Υπάρχουν δύο ειδήσεις του μήνα που μόλις ολοκληρώνεται τις οποίες, εκτός των άμεσα εμπλεκομένων, είναι μάλλον απίθανο να τις έχει κανείς πληροφορηθεί: η πρώτη αφορά την ένταξη της χώρας μας ως πλήρους μέλους στην ευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή ELIXIR και η άλλη την υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ του Ινστιτούτου Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) της Κρήτης και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA).
Η συμφωνία συμμετοχής της Ελλάδας στο ELIXIR υπεγράφη στις 12 Σεπτεμβρίου από τον αναπληρωτή υπουργό Ερευνας και Καινοτομίας καθηγητή Κώστα Φωτάκη (και αναμένεται η έγκρισή της από τη Βουλή), ενώ την προγραμματική συμφωνία υπέγραψαν την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΤΕ καθηγητής Νεκτάριος Ταβερναράκης και ο εκτελεστικός διευθυντής του ΕΝΙSA καθηγητής Udo Helmbrecht.
Το ELIXIR είναι διευρωπαϊκή ερευνητική υποδομή για τη φύλαξη, την ανάλυση και τη διαχείριση των τεράστιου όγκου δεδομένων που παράγονται από τις βιοεπιστήμες και τα οποία, όπως θα διαβάσετε και στο σχετικό μας άρθρο, αποτελούν τη βάση για την ανάπτυξη της βιολογικής και βιοϊατρικής έρευνας και της βιοτεχνολογίας. Ο ελληνικός κόμβος του ELIXIR απαρτίζεται από 15 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα και το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας, συντονίζεται από το Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», με επικεφαλής τον καθηγητή Μπάμπη Σαββάκη, και υποστηρίζεται για τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργίας του από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Οσο για τον ENISA, η υπογραφή του συμφωνητικού επισφραγίζει και επεκτείνει την ήδη πολυετή συνεργασία του με το ΙΤΕ επιδιώκοντας, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «την πραγματοποίηση κοινών στόχων στις περιοχές της Διάχυτης Νοημοσύνης, Διαχείρισης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων, της Ασφάλειας του Διαδικτύου, της Ιδιωτικότητας, Blockchain, Internet of Things».
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν αφενός ότι οι καρποί των παραπάνω συνεργασιών θα διαμορφώσουν το αύριο της ζωής του καθενός από εμάς, επιδρώντας σε τομείς όπως η Υγεία και η οικονομία. Σημαίνουν όμως και κάτι ακόμη: ότι σε μια χρονική περίοδο κατά την οποία η χώρα δεν είναι στα καλύτερά της, η ελληνική επιστήμη μάς κάνει εθνικά υπερήφανους. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο (κατά γενική ομολογία κορυφαίο) ΙΤΕ, αλλά και σε μικρότερες νησίδες αριστείας που είναι διάσπαρτες παντού στη χώρα. Πάρτε για παράδειγμα τη βιοτράπεζα που έχει δημιουργήσει την τελευταία δεκαετία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας η καθηγήτρια Βιοπληροφορικής κυρία Αρτεμις Χατζηγεωργίου (η οποία μαζί με τον συνάδελφό της κ. Χρήστο Ουζούνη από το ΕΚΕΤΑ της Θεσσαλονίκης είναι οι επιστημονικοί αντιπρόσωποι της χώρας μας στο ELIXIR). Ούτε λίγο ούτε πολύ, οι ανά τον κόσμο βιοπληροφορικοί που αξιοποιούν τα δεδομένα της βιοτράπεζας αυτής φτάνουν τους 80.000 τον χρόνο! Με άλλα λόγια, επιστημονικά πάμε καλά! Μακάρι να συνέβαινε το ίδιο και σε άλλους τομείς…