκριματικά που αρχίζουν τον Μάρτιο, δεδομένου ότι ο Μίχαελ Σκίμπε έχει κλείσει, όπως όλα δείχνουν, τον κύκλο του στην ομάδα.

Η απόφαση Γραμμένου

Τις επόμενες ημέρες απομένει να γίνει το ραντεβού του προέδρου της ΕΠΟ Βαγγέλη Γραμμένου με τον γερμανό τεχνικό όπου θα βάλουν τα πράγματα κάτω και η λογική λέει ότι θα τελειώσουν τη συνεργασία τους μετά και την πολύ κακή παρουσία (ιδιαίτερα αγωνιστική) στους τέσσερις πρώτους αγώνες για το Nations League.
Ο επικεφαλής της ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας – σε αντίθεση με τις φωνές που ακούγονται από άλλα μέλη του ΔΣ της ΕΠΟ – δεν θέλει να λαμβάνονται αποφάσεις εν θερμώ και θεωρεί ως πρώτη επιλογή το να οδηγήσει ο γερμανός τεχνικός την Εθνική μας και στα δύο τελευταία της παιχνίδια στον όμιλό της για την τρίτη κατηγορία του Nations League.
Και ας είναι βασικά μαθηματικές οι ελπίδες να κατακτήσουμε την πρώτη θέση στο γκρουπ, καθώς χρειαζόμαστε νίκη επί της Φινλανδίας τουλάχιστον με 2-0 και νίκη επί της Εσθονίας, όπως και ήττα των Φινλανδών στην Ουγγαρία από τους αδιάφορους βαθμολογικά Μαγυάρους. Ομως η Εθνική εδώ και πολλούς μήνες ένα παιχνίδι κατάφερε να νικήσει με δύο γκολ διαφορά, και αυτό ήταν με την Κύπρο στο «Γ. Καραϊσκάκης».
Οπως και να έχει, είναι σημαντικό το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, που ήδη έχει χάσει δύο κολλητά μεγάλα ραντεβού για πρώτη φορά μετά το 2004 (το Εuro 2016 της Γαλλίας και το Μουντιάλ 2018 της Ρωσίας), να μη χάσει και το τρίτο, καθώς εάν συμβεί αυτό θα έχουμε γυρίσει και με τη βούλα στην προ 2004 εποχή.

Η επιλογή Αναστασιάδη

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι για πρώτη φορά μετά το μακρινό 2001 συζητείται στους πιθανούς διαδόχους του Σκίμπε έλληνας τεχνικός, ο Αγγελος Αναστασιάδης.
Τελευταίος μη αλλοδαπός προπονητής ήταν ο Βασίλης Δανιήλ που ολοκλήρωσε τη θητεία του το 2001, καθώς από τότε είχαμε τον πιο πετυχημένο (και μακροβιότερο) τεχνικό στην ιστορία της Εθνικής, τον Γερμανό Οτο Ρεχάγκελ (με αποκορύφωμα φυσικά την κατάκτηση του Euro 2004), που έμεινε εννέα χρόνια, από το 2001 ως το 2010.
Στη συνέχεια ο Πορτογάλος Φερνάντο Σάντος (2010-2014), ο Ιταλός Κλαούντιο Ρανιέρι (2014) και ο Ουρουγουανός Σέρχιο Μαρκαριάν, με τους δύο τελευταίους πάντως να θυμίζουν περισσότερο υπηρεσιακούς τεχνικούς, καθώς ο πρώτος έμεινε στον ελληνικό πάγκο για τέσσερα παιχνίδια και ο δεύτερος για τρία, όταν για παράδειγμα ο – και με τη βούλα – υπηρεσιακός τεχνικός ενδιάμεσα στους δύο, ο Κώστας Τσάνας, κοουτσάρισε την ομάδα σε πέντε παιχνίδια!
Ο Μίχαελ Σκίμπε συμπλήρωσε αισίως τα 26 παιχνίδια και μπορεί να φτάσει και τα 28, αλλά ως εκεί, καθώς πλέον υπάρχει σοβαρό θέμα και με τους παίκτες. ακόμα και με αυτούς που τον στήριξαν (ιδιαίτερα οι παλαιότεροι) μετά τον αποκλεισμό από την Κροατία στα μπαράζ για το Μουντιάλ, με τους αντιπάλους μας βέβαια στη συνέχεια να φτάνουν μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης!
Ομως τόσο στον αγώνα του Ζάγκρεμπ κόντρα στην Κροατία όσο και σε αυτόν της Βουδαπέστης στη δεύτερη αγωνιστική του Nations League το παράπονο των παικτών ήταν ότι υπήρχαν μεγάλα κενά στην ενημέρωσή τους σχετικά με τους αντιπάλους και το τι πρέπει να προσέξουν.
Γι’ αυτό λέμε ότι είναι πλέον επιβεβλημένη η αλλαγή, και στην ΕΠΟ το γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν, απλά και το οικονομικό είναι ένα θέμα, καθώς το μπάτζετ είναι συγκεκριμένο, μέχρι 500.000-600.000 ευρώ τον χρόνο, όσο δηλαδή παίρνει και ο Γερμανός.
Για αυτό, για παράδειγμα, είναι απίθανο να δούμε περιπτώσεις σαν τον Πορτογάλο Βίλας Μπόας που προτάθηκε αλλά είναι πολύ πιο ακριβός.
Από την άλλη, ο Αγγελος Αναστασιάδης έχει τους υποστηρικτές του αλλά και τους πολέμιους που υποστηρίζουν ότι είναι πισωγύρισμα.