«Ψαχτήρια» για κρυφά κέρδη επωνύμων στα social media
Η Εφορία ξεσκονίζει λογαριασμούς για ύποπτες αναρτήσεις με διαφημίσεις προϊόντων
Αν είστε συνδρομητής μπορείτε να συνδεθείτε από εδώ: Σύνδεση μέλους
Για πρώτη φορά το υπoυργείο Οικονομικών θέτει στο φοροελεγκτικό στόχαστρο καλλιτέχνες, παρουσιαστές, δημοσιογράφους, ποδοσφαιριστές, μοντέλα, και πολλούς ακόμη «celebrities» που διαθέτουν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι οποίοι φέρονται μέσω των αναρτήσεων που ανεβάζουν καθημερινά να κερδίζουν εκατομμύρια ευρώ χωρίς να τα δηλώνουν στην Εφορία.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής», εδώ και 4 μήνες έχει συσταθεί στην Καραγεώργη Σερβίας μια 7μελής ομάδα νέων ανθρώπων οι οποίοι σε 24ωρη βάση και με καινοτόμα ηλεκτρονικά εργαλεία προχωρούν στην καταγραφή αναρτήσεων που πραγματοποιούν οι παραπάνω «celebrities», αλλά και απλοί πολίτες και εταιρείες που έχουν χιλιάδες «followers» και συνηθίζουν σε κάθε φωτογραφία η βίντεο που αναρτούν να επισυνάπτουν (tag στη γλώσσα των social media) εταιρείες ή προϊόντα όπου σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει από πίσω φανερή ή κρυφή οικονομική συναλλαγή.
Διασταυρώσεις
Σε φορολογικό έλεγχο μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρεθούν όσοι θεωρηθούν ύποπτοι για φοροδιαφυγή μέσω διαφόρων ηλεκτρονικών εργαλείων (τα λεγόμενα «ψαχτήρια») που θα τους εντοπίσουν να χρησιμοποιούν λογαριασμούς στο Facebook, στο Instagram, στο Τwitter, στο pinterest, στο Badoo, στο snapchat, στο YouTube, στο Linkedin, στο foursquare, στο tublr και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σκοπό την αποκόμιση εισοδημάτων, χωρίς να είναι σε γνώση της Εφορίας. Μέσω των ειδικών διασταυρώσεων εξετάζεται η συχνότητα διαφόρων διαφημιζόμενων προϊόντων στους λογαριασμούς χρηστών μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Τα τελευταία χρόνια είναι σύνηθες το φαινόμενο celebrities να πραγματοποιούν αναρτήσεις με στόχο να διαφημίσουν άμεσα ή έμμεσα κάποιο προϊόν ή υπηρεσία και να εισπράττουν στη συνέχεια χρήμα το οποίο δεν δηλώνεται σε καμία φορολογική δήλωση. Αυτό το «μαύρο» αφορολόγητο χρήμα προσπαθεί τώρα να εντοπίσει το υπουργείο Οικονομικών και ουσιαστικά να πιέσει όλους αυτούς τους κατόχους λογαριασμών να δηλώνουν τα εισοδήματά τους τα οποία μέχρι σήμερα πραγματοποιώντας αναρτήσεις εισπράττουν εν αγνοία της Εφορίας.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν αρμοδίως, από τις έως τώρα διασταυρώσεις έχει προκύψει τεράστια μερίδα της διαφήμισης να έχει μετατοπιστεί από τα λεγόμενα παραδοσιακά μέσα (τηλεόραση, εφημερίδες κ.τ.λ.) στα παραπάνω μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αποκτούν όλο και περισσότερη διεισδυτικότητα.
Εντυπωσιακά στοιχεία
Τα έως τώρα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η αρμόδια ομάδα μέσω διασταυρώσεων που έχουν γίνει «αθόρυβα» σε συγκεντρωτικές καταστάσεις πελατών-προμηθευτών εταιρειών που έχουν εκδώσει τιμολόγια για την αμοιβή διαφόρων celebrities οι οποίοι διαφημίζουν τα προϊόντα τους και τις υπηρεσίες τους μέσω αναρτήσεων αλλά και στα τελικά εισοδήματα που έχουν δηλωθεί στην Εφορία είναι εντυπωσιακά.
Τα ποσά ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ και το ποσοστό των αδήλωτων εισοδημάτων αγγίζει σε ορισμένες περιπτώσεις το 90%!
Πάντως το φαινόμενο αυτό δεν είναι ελληνικό. Παγκοσμίως οι μεγαλύτεροι celebrities έχουν ιδρύσει εταιρείες στις οποίες καταλήγουν τα έσοδα που εισπράττουν από τις αναρτήσεις τους με έμμεσες ή άμεσες αναφορές σε προϊόντα και υπηρεσίες που πραγματοποιούν.
Συχνότητα προβολής
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Βήματος», μετά τη συνεργασία της AAΔΕ με την Airbnb, την Booking και άλλες πλατφόρμες ώστε να γίνει διασταύρωση πελατών που έκαναν χρήση των ηλεκτρονικών αυτών εφαρμογών και ήδη έχουν παραδώσει στις αρμόδιες υπηρεσίες τα στοιχεία αυτά για να γίνει σύγκριση με τα πραγματικά δηλωθέντα εισοδήματα, η ΑΑΔΕ αναμένεται να ζητήσει από το Facebook, το Instagram, το YouTube και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όλους τους διαφημιζόμενους και τις αμοιβές που φαίνεται να εισπράττουν καθώς και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η συχνότητα προβολής διαφόρων προϊόντων.
Μόλις συγκεντρωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία θα προχωρήσει η διασταύρωση με τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τα εισοδήματα που δηλώνονται στο Ε1 των κατόχων λογαριασμών που προχωρούν συστηματικά σε αναρτήσεις και λαμβάνουν χιλιάδες «like» για να φανεί κατά πόσο τα δηλώνουν όλα ή όχι. Οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί και θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων.

